Przejdź do treści

Bruschetta z truskawkami

Bruschetta z truskawkami
Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Wskaźniki śmiertelności z powodu nowotworów maleją. „Jesteśmy w stanie wyleczyć ok. 60 proc. przypadków” – mówi onkolog
Witaminy i mikroelementy: sprawdź, jak powinno się je łączyć. Niewiedza może być niebezpieczna
Przesilenie wiosenne zmęczenie
Przesilenie wiosenne to nie fanaberia, tylko realny problem. Psycholog wyjaśnia, jak sobie z nim radzić
szklanka wody
Filtrujesz wodę? Pijesz niegazowaną czy tą z bąbelkami? A może „kranówkę”? O rodzajach wód porozmawialiśmy z lekarzem Krzysztofem Lachowskim
akcja jestem, badam się
„Jestem, badam się” – akcja, która ma przypominać kobietom o badaniach profilaktycznych

Czekamy na nie, tęsknimy za smakiem i zapachem. Sezon na truskawki w pełni, więc pora na bruschettę z truskawkami! Nie dodamy nawet ziarenka cukru ‒ wystarczy ten zawarty w owocach. Dzięki temu, że je podgrzejemy i podgotujemy, staną się jeszcze słodsze. Letnia przekąska idealna.

Truskawki warto jeść, kiedy jest na nie sezon. Wtedy mamy pewność, że są świeże, nasze polskie i bez polepszaczy. Te owoce dobrze wpływają na nerki, serce, wątrobę oraz obniżają poziom cholesterolu. Pektyny w nich zawarte poprawiają trawienie, przemianę materii, a więc super nadają się dla osób odchudzających się. Poza tym są niskokaloryczne. Oprócz tego są bogate w witaminy i minerały. Znajdziesz w nich wapń, żelazo, magnez, sód, cynk, witaminy z grupy A, B, C i E.

Nasza bruschetta oprócz truskawek będzie zawierała borówki, domowe masło orzechowe, serek ricotta oraz chleb składający się z samych ziaren. Idealny sposób, aby dobrze zacząć dzień!

Letnia bruschetta z truskawkami

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Składniki (przepis na 2 bruschetty):

– pół garści borówek
– garść truskawek
– serek ricotta do posmarowania chleba
– 1‒2 łyżki masła orzechowego
– 2 kromki chleba
– kilka listków mięty
– łyżeczkę oleju kokosowego
– parę kropel ekstraktu waniliowego albo ziarenka wanilii z 1/3 laski

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i włóż chleb do piekarnika na mniej więcej 10 minut. Umyj truskawki i borówki. Pozbądź się szypułek. Truskawki przekrój na pół. Rozgrzej olej w rondelku, wrzuć truskawki, mieszaj co jakiś czas, aby się nie przypaliły. Gdy puszczą sok, dodaj borówki. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Na koniec dodaj wanilię. Gorący chleb posmaruj serkiem, dodaj masło orzechowe, polej owocami i dodaj miętę. 

 

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.masztalerz.tumblr.com

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

„Nie kąp dziecka codziennie, bo będzie miało za cienką skórę”, „Nie obcinaj mu włosów, bo szybko wyłysieje”. Jak młode mamy powinny reagować na takie porady, wyjaśnia socjolożka

„Jak to możliwe, że nie mam rąk i nogi, a mam chłopaka i pracę, kiedy ona jest zdrowa i ładna, a tego nie ma” – mówi w rozmowie z Hello Zdrowie Aldona Plewińska, modelka inna niż wszystkie

„Miednica to nasze kobiece centrum dowodzenia”. Mięśnie Kegla potrzebują treningu, fizjoterapeutka wyjaśnia jak to robić i w jaki sposób ciało nam się odwdzięczy

„Nie bójmy się negatywnych emocji, nie ukrywajmy ich, pokażmy dziecku, że one też są w porządku”. Psycholog Ewa Sękowska-Molga o depresji wśród dzieci

Zainteresują cię również:

ryż i mango deser

Ryż kokosowy z mango. Pomysł na śniadanie idealne

Pasztet z czarnej fasoli. Jest o wiele mniej kaloryczny niż klasyczny mięsny

Gulasz vege to jest to!

Wegański gulasz na trzy sposoby. Wypróbuj przepisy od Kasi Bem

zupa rzodkiewkowa

Wiosenna zupa rzodkiewkowa. Róż na talerzu? Brzmi przepysznie

Wegańska sałatka z papają

Wegańska sałatka z papają. Orient na wyciągnięcie ręki!

Słodkie i zdrowe: pancakes z herbatą matcha

Sałatka z pieczoną rzodkiewką i orkiszem

Sałatka z pieczoną rzodkiewką i orkiszem. Pomysł na proste i smaczne śniadanie do pracy

Pieczone awokado z ostrą nutą. Wsadź do piekarnika dalekiego kuzyna popularnej gruszki!

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Miksujemy: koktajl na dobry sen

Cierpisz na bezsenność? Zmiksuj koktajl na dobry sen

Skorzystaj z mocy polskich jabłek. Oto przepis na gryczane galette z jabłkami i kozim serem

Bruschetta z pieczonymi warzywami

Bruschetta z pieczonymi warzywami. Aromatyczna przekąska, którą zrobisz w mig!

Zupa szczawiowa z jajkiem przepiórczym

Zupa szczawiowa z jajkiem przepiórczym w towarzystwie chipsa z szynki. Masz ochotę?

Sałatka owsiana z gruszką, kurczakiem i awokado – idealna na koniec zimy

Kurkuma – królowa alternatywnej medycyny indyjskiej. Spróbuj jej w połączeniu z polskimi warzywami

Superduet: topinambur z komosą ryżową

Superduet: topinambur z komosą ryżową. Skomplikowanie tylko brzmi

Makrela – tym razem pieczona

Skuś się na królową wśród ryb! Pieczona makrela z ziołowym aromatycznym kuskusem

W marcu króluje cebula dymka. Poznaj przepis na świetną zupę z dymką w roli głównej

pęczek rzodkiewki

Rzodkiewka – nie tylko do kanapki. Propozycja na obiad z tym warzywem w roli głównej

Matcha – nowe wcielenie zielonej herbaty

Matcha – nowe wcielenie zielonej herbaty

Waniliowy budyń z pietruszki

Słodka wariacja na deser – waniliowy budyń z pietruszki. Zdrowy, bo domowy!

Masz ochotę na burgera? Spróbuj pieczarkowego

Kasza jaglana z granatem

Potrzebujesz pełnej miski energii? Mamy na to sposób – pyszną jaglankę z granatem

Masz w lodówce kiszone ogórki? Zobacz, co możesz z nich wyczarować