Przejdź do treści

Bruschetta z figami

Bruschetta z figami
Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kobieta siedząca przy łóżku
Nie możesz zasnąć? Poznaj receptę na dobry sen według Kasi Bem
babcia i wnuczka
Jak kobiety funkcjonują po menopauzie? Rozmawiamy z genetyczką prof. Moniką Puzianowską-Kuźnicką
uśmiechnięta dziewczyna
Pesymizm nie opłaca się. Podpowiadamy jak być optymistą!
Pierogi orkiszowe z kiszoną kapustą
Masz ochotę na pierogi? Spróbuj w zdrowszej wersji: orkiszowe z kiszoną kapustą
Kobieta siedząca z termoforem
„Zbyt dużo seksu, za mało soku z żurawiny”. Obalamy mity o zapaleniu pęcherza

Bruschetta ‒ słynna włoska przekąska – kojarzy się z latem, chrupiącym pieczywem, świeżymi pomidorami, bazylią, oliwą. Jesienią proponujemy wersję z gorącymi figami, słodkim miodem, rozmarynem, serem niebieskim i orzechami włoskimi. Już nam cieknie ślinka!

Figi pochodzą z krajów śródziemnomorskich. Badania dowodzą, że owoce te doskonale wpływają na nasz układ pokarmowy. Są bogate w błonnik, co korzystnie działa na układ trawienny. Obniżają poziom cholesterolu i ciśnienie krwi, dobrze wpływają na układ krwionośny, wzrok i prawidłowe funkcjonowanie wątroby. Te niepozorne owoce działają przeciwzapalnie, przeciwcukrzycowo i antynowotworowo. Figi mają szerokie zastosowanie w kuchni. Je się je na surowo, pieczone, duszone, suszone albo zamarynowane w słodkim syropie. Świetnie smakują w towarzystwie mięsa, sałatek albo jako dodatek do chleba czy deserów.

Orzechy włoskie są znane ze swoich wartości zdrowotnych, jednak ‒ jak reszta orzechów ‒ są kaloryczne. Nie można zajadać ich bez opamiętania. Uwaga! Ważna informacja dla osób niejedzących ryb i mięsa ‒ orzechy włoskie zawierają mnóstwo białka i kwasów omega-3. Już trzy orzechy pokrywają dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3. Ponadto ze względu na zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych obniżają poziom cholesterolu. Osoby zmagające się z chorobami serca powinny do swojej diety wprowadzić orzechy włoskie. Zawierają one L-argininę, która wpływa na rozszerzenie naczyń wieńcowych. Oprócz tego orzechy chronią układ krążenia, zmniejszają ryzyko zachorowania na raka oraz poprawiają wygląd cery.

Figi uwielbiają sery, dlatego w naszej propozycji nie zabraknie sera niebieskiego. Słodki smak fig wydobędzie kropla miodu, a leśny zapach rozmarynu wzbogaci całą kompozycję. To danie smakuje obłędnie, a jest zaskakująco proste!

Bruschetta z figami i niebieskim serem

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Składniki (na 4 bruschetty):

– 2 figi
– ok. 3 łyżek posiekanych orzechów włoskich
– 4 łyżki sera niebieskiego
– ok. 2 łyżek płynnego miodu
– kilka gałązek rozmarynu
– 4 kromki chleba
– olej z orzeszków ziemnych

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Zawiń figi i rozmaryn w folię aluminiową i piecz 20 minut. Pieczywo skrop olejem i podsmaż na patelni grillowej, aż chleb ładnie się zarumieni. Pokrusz ser na zgrillowanym pieczywie, połóż pokrojoną w plastry figę, oprósz orzechami i polej miodem.

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.masztalerz.tumblr.com

 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

„Nie kąp dziecka codziennie, bo będzie miało za cienką skórę”, „Nie obcinaj mu włosów, bo szybko wyłysieje”. Jak młode mamy powinny reagować na takie porady, wyjaśnia socjolożka

„Jak to możliwe, że nie mam rąk i nogi, a mam chłopaka i pracę, kiedy ona jest zdrowa i ładna, a tego nie ma” – mówi w rozmowie z Hello Zdrowie Aldona Plewińska, modelka inna niż wszystkie

„Miednica to nasze kobiece centrum dowodzenia”. Mięśnie Kegla potrzebują treningu, fizjoterapeutka wyjaśnia jak to robić i w jaki sposób ciało nam się odwdzięczy

„Nie bójmy się negatywnych emocji, nie ukrywajmy ich, pokażmy dziecku, że one też są w porządku”. Psycholog Ewa Sękowska-Molga o depresji wśród dzieci

Zainteresują cię również:

Pomysł na małże

Masz ochotę na makaron? Spróbuj małży w towarzystwie koperku i białego wina

Bananowy sernik na zimno

Bananowy nie-sernik na zimno. Pyszny deser bez pieczenia

Mocno czekoladowe brownie z batatów i awokado – moc witamin i składników mineralnych

ryż i mango deser

Ryż kokosowy z mango. Pomysł na śniadanie idealne

Pasztet z czarnej fasoli. Jest o wiele mniej kaloryczny niż klasyczny mięsny

Gulasz vege to jest to!

Wegański gulasz na trzy sposoby. Wypróbuj przepisy od Kasi Bem

zupa rzodkiewkowa

Wiosenna zupa rzodkiewkowa. Róż na talerzu? Brzmi przepysznie

Wegańska sałatka z papają

Wegańska sałatka z papają. Orient na wyciągnięcie ręki!

Słodkie i zdrowe: pancakes z herbatą matcha

Sałatka z pieczoną rzodkiewką i orkiszem

Sałatka z pieczoną rzodkiewką i orkiszem. Pomysł na proste i smaczne śniadanie do pracy

Pieczone awokado z ostrą nutą. Wsadź do piekarnika dalekiego kuzyna popularnej gruszki!

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Miksujemy: koktajl na dobry sen

Cierpisz na bezsenność? Zmiksuj koktajl na dobry sen

Skorzystaj z mocy polskich jabłek. Oto przepis na gryczane galette z jabłkami i kozim serem

Bruschetta z pieczonymi warzywami

Bruschetta z pieczonymi warzywami. Aromatyczna przekąska, którą zrobisz w mig!

Zupa szczawiowa z jajkiem przepiórczym

Zupa szczawiowa z jajkiem przepiórczym w towarzystwie chipsa z szynki. Masz ochotę?

Sałatka owsiana z gruszką, kurczakiem i awokado – idealna na koniec zimy

Kurkuma – królowa alternatywnej medycyny indyjskiej. Spróbuj jej w połączeniu z polskimi warzywami

Superduet: topinambur z komosą ryżową

Superduet: topinambur z komosą ryżową. Skomplikowanie tylko brzmi

Makrela – tym razem pieczona

Skuś się na królową wśród ryb! Pieczona makrela z ziołowym aromatycznym kuskusem

W marcu króluje cebula dymka. Poznaj przepis na świetną zupę z dymką w roli głównej

pęczek rzodkiewki

Rzodkiewka – nie tylko do kanapki. Propozycja na obiad z tym warzywem w roli głównej

Matcha – nowe wcielenie zielonej herbaty

Matcha – nowe wcielenie zielonej herbaty

Waniliowy budyń z pietruszki

Słodka wariacja na deser – waniliowy budyń z pietruszki. Zdrowy, bo domowy!