Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Bruschetta z zielonym groszkiem

Bruschetta z zielonym groszkiem
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Kiedy słyszymy bruschetta, od razu widzimy pomidory, bazylię i chrupiące pieczywo. Nic dziwnego ‒ to najbardziej znana włoska przekąska. Ale tym razem postawimy na jej zieloną wariację. Bazą naszej propozycji będzie groszek! Użyjemy też pełnoziarnistego chleba, sera koziego, jadalnych kwiatów, a całość skropimy sosem. Pycha!

Głównym bohaterem naszej kanapki będzie groszek. Pamiętacie, jak w dzieciństwie wyjmowało się te zielone kuleczki z łupinek i wkładało od razu do buzi? Możemy to powtórzyć! Najlepiej teraz, bo właśnie trwa sezon na to warzywo. Zielony groszek jest doskonałym źródłem błonnika. Świetnie wpływa na pracę jelit i procesy trawienne. Jest niskokaloryczny, zawiera białko, witaminy i mikroelementy. Świetnie nadaje się dla osób odchudzających się, ponieważ ma mało tłuszczu i sporo błonnika, a więc syci, ale nie tuczy. Warzywo idealne! Zjadając go, dostarczycie organizmowi żelaza, fosforu, magnezu i wapnia. Dodatkowo także witamin A, C, E i B. Oprócz tego zielone kuleczki zapobiegają chorobom serca i regulują poziom cholesterolu. Wzmacniają też odporność. Nic, tylko jeść!

Letnia bruschetta z zielonym groszkiem

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Składniki (na dwie bruschetty):

- garść groszku
- płatki nagietka (opcjonalnie, można zastąpić innymi jadalnymi kwiatami)
- ser kozi do posmarowania chleba
- łyżeczka masła klarowanego
- 2 kromki pełnoziarnistego chleba

Sos:

- łyżeczka musztardy
- pół łyżeczki miodu
- łyżeczka soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Groszek wyjmij z łupinek. Zagotuj wodę w garnku, wrzuć groszek na 3‒4 minuty. Rozpuść masło na grillowej patelni, podsmaż na niej chleb. Aby zrobić sos, połącz musztardę, miód i sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszaj, jeśli jest za gęsty, dolej odrobinę wody. Dopraw solą i pieprzem. Chleb posmaruj kozim serkiem, przykryj groszkiem, posyp płatkami nagietka i skrop sosem.  


 

masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Powiązane artykuły

Bruschetta z truskawkami

Czekamy na nie, tęsknimy za smakiem i zapachem. Sezon na truskawki w pełni, więc pora na bruschettę z...
Czekamy na nie, tęsknimy za smakiem i zapachem. Sezon na truskawki w pełni, więc pora na bruschettę z truskawkami! Nie dodamy nawet ziarenka cukru ‒ wystarczy ten zawarty w owocach. Dzięki temu, że je podgrzejemy i podgotujemy, staną się jeszcze słodsze. Letnia przekąska idealna.

Na zielono - lody szpinakowe

Wydaje ci się, że szpinak nadaje się tylko do sałatek albo jako dodatek do dań głównych? Otóż nie! Coraz...
Wydaje ci się, że szpinak nadaje się tylko do sałatek albo jako dodatek do dań głównych? Otóż nie! Coraz częściej używa się go do koktajli owocowych czy ciast. My zrobimy z niego lody. Wegańskie i bez grama cukru!

Bruschetta z bobem i suszonymi pomidorami

Czerwcowy sezon na wszelkiej maści warzywa i owoce to doskonały moment...
Czerwcowy sezon na wszelkiej maści warzywa i owoce to doskonały moment na urozmaicenie swojego jadłospisu. Wśród kalafiorów, brokułów i truskawek pojawia się również bób – i to jest świetna okazja, by wzbogacić dietę o wartościowe białko, szczególnie jeśli jesteś na diecie wegetariańskiej.

Buraczana bruschetta z serkiem migdałowym

Burak może być słodki, słony, twardy, miękki lub gładki jak purée. Dodając...
Burak może być słodki, słony, twardy, miękki lub gładki jak purée. Dodając do tego jego właściwości prozdrowotne - uzyskujemy totalną bombę kulinarną. Również na chrupiącej bagietce ze szpinakiem i z migdałowym twarożkiem smakuje bombowo!