Przejdź do treści

Bomby pestycydowe – chemia z… warzywniaka

Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Meghan Markle jest w ciąży. Poinformował Pałac Kensington
Marta Frej dla Hello Zdrowie!
smutna kobieta
Czy kobiecy gniew może być zdrowy?
trójka niemowlaków na łóżku
Mama trojaczek zawiedziona swoim poporodowym brzuchem
Marihuana
Medyczna marihuana zalegalizowana w Wielkiej Brytanii

Stosowanie pestycydów w uprawie roślin to obecnie standard. Warzywa i owoce różnią się jednak pod względem zawartości pozostałości tych substancji. Gdzie jest ich najwięcej?

Pestycydy to zło konieczne. Bez ich zastosowania płody rolne i sadownicze zamieniłyby się w pożywkę dla insektów, grzybów lub innego typu szkodników. Konieczne czy nie, zło pozostaje złem – i nie należy go akceptować. Tym bardziej że narażenie na pestycydy powiązane jest z rozwojem poważnych chorób, m.in. białaczki, ale również innych nowotworów. Problem w tym, że pozostałości środków ochrony roślin całkowicie uniknąć się nie da. Chyba że w warzywa i owoce zaopatrujemy się u zaufanego rolnika, który „zarazę” zwalcza za pomocą wywaru z pokrzywy, wrotycza lub geranium (fakt faktem, są tacy). Robiąc zakupy na targu lub w sklepie, musimy polegać na deklaracjach sprzedawcy, no i własnej wiedzy. W szczególności dotyczącej tego, jakie warzywa i owoce zawierają najwięcej pozostałości pestycydów.

Skąd ją czerpać? Najlepiej z wiarygodnych źródeł. Za takie można uznać listy Dirty Dozen i Clean Fifteen („parszywa dwunastka” i „czysta piętnastka”) tworzone co roku przez Environmental Working Group (EWG), amerykańską organizację ekologiczną specjalizującą się m.in. w badaniu zawartości toksycznych substancji w żywności i ich wpływu na ludzkie zdrowie. Niedawno EWG opublikowała na swojej stronie zestawienia za rok 2018. Zostały one przygotowane na podstawie danych pochodzących z raportu na temat wykorzystania pestycydów w produkcji rolnej przygotowanego przez amerykańskie ministerstwo rolnictwa.

Oba rankingi dotyczą więc rynku amerykańskiego, jednak nie mają charakteru wyłącznie lokalnego. Niektóre warzywa i owoce cechuje większa podatność na wchłanianie oprysków niezależnie od miejsca uprawy. Również ochrona niektórych gatunków lub odmian – ze względu na preferencje szkodników – wymaga intensywniejszego stosowania pestycydów zarówno w Europie, jak i za oceanem. W efekcie te same produkty rolne wytwarzane po obu stronach Atlantyku może cechować podobne stężenie toksyn (choć oczywiście nie jest to regułą). Czego zatem należy się wystrzegać w zieleniaku, a po co można sięgać bez obaw?

Brudna dwunastka. Te warzywa i owoce lepiej kupować w wariancie ekologicznym lub od zaufanego sprzedawcy.

1. Truskawki

Jeden z największych przysmaków przełomu wiosny i lata to rekordzista pod względem zawartości pestycydów. W jednej z badanych próbek stwierdzono obecność pozostałości 22 środków ochrony roślin (ŚOR). Jedna trzecia próbek zawierała pozostałości co najmniej dziesięciu pestycydów.

2. Szpinak

Ten, który stanowił źródło krzepy Popeye’a, musiał różnić się znacząco od tego uprawianego współcześnie. Pozostałości pestycydów wykryto w 97 proc. przeanalizowanych próbek tego warzywa. W szczególnie wysokim stężeniu występowała w nich permetryna – insektycyd o działaniu neurotoksycznym.

3. Nektarynki

Słodka trucizna? To może przesadne stawianie sprawy, jednak aż 94 proc. przebadanych nektarynek zawierało pozostałości jednego lub dwóch pestycydów. W jednym z przypadków stwierdzono obecność 15 środków ochrony roślin.

