Przejdź do treści

Bruschetta z pieczoną dynią

Bruschetta z pieczoną dynią
Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
10 rzeczy, które możesz zrobić, aby łatwiej osiągnąć orgazm
Orgazm? Proszę bardzo! Poznaj 10 sposobów, aby łatwiej go osiągnąć
zakochana para
„Nieszczerość tylko pozornie oszczędza komuś przykrości. W rzeczywistości dostarcza jej w nadmiarze, ale z opóźnionym zapłonem”. O szczerości w relacjach rozmawiamy z psycholog Katarzyną Łapińską
Desery
Szefowie kuchni kontra rak piersi. Pink Pudding Challenge promuje zdrowe jedzenie i zapobiega nowotworom
młoda kobieta w czarnych ciuchach stoi na scenie podczas konferencji tedx
„Rak szyjki macicy jest winą chorej” – mocne słowa artystki, której choroba zmieniła życie
„Cała prawda o programie SZMATA 4+” – obrzydliwy mem, który uderza we wszystkie matki

Dynię znamy i kochamy, pyszną włoską bruschettę też. A może pokochać je w duecie? Sprawdźcie, jak smakuje takie połączenie z imbirowo-cynamonową nutą.

Proponujemy lekką, ale sycącą przekąskę. Połączymy pieczoną, miękką dynię z chrupiącymi orzechami, kremowym kozim serem, sycącą kromką chleba i wyrazistym sosem. Nasza bruschetta będzie zawierać wiele smaków i różnych struktur ‒ od miękkich, po chrupiące, twarde i płynne. Pycha!

Dynia zawiera mnóstwo beta-karotenu (im bardziej pomarańczowy miąższ, tym ma go więcej), potasu, fosforu i wapnia. Warzywo to jest niskokaloryczne, dlatego osoby na diecie mogą je wprowadzić do swojego jadłospisu. Oprócz tego z powodzeniem odkwasza organizm, pomaga w leczeniu nadciśnienia oraz wzmacnia układ odpornościowy. Dobrą i ważną informacją, jest to, że dynia po obróbce termicznej nie traci cennych wartości odżywczych. Ze względu na wysoki indeks glikemiczny nie jest jednak polecana diabetykom.

O tym, że orzechy to skarbnica witamin, wie każdy. Orzechy warto chrupać ze względu na zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych. Poza tym w tym przepisie doskonale podkreślą smak dyni. Dodamy też imbir, który odkaża, działa bakteriobójczo, przeciwzapalnie i świetnie smakuje z jabłkami.

Sos do bruschetty to zredukowany sok, świeżo wyciśnięty z jabłek, na które właśnie trwa sezon. Jabłka oprócz tego, że zawierają sporo witaminy C, która m.in. poprawia odporność, również wzmacniają serce, mięśnie i układ nerwowy.

Bruschetta z pieczoną dynią i orzechami

Zdjęcie: masz.talerz

Składniki (na 4 kromki):

– 350 g dyni pokrojonej w kostkę
– ser kozi do smarowania
– 4 kromki chleba
– garść posiekanych ulubionych orzechów
– 150 ml soku z jabłek
– szczypta cynamonu
– półtorej łyżki drobno posiekanego świeżego imbiru
– sól i pieprz do smaku
– olej do pieczenia

Przygotowanie:

Zacznij od przygotowania sosu. Do rondelka wrzuć posiekany imbir, cynamon i wlej sok. Zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj, aż sok się zredukuje do konsystencji sosu. Odstaw na bok, a przed podaniem przelej przez gęste sito tak, aby pozbyć się imbiru. Dynię pokrój w średnią kostkę, odkrój skórę. Połóż dynię na papierze do pieczenia. Skrop olejem, posyp solą i pieprzem. Wymieszaj. Piecz w temperaturze 230 stopni przez 15‒20 minut, aż zmięknie. Na grillowej patelni rozgrzej dwie łyżki oleju. Połóż kromki chleba i podgrzewaj, aż się ładnie zarumienią. Posiekane orzechy podpraż na rozgrzanej patelni. Chleb posmaruj kozim serem, połóż gorącą dynię, posyp orzechami i polej sosem.

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Sałatka z fenkułem i pomarańczą – prawdziwa bomba witaminy C

Kochamy krupnik! Wybrałyśmy najlepsze przepisy na pyszną zupę w nowej odsłonie

Batatowe ciastka z pomarańczową nutą – przygotujesz je błyskawicznie

Tarta kokosowo-ananasowa – trochę egzotyki zimową porą

Serniczki na zimno z awokado

Seler to samo dobro. Sprawdźcie zatem przepis na selerowy krem z czarnuszką

Detoksowa zupa miso z warzywami – Japończycy wiedzą co dobre. Spróbuj i ty!

Przepis na pieczone gruszki słodko-słone. Sprawdzą się o każdej porze dnia!

Miksujemy: koktajl na przyrost wagi

Chcesz przytyć skutecznie i zdrowo? Wypróbuj nasz koktajl

Wek na rozgrzanie: mus imbirowy

Mus imbirowy – działa przeciwzapalnie i obłędnie smakuje. Skorzystaj z naszego przepisu

Bombonierka na walentynki – brzmi banalnie? Nie wtedy, gdy zrobicie ją sami

Prezent na walentynki? Czekolada!

Prezent na walentynki? Dlaczego nie czekolada? Zróbcie ją wspólnie!