Przejdź do treści

Przepis na zdrowe brownie z superfoods

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Meghan Markle i książe Harry
Meghan Markle podróżuje samolotem. Nasz ekspert odpowiada, czy latanie jest bezpieczne dla ciąży?
Główny Inspektor Sanitarny: teorie przeciwników szczepień to szarlataneria
Anja Rubik przekazuje 1000 książek „#SEXEDPL” do polskich szkół
Ewa Chodakowska
Ewa Chodakowska zachęca do badań piersi
Lizi Jackson-Barrett
Łysa Lizi Jackson-Barrett: Rok temu płakałam. Teraz czuję się świetnie

Brownie znamy i kochamy! W internecie można znaleźć mnóstwo różnych przepisów na ten deser. Bezglutenowe, raw, wegańskie albo bez cukru. My postanowiliśmy połączyć wszystkie te cechy, dodać kilka składników, które zalicza się do grupy superfood, i zaproponować przepis na najzdrowsze brownie, jakie kiedykolwiek jedliście!

W naszym brownie oczywiście nie zabraknie czekolady, ale sięgniemy po gorzką, o wysokiej zawartości kakao. Znajdzie się też coś ekstra w postaci jagód goji, nasion chia oraz pyłku kwiatowego.

O nasionach chia, jagodach goji i acai pisaliśmy wiele razy, pora skupić się na coraz bardziej popularnym pyłku pszczelim, inaczej zwanym kwiatowym. Pyłek ten jest pozyskiwany z kwiatów przez pszczoły. Ten właściwie bardzo niepozorny produkt kryje w sobie supermoc! Zawiera spore ilości białka oraz aż 32 aminokwasy. Są to m.in. leucyna, metionina, histydyna oraz arginina. To nie wszystko – pyłek jest bogaty w aż 40 różnych pierwiastków. Znajdziesz tam magnez, cynk, żelazo, chrom, miedź oraz wapń. Warto wspomnieć też o zawartości witamin. Mowa o witaminie A, B1, B2, C, B6, B12, C i E. Ten żółty produkt świetnie wpływa na przemianę materii i apetyt. Ma działanie oczyszczające, antybakteryjne, przeciwgrzybiczne oraz wzmacniające organizm. Uspokaja i poprawia koncentrację. Dobrze wpływa na wygląd i kondycję skóry. Pyłek ma szerokie zastosowanie w leczeniu. Warto go spożywać w kapsułkach albo w postaci zebranych przez pszczoły kulek. Pyłek można dodawać dosłownie do wszystkiego – do wypieków, koktajli czy owsianki.

Gotowi na najzdrowsze brownie pod słońcem?

Składniki na brownie:

– 2 szklanki ulubionych orzechów
– 1 szklanka daktyli
– 1/4 szklanki surowego kakao
– pół łyżeczki cynamonu
– szczypta soli
– 1 czubata łyżka oleju kokosowego
– 1 łyżka sproszkowanych jagód acai
– 2 łyżki wody

na polewę:

– 100 g gorzkiej czekolady
– łyżka oleju kokosowego
– łyżka syropu klonowego

do posypania:

– 3 łyżki nasion chia
– 4 łyżki jagód goji
– 3 łyżki pyłku kwiatowego

przepis na zdrowe brownie

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Przygotowanie:

Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na bok, aż będą zupełnie miękkie. Odcedź z wody. Orzechy zmiksuj na grube okruchy.

przepis na zdrowe domowe brownie

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Do blendera wrzuć wszystkie składniki potrzebne do przygotowania ciasta i zmiksuj na gładko. Uzyskaną masę przełóż do podłużnej, niedużej silikonowej foremki. Wstaw ją do zamrażarki na mniej więcej 30 minut. Ciasto powinno się schłodzić na tyle, aby można było je swobodnie pokroić w kawałki. Aby przygotować polewę w kąpieli wodnej, połącz czekoladę, olej i syrop. Pokryj nią pokrojone w kawałki brownie.

zdrowe brownie krok po kroku

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Posyp superfood i włóż do zamrażarki na kolejne 15 minut. Brownie przechowuj w pojemniku w lodówce.

zdrowe brownie przepis

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Jak zrobić tofu w domu

Kokosowe ciasto jaglane

Jaglane placki

Superkanapki z batata

Domowa ricotta – prosty przepis

Owsianka w batonach

Czarna soczewica z pomidorami

Ciastka z sezonowymi owocami

Kotleciki ze świeżej kolby kukurydzy

Marmolada z dzikich mirabelek

Mrożone tartaletki z awokado

Podwójnie orzechowe ciasto