4. Jabłka

Flagowy produkt polskiego sadownictwa. Same jabłka nie są „pryskane” – opryskuje się jedynie jabłonie. Niestety, czasem nawet kilkanaście razy podczas sezonu wegetacyjnego. W rezultacie chemikalia mogą przedostawać się do owoców. Według EWG 90 proc. przebadanych próbek zawierało wykrywalne ilości pestycydów. W 80 proc. przypadków stwierdzono obecność difenyloaminy – pestycydu zakazanego w Unii Europejskiej, ale już nie w USA.

5. Winogrona

Powszechnie chwalone za swoje właściwości prozdrowotne (zawierają m.in. cenne antocyjany), ale często wymagające obfitych oprysków, szczególnie przy uprawie na dużą skalę. W 96 proc. próbek pobranych w USA stwierdzono obecność pozostałości pestycydów.

6. Brzoskwinie

Synonim słodyczy i „wcielenie” soczystości. Dane na ich temat pozostawiają jednak gorzki posmak: ponad 99 proc. przebadanych brzoskwiń zawierało wykrywalne pozostałości pestycydów. W owocach pochodzących z upraw konwencjonalnych stwierdzono obecność średnio czterech odmian ŚOR.

7. Wiśnie

W odróżnieniu od czereśni nie zawierają „robaczków”, mogą jednak kryć coś znacznie bardziej niepokojącego: iprodion. Ten rakotwórczy fungicyd został na szczęście wycofany z obrotu w krajach UE, pozostaje jednak w użyciu poza Europą, m.in. w USA. Jego obecność stwierdzono w 30 proc. przebadanych próbek. Średnio wiśnie zawierały pozostałości pięciu odmian pestycydów.

8. Gruszki

Stwierdzono w nich obecność kilku pestycydów w dość wysokich stężeniach. Ponad połowa owoców zawierała pozostałości co najmniej pięciu związków szkodnikobójczych.

9. Pomidory

W jednej z badanych próbek stwierdzono aż piętnaście odmian pestycydów i produktów ich rozpadu. Średnio w pomidorach wykrywano pozostałości czterech odmian ŚOR.

10. Seler

Ponad 95 proc. analizowanych próbek zawierało wykrywalne ilości pestycydów. W jednym przypadku stwierdzono obecność trzynastu tego typu substancji.

11. Ziemniaki

Jeden z filarów polskiej diety. Pozostaje mieć nadzieję, że te uprawiane nad Wisłą są uboższe w pestycydy niż te zza oceanu. Ziemniaki made in USA zawierały więcej ŚOR w ujęciu wagowym niż jakiekolwiek inne badane rośliny.

12. Słodka papryka

Wprawdzie przebadane próbki słodkiej papryki zawierały mniej odmian pestycydów niż pozostałe warzywa i owoce z rankingu, ale wiele z tych związków cechowała wyższa toksyczność niż w przypadku pozostałości ŚOR w innych produktach.

Czysta piętnastka. Te warzywa i owoce można spożywać bez większych obaw o zawartość szkodliwych pozostałości pestycydów. W co najmniej połowie przebadanych próbek każdego z poniższych produktów nie stwierdzono wykrywalnej ilości pestycydów. Liczba odmian wykrytych ŚOR niemal w każdym przypadku była bardzo niska.

1. Awokado
2. Kukurydza
3. Ananasy
4. Kapusta
5. Cebula
6. Zielony groszek
7. Papaja
8. Szparagi
9. Mango
10. Bakłażan
11. Melon
12. Kiwi
13. Kantalupa (odmiana melona)
14. Kalafior
15. Brokuł

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Ciemna strona inteligencji emocjonalnej

Nie usuwaj migdałków! (Chyba że naprawdę musisz)

Tylko nie wstawaj lewą nogą

Dlaczego wciąż jestem singlem?

Piwko po treningu? Lepiej nie…

Dr Google cię nie wyleczy

Nie odkrywaj swojej pasji – stwórz ją

Inteligencja jako źródło cierpień

Depresja jako stan zapalny

Żywność przeciwko alergii

Przepis na lidera: skromność z… narcyzmem

Dbaj o zdrowie bez przesady