Przejdź do treści

Bruschetta z serem halloumi – oto prawdziwe śniadanie mistrzów

Bruschetta z serem halloumi
Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Ćwicz kręgosłup - to proste!
Oto 7 ćwiczeń, za które twój kręgosłup ci podziękuje. Wystarczy niewiele, by poczuć znaczną różnicę
„Hashimoto nie jest wskazaniem do stosowania diety bezglutenowej”. O zależności pomiędzy hashimoto a dietą eliminacyjną, rozmawiamy z endokrynolożką i dietetyczką
Wiosenna pizza na zielonym spodzie
kobieta nurkująca w wodzie
Freediving – podwodna medytacja
lekarka Małgorzata Ponikowska
„Selen to czarny koń wśród suplementów w chorobie Hashimoto”. Lekarka Małgorzata Ponikowska o wspomaganiu chorób tarczycy selenem

Oto śniadanie mistrza: chrupiąca bruschetta ze świeżą rukwią wodną, smażonym, lekko ciągnącym się serem halloumi i orientalną pieczoną papryką… Sprawdź ten przepis, a będziesz do niego wracać!

Ser halloumi to biały, błyszczący, twardy ser, w którego skład wchodzi mleko owcze, kozie i krowie. Pochodzi z Grecji. Może być długo przechowywany, nie tracąc swoich właściwości. W smaku jest lekko mleczny i słony. W jego skład wchodzi woda, białko i tłuszcz. Ser ten w kuchni znajduje wiele zastosowań. Można go jeść na surowo, ale najlepiej smakuje smażony albo grillowany, ponieważ w środku się rozpuszcza, a na zewnątrz powstaje chrupiąca skórka, przy tym nie traci kształtu. Dodaje się go do sałatek, frittaty, domowej pizzy. My wykorzystamy go do bruschetty. W połączeniu z kruchą rukwią wodną i pieczoną papryką smakuje doskonale!

Papryka jest warzywem bogatym w witaminę C i beta-karoten. Oprócz tego zawiera potas i wapń. Mówi się, że papryka jest warzywem zatrzymującym młodość, ze względu na zawarte w niej polifenole, które odpowiadają za usuwanie wolnych rodników, odpowiedzialnych za procesy starzenia się organizmu. Regularne jedzenie papryki pomaga obniżyć ciśnienie i chroni przed chorobami krążenia. Dlaczego jeszcze warto wprowadzić to warzywo do codziennej diety? Zawarte w papryce substancje działają bakteriobójczo, przeciwzapalnie, pozwalają utrzymać kondycję organizmu, poprawiają przemianę materii i wzmacniają odporność.

Rukiew wodna opóźnia procesy starzenia się skóry, poprawia przemianę materii, pomaga dbać o wątrobę. To niepozorne warzywo zawiera izotiocyjaniany, które hamują rozwój komórek nowotworowych i chronią przed nawrotem raka.

Sezam ze względu na wartości odżywcze mógłby zostać uznany za superfoods. Białko w sezamie ma prawie taką samą wartość jak w jajku kurzym. Oprócz tego zawiera mnóstwo cennych witamin z grupy A, E i B.

Robimy bruschettę na medal!

Bruschetta z halloumi i papryką

Zdjęcie: masz.talerz

Bruschetta z halloumi i papryką – składniki (na 4 bruschetty):

– 4 kromki chleba
– 200 g sera halloumi
– pęczek rukwi wodnej
– półtorej papryki
– 2 łyżki sezamu
– pieprz do smaku
– olej do smażenia
– świeże oregano (opcjonalnie) 

Bruschetta z halloumi i papryką – przygotowanie:

Umyj i przekrój paprykę na pół. Połóż na papierze do pieczenia. Skrop olejem i dodaj szczyptę pieprzu. Piecz ok. 10-15 minut w temperaturze 250 stopni. Ser halloumi pokrój na części. Obtocz go w sezamie. Rozgrzej patelnię z łyżką oleju. Smaż ser krótko, aż się zarumieni, przewracając go co jakiś czas. Rozgrzej patelnię grillową z jedną łyżką oleju, podsmaż pieczywo. Bruschette podawaj z rukwią wodną, pieczoną papryką, smażonym serem halloumi i świeżym oregano.

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. 

 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Syrop z rabarbaru. Zdrowa alternatywa dla sklepowych napojów

Rozpieść się smacznym śniadaniem. Bezglutenowy omlet cesarski sprawdzi się w tej roli idealnie

Na zielono - lody szpinakowe

Na zielono – pełne witamin lody szpinakowe

Sałatkowy dream team: łosoś i kurkuma

Sałatkowy dream team: łosoś i kurkuma. Podniebienie oszaleje!

Pad thai – zdrowy tajski fast food

Pad thai – zdrowy tajski fast food. Zrób sobie kulinarną wyprawę do Tajlandii

ryżowy pudding

Pudding z czarnego ryżu dla pięknej skóry. Idealny na późne, leniwe śniadanie

Wegański obiad? Czarna soczewica z pomidorami

Przepis na zdrowe brownie z superfoods

jedzenie w torebkach

Co każdy dietetyk chciałby, żebyś wiedziała o zdrowym odżywianiu

Zdrowe śniadanie do szkoły: bananowo-kakaowe muffinki i chrupiące marchewki

Kiszone… rzodkiewki! W tej wersji smakują wyśmienicie

Tacos z brzoskwiniami i krewetkami

Przepis na tacos z brzoskwiniami i krewetkami. Wypróbuj i daj się porwać w egzotyczną podróż

owsianka z rabarbarem

Rabarbarowa owsianka. Zdrowe i pyszne śniadanie, które przygotujesz w 15 minut!

Lodowa matcha – doda ci energii, zwiększy bystrość umysłu i jednocześnie zapewni wewnętrzny spokój

Szpinak – poznaj trzy przepisy z tym warzywem pełnym mocy

Przepis na trufle z quinoa. Taki deser to świetna przekąska w ciągu dnia

Ciasto jogurtowo-pistacjowe z rabarbarem. Idealny przepis na majowy weekend

Kiszone szparagi – prosto ze słoika przez cały rok!

Miksujemy superfoods! Koktajl z nasionami chia

Miksujemy superfoods! Koktajl z nasionami chia

Curry z botwinki. Zdrowy obiad w sam raz na wiosnę!

Burak to niezwykłe warzywo. Poznaj przepisy na zdrowe dania z buraka

Lnianki – „sezamki” z lnu. Zrób je, zanim najdzie cię ochota na coś słodkiego

Jajecznica w nowej odsłonie. Spróbujcie!

Wegańskie masło jaglane