Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Bruschetta z pieczoną dynią

Bruschetta z pieczoną dynią
Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Dynię znamy i kochamy, pyszną włoską bruschettę też. A może pokochać je w duecie? Sprawdźcie, jak smakuje takie połączenie z imbirowo-cynamonową nutą. 

Proponujemy lekką, ale sycącą przekąskę. Połączymy pieczoną, miękką dynię z chrupiącymi orzechami, kremowym kozim serem, sycącą kromką chleba i wyrazistym sosem. Nasza bruschetta będzie zawierać wiele smaków i różnych struktur ‒ od miękkich, po chrupiące, twarde i płynne. Pycha!

Dynia zawiera mnóstwo beta-karotenu (im bardziej pomarańczowy miąższ, tym ma go więcej), potasu, fosforu i wapnia. Warzywo to jest niskokaloryczne, dlatego osoby na diecie mogą je wprowadzić do swojego jadłospisu. Oprócz tego z powodzeniem odkwasza organizm, pomaga w leczeniu nadciśnienia oraz wzmacnia układ odpornościowy. Dobrą i ważną informacją, jest to, że dynia po obróbce termicznej nie traci cennych wartości odżywczych. Ze względu na wysoki indeks glikemiczny nie jest jednak polecana diabetykom.

O tym, że orzechy to skarbnica witamin, wie każdy. Orzechy warto chrupać ze względu na zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych. Poza tym w tym przepisie doskonale podkreślą smak dyni. Dodamy też imbir, który odkaża, działa bakteriobójczo, przeciwzapalnie i świetnie smakuje z jabłkami.

Sos do bruschetty to zredukowany sok, świeżo wyciśnięty z jabłek, na które właśnie trwa sezon. Jabłka oprócz tego, że zawierają sporo witaminy C, która m.in. poprawia odporność, również wzmacniają serce, mięśnie i układ nerwowy.

Bruschetta z pieczoną dynią i orzechami

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Składniki (na 4 kromki):

- 350 g dyni pokrojonej w kostkę
- ser kozi do smarowania
- 4 kromki chleba
- garść posiekanych ulubionych orzechów
- 150 ml soku z jabłek
- szczypta cynamonu
- półtorej łyżki drobno posiekanego świeżego imbiru
- sól i pieprz do smaku
- olej do pieczenia

Przygotowanie:

Zacznij od przygotowania sosu. Do rondelka wrzuć posiekany imbir, cynamon i wlej sok. Zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj, aż sok się zredukuje do konsystencji sosu. Odstaw na bok, a przed podaniem przelej przez gęste sito tak, aby pozbyć się imbiru. Dynię pokrój w średnią kostkę, odkrój skórę. Połóż dynię na papierze do pieczenia. Skrop olejem, posyp solą i pieprzem. Wymieszaj. Piecz w temperaturze 230 stopni przez 15‒20 minut, aż zmięknie. Na grillowej patelni rozgrzej dwie łyżki oleju. Połóż kromki chleba i podgrzewaj, aż się ładnie zarumienią. Posiekane orzechy podpraż na rozgrzanej patelni. Chleb posmaruj kozim serem, połóż gorącą dynię, posyp orzechami i polej sosem. 

 

masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.masztalerz.tumblr.com


 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Powiązane artykuły

18 przepisów na dyniowe COŚ

Tę piękność o krągłych kształtach stać na wiele więcej niż zupa krem. Mamy dla Was najpiękniejsze blogi...
Tę piękność o krągłych kształtach stać na wiele więcej niż zupa krem. Mamy dla Was najpiękniejsze blogi kulinarne i mamy dla was kilkanaście przepisów, w których wszystko kręci się wokół Jej Pękowatości. Wygląda na to, że z dyni można zrobić wszystko!

Buraczana bruschetta z serkiem migdałowym

Burak może być słodki, słony, twardy, miękki lub gładki jak purée. Dodając...
Burak może być słodki, słony, twardy, miękki lub gładki jak purée. Dodając do tego jego właściwości prozdrowotne - uzyskujemy totalną bombę kulinarną. Również na chrupiącej bagietce ze szpinakiem i z migdałowym twarożkiem smakuje bombowo!

Bruschetta z pieczonymi warzywami

Kolejna odsłona jesiennej bruschetty ‒ w roli głównej warzywa korzeniowe. Wykorzystamy marchewki, seler...
Kolejna odsłona jesiennej bruschetty ‒ w roli głównej warzywa korzeniowe. Wykorzystamy marchewki, seler i pietruszkę i udowodnimy, że ich kariera nie musi kończyć się w zupie.

Bruschetta z figami

Bruschetta ‒ słynna włoska przekąska – kojarzy się z latem, chrupiącym pieczywem, świeżymi pomidorami,...
Bruschetta ‒ słynna włoska przekąska – kojarzy się z latem, chrupiącym pieczywem, świeżymi pomidorami, bazylią, oliwą. Jesienią proponujemy wersję z gorącymi figami, słodkim miodem, rozmarynem, serem niebieskim i orzechami włoskimi. Już nam cieknie ślinka!