Przejdź do treści

Bruschetta z pieczoną dynią

Bruschetta z pieczoną dynią
Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Facebook.com
„Jesteś piękna! Nieważne, czy masz po ciąży wystający brzuch, bliznę po cesarce czy bardziej wiszące cycki” – młoda mama pokazała prawdziwe zdjęcie po porodzie
Unsplash
Dlaczego warto jeść tłuste ryby? Specjaliści z „Czytamy etykiety” wyjaśniają
Chcesz podkręcić swój seksualny apetyt? Sprawdź, czy twoja dieta jest bogata w tę witaminę
5 sygnałów, że należy zbadać cukier we krwi
istockphoto
„Że Niby Fit” na Instagramie: 5 kroków, jak nie przytyć w wakacje

Dynię znamy i kochamy, pyszną włoską bruschettę też. A może pokochać je w duecie? Sprawdźcie, jak smakuje takie połączenie z imbirowo-cynamonową nutą.

Proponujemy lekką, ale sycącą przekąskę. Połączymy pieczoną, miękką dynię z chrupiącymi orzechami, kremowym kozim serem, sycącą kromką chleba i wyrazistym sosem. Nasza bruschetta będzie zawierać wiele smaków i różnych struktur ‒ od miękkich, po chrupiące, twarde i płynne. Pycha!

Dynia zawiera mnóstwo beta-karotenu (im bardziej pomarańczowy miąższ, tym ma go więcej), potasu, fosforu i wapnia. Warzywo to jest niskokaloryczne, dlatego osoby na diecie mogą je wprowadzić do swojego jadłospisu. Oprócz tego z powodzeniem odkwasza organizm, pomaga w leczeniu nadciśnienia oraz wzmacnia układ odpornościowy. Dobrą i ważną informacją, jest to, że dynia po obróbce termicznej nie traci cennych wartości odżywczych. Ze względu na wysoki indeks glikemiczny nie jest jednak polecana diabetykom.

O tym, że orzechy to skarbnica witamin, wie każdy. Orzechy warto chrupać ze względu na zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych. Poza tym w tym przepisie doskonale podkreślą smak dyni. Dodamy też imbir, który odkaża, działa bakteriobójczo, przeciwzapalnie i świetnie smakuje z jabłkami.

Sos do bruschetty to zredukowany sok, świeżo wyciśnięty z jabłek, na które właśnie trwa sezon. Jabłka oprócz tego, że zawierają sporo witaminy C, która m.in. poprawia odporność, również wzmacniają serce, mięśnie i układ nerwowy.

Bruschetta z pieczoną dynią i orzechami

Zdjęcie: masz.talerz

Składniki (na 4 kromki):

– 350 g dyni pokrojonej w kostkę
– ser kozi do smarowania
– 4 kromki chleba
– garść posiekanych ulubionych orzechów
– 150 ml soku z jabłek
– szczypta cynamonu
– półtorej łyżki drobno posiekanego świeżego imbiru
– sól i pieprz do smaku
– olej do pieczenia

Przygotowanie:

Zacznij od przygotowania sosu. Do rondelka wrzuć posiekany imbir, cynamon i wlej sok. Zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj, aż sok się zredukuje do konsystencji sosu. Odstaw na bok, a przed podaniem przelej przez gęste sito tak, aby pozbyć się imbiru. Dynię pokrój w średnią kostkę, odkrój skórę. Połóż dynię na papierze do pieczenia. Skrop olejem, posyp solą i pieprzem. Wymieszaj. Piecz w temperaturze 230 stopni przez 15‒20 minut, aż zmięknie. Na grillowej patelni rozgrzej dwie łyżki oleju. Połóż kromki chleba i podgrzewaj, aż się ładnie zarumienią. Posiekane orzechy podpraż na rozgrzanej patelni. Chleb posmaruj kozim serem, połóż gorącą dynię, posyp orzechami i polej sosem.

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

Hello my Hero. Dominika Jeżewska, Pani Łuska: zaczęłam widzieć więcej szczęścia w łuszczycy, bawić się nią i doceniać, że dzięki niej dbam o wiele bardziej o swój organizm

lady pasztet

„Jestem w ciąży, więc dla mnie najbardziej palące jest to, żeby kobiety wyszły z domów, a żeby do tych domów przyszli faceci” – mówi Katarzyna Barczyk, autorka bloga Lady Pasztet

Judith Butler

Judith Butler: słowo „lesbijka” pojawiło się w mojej głowie w wieku 14 lat, gdy zakochałam się w dziewczynie

„Kiedy szłam z kimś do łóżka, zasłaniałam swoje rozstępy. Dopiero po długim czasie zrozumiałam, że moi partnerzy i partnerki nie zwracają na to żadnej uwagi” – mówi Katarzyna, która polubiła swoje niedoskonałości

Zainteresują cię również:

Komosa ryżowa zapiekana z brzoskwiniami

Drożdżówki z rabarbarem

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

nernik z brzoskwiniami

Przepis na brzoskwiniowy nernik na zimno. Letnia alternatywa dla tradycyjnego sernika

Wegańskie tarty z borówkami

Wegańskie tarty z borówkami

Przepis na creme brule

Jaglano-brzoskwiniowy crème brûlée z malinami

Przepis na aksamitny deser jaglany z jagodami i czereśniami

Unsplash

Kalarepa – schrup ją w sałatce!

Wegańska panna cotta z jeżynami. Bez żelatyny, śmietany i cukru

Marmolada z dzikich mirabelek

Daktyle nadziewane malinami i masłem orzechowym

Letni dżem z jagód. Bez cukru!

Letni dżem z jagód. Bez cukru!

Nie marnuj jedzenia! Cydr ze skórek gruszek

Nie marnuj jedzenia! Cydr ze skórek gruszek

Tian – warzywa w nowej odsłonie. Doskonale sprawdzi się na letnią kolację

Pudding ryżowy z brzoskwiniami

Pudding ryżowy z brzoskwiniami

Omletonaleśnik z czereśniami i twarożkiem

Przepis na omlet z czereśniami i twarożkiem

Pudding chia z musem ananasowym

Pudding chia z musem ananasowym

Kisiel rabarbarowy z imbirową nutą

Kisiel rabarbarowy z imbirową nutą

Sernik z nerkowców z musem jagodowym

Sernik z nerkowców z musem jagodowym

Sezonowa sałatka z zielonym groszkiem i młodymi ziemniakami

Sezonowa sałatka z zielonym groszkiem i młodymi ziemniakami

Letni makaron z cukinii

Przepis na letni makaron z cukinii

Kolorowa matcha z dodatkiem superfoods. Energetyczna bomba witaminowa

Przepis na pieczone rzodkiewki. Zdrowa, niskokaloryczna przekąska

Chłodnik miętowy z zielonego groszku. Ukojenie po upalnym dniu

Semifreddo – deser na medal. Każda jego część kryje w sobie inny smak!