Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Buraczkowe risotto z serem kozim

Buraczkowe risotto z serem kozim
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Na zewnątrz coraz chłodniej, a nasze ciała wciąż pragną ciepła. Zafundujmy im wewnętrzną rozgrzewkę. Tym razem odstawiamy na bok napary imbirowe, zupy i gulasze. Dziś na talerzu trochę przyjemnego ciepła zapewni burak w duecie z kozim serem. Nie ma lepszego połączenia!

To idealny czas na dania z buraków, bo tegoroczne zbiory właśnie trafiły do sklepów. Zwykły tani burak kryje w sobie prawdziwą moc. Ma pozytywny wpływ na układ krwionośny i odpornościowy. Warto po niego sięgnąć przy zaburzeniach związanych z anemią. Poza tym obniża ciśnienie krwi i normuje poziom cholesterolu. Zawiera kwas foliowy, witaminy C, A, E, K oraz B6. Jest bogaty w wapń, żelazo, magnez, fosfor, cynk i potas. Tylko jeść! Uwaga, cukrzycy – buraki mają wysoki indeks glikemiczny.

Buraki upieczemy dzień wcześniej – dzięki temu zachowają piękny kolor i słodki smak. Risotto wzbogacimy kozim serem i aromatycznym tymiankiem. To połączenie rozgrzewające i sycące.

Składniki:

- 4 duże buraki
- gałązka rozmarynu
- olej ryżowy
- 100 g ryżu do risotto
- 5 łyżek soku z buraka
- 600 ml bulionu warzywnego
- 2 ząbki czosnku
- duża cebula
- łyżeczka startego imbiru
- około 6 łyżek koziej roladki
- kilka gałązek tymianku
- łyżeczka za’ataru
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Dzień wcześniej buraki nakłuj widelcem, skrop olejem, posyp szczyptą soli i razem z igłami rozmarynu zawiń w folię do pieczenia. Piecz w temperaturze 250 stopni, aż będą miękkie.

Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju. Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę i wrzuć na rozgrzany olej. 

przepis-na-risotto-z-burazkami

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Składniki podsmaż przez chwilę z odrobiną soli. Dodaj ryż i imbir. 

przepis-na-risotto-z-burakami

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Po chwili zacznij stopniowo dolewać bulion. Wlej pierwszą chochlę, a kolejne wtedy, gdy ryż wchłonie poprzedni płyn. W ten sposób wykorzystaj cały przygotowany wywar. 

przepis-na-risotto

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Na koniec dodaj sok z buraków i buraki starte na drobnych oczkach tarki.

przepis-na-risotto

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Dopraw za’atarem, solą i pieprzem. Ryż podawaj z kozim serem i tymiankiem. 

 

masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij