Przejdź do treści

Chleb bez mąki. Wzbogać swoje wielkanocne menu o zdrowe pieczywo

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
kawa
„Jeśli jest godzina 13, masz już za sobą dwie filiżanki kawy i czekasz aż twoja herbata wystygnie, to sygnał, że przesadzasz”. O tym, jaka jest bezpieczna dawka kawy, mówi internistka
Kobieta w ciąży podczas badania krzywej cukrowej.
Krzywa cukrowa i jej znaczenie podczas ciąży
Ćwiczenia na nogi i pośladki z kettlebells
Ćwiczenia na nogi i pośladki z kettlebells
Pierwsza pomoc po ukąszeniu kleszcza. Czy wiesz jak się uchronić przed boreliozą?
Skąd się bierze miód?
Skąd się bierze miód? Produkcja tego niezwykłego nektaru jest naprawdę fascynująca

Tytuł tego przepisu powinien w zasadzie brzmieć „superfood chleb”. Nie zawiera glutenu, cukru i produktów pochodzenia zwierzęcego. Wystarczy, że umieścisz większość składników w mikserze i… gotowe! Chlebek wychodzi delikatnie wilgotny, sycący, lekko orzechowy i aromatyczny. Czego chcieć więcej?

W jego skład wchodzi komosa ryżowa, inaczej zwana quinoą. Jest to źródło pełnowartościowego białka roślinnego. Jest bogata w żelazo, magnez, potas, cynk, miedź oraz kwas foliowy. Ma dobry wpływ na wygląd skóry, paznokci i włosów. Ma niski indeks glikemiczny, więc idealnie nadaje się dla osób dbających o figurę. Oprócz tego zawiera cenny błonnik, dzięki któremu czujemy się najedzeni przez dłuższy czas.

Poza komosą w naszym przepisie ważną rolę odgrywa kasza gryczana. To dzięki niej chleb będzie miał dobrą konsystencję i lekko orzechowy smak. Kasza gryczana zawiera selen, żelazo, magnez, miedź i kwas foliowy. Ma ma właściwości rozgrzewające. Oprócz tego dobrze wpływa na układ nerwowy, trawienny, dodaje energii oraz wzmacnia kości.

pasztet

O tym, że nasiona chia są zaliczane do grupy superfood, wie już chyba każdy. Dlatego nie mogło ich zabraknąć tutaj. Dzięki właściwościom sklejającym bardzo ładnie łączą i trzymają resztę składników. To one sprawiają, że chlebek się nie rozpada. Chia są bogate w przeciwutleniacze, kwasy tłuszczowe omega-3, błonnik oraz białko. Oprócz tego zawierają magnez, fosfor i wapń. Nie może ich zabraknąć w Twojej diecie!

Przygotuj chleb mocy, a już nie sięgniesz po żaden inny!

Chleb superfood

chleb bez mąki

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Składniki:

– garść białego sezamu
– garść ulubionych orzechów
– garść pestek dyni
– łyżka zaa’tar’u albo suszonego oregano
– pół łyżeczki soli morskiej
– łyżeczka sody oczyszczonej
– 200 ml wody
– 250 g komosy ryżowej
– 50 g nasion chia
– 50 g oleju kokosowego
– 40 g kaszy gryczanej niepalonej

Przygotowanie:

Dzień wcześniej do miski wsyp komosę i kaszę. Zalej 100 ml wody i odstaw do lodówki. Następnego dnia odcedź kaszę i komosę, przepłucz pod bieżącą wodą.

przepis na chleb bez maki

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Trzy razy jajka!

Do miski wsyp nasiona chia i zalej je 100 ml wody.

jak zrobic chleb bez maki

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Poczekaj 5 minut, aż nasiona wchłoną wodę. Do blendera wrzuć wszystkie składniki oprócz pestek dyni i orzechów. Zmiksuj na gładką masę. Całość przelej do foremki o wymiarach 20×30 cm. Posyp pestkami dyni, sezamem i orzechami.

przepis na chleb bez maki

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Piecz w temperaturze 160 stopni przez 120 minut, do uzyskania czystego patyczka. Po tym czasie piekarnik wyłącz, a chleb wyjmij po 20 minutach. Przełóż go na kratki do całkowitego wystudzenia.


masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Wiosenna pizza na zielonym spodzie

Miksujemy superfoods! Koktajl z surowym kakao

Miksujemy superfoods! Koktajl z surowym kakao

Syrop z rabarbaru. Zdrowa alternatywa dla sklepowych napojów

Rozpieść się smacznym śniadaniem. Bezglutenowy omlet cesarski sprawdzi się w tej roli idealnie

Na zielono - lody szpinakowe

Na zielono – pełne witamin lody szpinakowe

Miksujemy: koktajl na trawienie

Miksujemy koktajl na lepsze trawienie

Sałatkowy dream team: łosoś i kurkuma

Sałatkowy dream team: łosoś i kurkuma. Podniebienie oszaleje!

Pad thai – zdrowy tajski fast food

Pad thai – zdrowy tajski fast food. Zrób sobie kulinarną wyprawę do Tajlandii

ryżowy pudding

Pudding z czarnego ryżu dla pięknej skóry. Idealny na późne, leniwe śniadanie

Wegański obiad? Czarna soczewica z pomidorami

Przepis na zdrowe brownie z superfoods

Kiszone… rzodkiewki! W tej wersji smakują wyśmienicie

Tacos z brzoskwiniami i krewetkami

Przepis na tacos z brzoskwiniami i krewetkami. Wypróbuj i daj się porwać w egzotyczną podróż

owsianka z rabarbarem

Rabarbarowa owsianka. Zdrowe i pyszne śniadanie, które przygotujesz w 15 minut!

Lodowa matcha – doda ci energii, zwiększy bystrość umysłu i jednocześnie zapewni wewnętrzny spokój

Szpinak – poznaj trzy przepisy z tym warzywem pełnym mocy

Przepis na trufle z quinoa. Taki deser to świetna przekąska w ciągu dnia

Ciasto jogurtowo-pistacjowe z rabarbarem. Idealny przepis na majowy weekend

Kiszone szparagi – prosto ze słoika przez cały rok!

Miksujemy superfoods! Koktajl z nasionami chia

Miksujemy superfoods! Koktajl z nasionami chia

Curry z botwinki. Zdrowy obiad w sam raz na wiosnę!

Burak to niezwykłe warzywo. Poznaj przepisy na zdrowe dania z buraka

Lnianki – „sezamki” z lnu. Zrób je, zanim najdzie cię ochota na coś słodkiego

Jajecznica w nowej odsłonie. Spróbujcie!