Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Chipsy warzywne – najprostszy przepis świata

Chipsy warzywne – najprostszy przepis świata
Warto zrobić sobie chipsy samemu – z warzyw, bez dodatku chemii. Zdjęcie: Marta Wajda

W konkursie na najbardziej niezdrową przekąskę chipsy mają niewielu konkurentów. Ale czasem coś po prostu chrupać trzeba... Seler, pietruszka, burak, marchewka – domowe chipsy można robić na wiele sposobów. I są lepsze niż te chemiczne z torebki.

Chipsy – chrupiąca trucizna

Chipsy wymyślono około 1850 roku w Ameryce, oczywiście zupełnie przez przypadek. Od tego czasu zrobiły i wciąż robią oszołamiającą karierę. Prawie całkowicie zdominowały światowy rynek przekąsek, Amerykanie wydają na nie miliardy dolarów rocznie, a statystyczny Polak zjada ich około 2 kg rocznie! To zatrważające dane, bo chipsy to samo zło.

Chipsy nie są już dziś robione ze świeżych krojonych ziemniaków, lecz z granulatów, suszonych tłuczonych ziemniaków i całej masy ulepszaczy i tłuszczy. Nawet 33 proc. klasycznego chipsa stanowi właśnie tłuszcz! Kwasy tłuszczowe trans podwyższają poziom złego cholesterolu we krwi, sprzyjają powstawaniu miażdżycy i zwiększają ryzyko chorób układu krążenia. Dodatkowo zawarte w chipsach akrylomidy sprzyjają powstawaniu komórek nowotworowych i są niebezpieczne dla układu nerwowego. O otyłości powodowanej pochłanianiem tej przekąski nawet nie warto wspominać, bo to oczywiste. To wszystko chyba wystarczy, by dać sobie spokój i zostawić chipsy tym, którzy swoje zdrowie mają w nosie.

Chipsy upiecz sobie sam!

Chrupanie jest fajne – wiadomo. Dlatego warto zrobić sobie chipsy samemu – z warzyw, bez dodatku chemii. Po pierwsze, są zdrowe, po drugie, naprawdę łatwo je przygotować. Gwarantuję, że zrobią furorę na niejednym przyjęciu.

Chipsy warzywne – przepis:

Składniki:
- zależnie od gustu do przygotowania chipsów można wykorzystać buraki, słodkie ziemniaki, pietruszkę, marchewkę, seler
- oliwa (polecam taką w butelce z spryskiwaczem)
- sól morska
- zioła np. rozmaryn

Warzywa kroimy bardzo cienko (świetnie sprawdza się do tego celu mandolina do krojenia, a w przypadku marchewek i pietruszki obieraczka), układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, spryskujemy oliwą i posypujemy solą i drobno posiekanym rozmarynem.

Pieczemy w 170 stopniach, aż zrobią się złociste na środkach. Studzimy na kratce.

Polecam podawać od razu po zrobieniu, są najsmaczniejsze. Chrupcie, ile chcecie!

Marta Wajda - artystka i projektantka, od 2 lat prowadzi firmę cateringową Made with Love, specjalizującą się w słodkościach i przetworach. Współtwórczyni pięciu edycji imprezy kulinarnej Urban Market.

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane Kroki do zdrowia

Przeżyj zdrowy tydzień

Długość trwania: 1 tydzień

najpopularniejsze artykuły

3 razy guacamole

Małgorzata Dzięgielewska

Powiązane artykuły

Domowy ketchup

Ketchup – kto go nie zna? Kto go nie lubi? Idealny do śniadania, jako dodatek do niejednego obiadu i...
Ketchup – kto go nie zna? Kto go nie lubi? Idealny do śniadania, jako dodatek do niejednego obiadu i kolacji. Oto przepis na ten uniwersalny sos pomidorowy, bez dodatku sztucznych barwników i ulepszaczy smaku. Pyszny.

Słone paluszki – chrupiące śmieci

W porównaniu z chipsami wydają się niewinnym smakołykiem. To królowie imprezowych stołów! Chrupią je...
W porównaniu z chipsami wydają się niewinnym smakołykiem. To królowie imprezowych stołów! Chrupią je więc dorośli, a równie ochoczo wciskają je w rączki swoich dzieci. Paluszki są tak naprawdę gorsze, niż myślicie!

Krakersy – chrupnij sobie!

Nie znam nikogo, kto by nie lubił sobie czasem pochrupać, a okazji do chrupania nigdy nie brakuje. Tyle...
Nie znam nikogo, kto by nie lubił sobie czasem pochrupać, a okazji do chrupania nigdy nie brakuje. Tyle że sklepowe chrupacze mają w sobie całą masę chemii i mnóstwo kalorii. A przecież pyszne ziołowe krakersy można zrobić samemu!

Domowa piekarnia

Kiedyś chleb z piekarni niewiele różnił się od tego pieczonego w domu. Jednak odkąd z pomocą naturze...
Kiedyś chleb z piekarni niewiele różnił się od tego pieczonego w domu. Jednak odkąd z pomocą naturze przyszły rozmaite polepszacze, różnica jest nie do ukrycia. Nic dziwnego, że wraca moda na wypiekanie pieczywa w domu. To naprawdę łatwe!