Przejdź do treści

Masz ochotę na domowy budyń? Spróbuj tej pyszności z jabłkami!

Budyń z jabłkami
Masz ochotę na domowy budyń? Spróbuj tej pyszności z jabłkami!/ Zdjęcie: masz.talerz
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Budyń poprawia humor i rozgrzewa. To trochę taki comford food. Oczywiście mowa o prawdziwym – domowym budyniu. Można do niego dodać owoce i przyprawy. Proponujemy wam budyń wegański z pieczonymi jabłkami.

Zdrowe właściwości jabłek

Jabłka znane są z tego, że oczyszczają organizm z toksyn. Są moczopędne i bogate w witaminy C, B3, B6, A i E. Regularne spożywanie tych owoców wzmacnia odporność organizmu. Oprócz tego jabłka mają doskonały wpływ na stan włosów, skóry i paznokci.

Warto je jeść ze względu na zawartość błonnika i pektyn. Dzięki tym wartościom poprawiamy pracę jelit i przyspieszamy metabolizm organizmu. Jabłka regulują też poziom cholesterolu we krwi.

Jogurt domowy

Przepis na domowy budyń z jabłkami

Składniki:

– 500 ml mleka sojowego waniliowego
– 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
– 2 łyżki syropu klonowego
– jedno duże jabłko
– pół łyżeczki cynamonu
– 1/3 łyżeczki kardamonu
– porządna szczypta gałki muszkatołowej
– ok. 2 łyżki suszonej żurawiny
– 2-3 łyżki oleju kokosowego w płynnej postaci
– ok. 2 łyżki płatków kokosowych

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzej do 220 stopni. Jabłko umyj, pozbądź się gniazda nasiennego i pokrój w niewielkie cząstki.

alt=”przepis-na-weganski-budyn” />

Zdjęcie: masz.talerz

Wrzuć do naczynia żaroodpornego, dodaj żurawinę, płatki kokosowe, olej i wszystkie przyprawy.

przepis-na-budyn

Zdjęcie: masz.talerz

Piecz przez ok. 15-20 minut. Pod koniec pieczenia przygotuj budyń. Do rondla wlej 430 ml mleka. Zagotuj. Resztę mleka wlej do małej miski, dodaj mąkę i dokładnie połącz składniki.

przepis-na-budyn-weganski

Zdjęcie: masz.talerz

Kiedy mleko się zagotuje, zmniejsz ogień i wlej mąkę połączoną z zimnym mlekiem. Cały czas mieszaj, podgrzewając, aż budyń zgęstnieje. To zajmie ok. 1-2 minut. Budyń przelej do miseczek.

przepis-na-weganski-budyn

Zdjęcie: masz.talerz

Podawaj z pieczonymi jabłkami i polany syropem klonowym.

 

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: