Przejdź do treści

Bruschetta z truskawkami

Bruschetta z truskawkami
Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kampania Fundacji Arena i Świat
Wspaniałe bohaterki w kampanii „Badaj się i żyj pełną piersią. Nie daj się rakowi”
Agnieszka Hyży o macierzyństwie: wszystkie jedziemy na tym samym wózku!
Michał Lipa o dodatkowych kilogramach w ciąży. Ile może przytyć ciężarna?
Fryzjerka znalazła dziwną plamkę na jej głowie. Okazało się, że po 13 latach ma nawrót raka
szczepionka
Grypa – dlaczego się szczepimy?

Czekamy na nie, tęsknimy za smakiem i zapachem. Sezon na truskawki w pełni, więc pora na bruschettę z truskawkami! Nie dodamy nawet ziarenka cukru ‒ wystarczy ten zawarty w owocach. Dzięki temu, że je podgrzejemy i podgotujemy, staną się jeszcze słodsze. Letnia przekąska idealna.

Truskawki warto jeść, kiedy jest na nie sezon. Wtedy mamy pewność, że są świeże, nasze polskie i bez polepszaczy. Te owoce dobrze wpływają na nerki, serce, wątrobę oraz obniżają poziom cholesterolu. Pektyny w nich zawarte poprawiają trawienie, przemianę materii, a więc super nadają się dla osób odchudzających się. Poza tym są niskokaloryczne. Oprócz tego są bogate w witaminy i minerały. Znajdziesz w nich wapń, żelazo, magnez, sód, cynk, witaminy z grupy A, B, C i E.

Nasza bruschetta oprócz truskawek będzie zawierała borówki, domowe masło orzechowe, serek ricotta oraz chleb składający się z samych ziaren. Idealny sposób, aby dobrze zacząć dzień!

Letnia bruschetta z truskawkami

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Składniki (przepis na 2 bruschetty):

– pół garści borówek
– garść truskawek
– serek ricotta do posmarowania chleba
– 1‒2 łyżki masła orzechowego
– 2 kromki chleba
– kilka listków mięty
– łyżeczkę oleju kokosowego
– parę kropel ekstraktu waniliowego albo ziarenka wanilii z 1/3 laski

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i włóż chleb do piekarnika na mniej więcej 10 minut. Umyj truskawki i borówki. Pozbądź się szypułek. Truskawki przekrój na pół. Rozgrzej olej w rondelku, wrzuć truskawki, mieszaj co jakiś czas, aby się nie przypaliły. Gdy puszczą sok, dodaj borówki. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Na koniec dodaj wanilię. Gorący chleb posmaruj serkiem, dodaj masło orzechowe, polej owocami i dodaj miętę. 

 

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.masztalerz.tumblr.com

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Jak zrobić tofu w domu

Kokosowe ciasto jaglane

Jaglane placki

Superkanapki z batata

Domowa ricotta – prosty przepis

Owsianka w batonach

Czarna soczewica z pomidorami

Ciastka z sezonowymi owocami

Kotleciki ze świeżej kolby kukurydzy

Marmolada z dzikich mirabelek

Mrożone tartaletki z awokado

Podwójnie orzechowe ciasto