Przejdź do treści

Przepis na zakwas pszenny

Chłopak z zakwasem
Artur Zwierzchowski i jego zakwas. Zdjęcie: Marta Wajda
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Tego możesz nie wiedzieć o zapaleniu zatok
5 rzeczy, których możesz nie wiedzieć o zapaleniu zatok
antybiotyk
Antybiotyk to nie witaminka! Dlaczego nie powinnyśmy brać go zbyt często?
Zastanawiasz się, czy skorzystać z pomocy trenera personalnego? Oto 5 argumentów „za”
Otwierasz krem i po kilku miesiącach do niego wracasz? To błąd! Poznaj 5 zasad obsługi kosmetyków
Jak rozpoznać zawał i pomóc osobie, która go przechodzi? Poznaj porady ratownika medycznego!

To nieprawda, że zakwas na chleb wymaga od nas całkowitego poświęcenia, że przez niego nie możemy zaplanować urlopu, bo umrze, że przez byle przeciąg przestanie rosnąć. Jak wyhodować idealny zakwas i w jaki sposób chleb może zmienić czyjeś życie opowiada nam Artur Zwierzchowski.

Artur Zwierzchowski – człowiek branży filmowej, operator, twórca firmy Aquafilm specjalizującej się w zdjęciach podwodnych. Od prawie półtora roku piecze chleb na własnym zakwasie. Pomysł pieczenia chleba rodził się w jego głowie dość długo, bo ponad 6 miesięcy od obejrzenia w internecie filmu o pewnej małej piekarni w San Francisco. Potem były książki tych samych autorów, co film, zgłębianie wiedzy na sucho, hodowanie własnego zakwasu a dopiero potem pierwszy chleb. O tym, jaki był, Artur nie bardzo chce mówić, wspomina tylko że, upiekł go zgodnie z instrukcją w książce i w tamtej chwili dla niego był najpiękniejszym chlebem świata.

Potem były warsztaty pieczenia chleba – na których Artur dowiedział się m.in. o rodzajach mąki (europejska nijak ma się do tej z amerykańskich przepisów) – oraz miesiące prób i błędów. Ale najważniejsze – jak twierdzi Artur – było ciągłe śledzenie i ulepszanie przepisów. Przekonuje, że niepotrzebne są żadne specjalne maszyny i gadżety – wystarczy systematyczna praca, chęci i zwykły domowy piekarnik.

Zanim udało mu się upiec idealny chleb, minęło sporo czasu, ale nie zrażał się i notował każde kolejne spostrzeżenie, dzięki czemu stał się w śród znajomych specjalistą w tej dziedzinie. W ty momencie piecze 2-3 bochenki chleba raz w tygodniu. Zakwas trzyma w lodówce (co spowalnia jego procesy życiowe) i karmi go tylko raz w tygodniu. Ma też zasuszone zapasy zakwasu na wypadek, gdyby jednak ten aktywny umarł. Większość swoich wypieków rozdaje, bo – jak mówi – dawanie chleba ma w sobie niesamowitą moc. Nie kupuje już pieczywa w sklepach, bo nie czuje takiej potrzeby, nie mówiąc już o tym, że mało który sklepowy chleb jest całkowicie pozbawiony sztucznych dodatków.

Swoją pasją Artur zaraża kolejne osoby. W ramach eksperymentu zaczął nawet sprzedawać swój zakwas na imprezach kulinarnych wraz z instrukcją obrazkową jak zrobić podstawowy chleb. Gotowi na zgłębienie tajników domowego wypieku?

Jak zrobić zakwas pszenny na domowy chleb:

zakwas

Domowy zakwas. Zdjęcie: Marta Wajda

50 g mąki pszennej i 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej mieszamy ręką (to bardzo ważne) i równocześnie dolewamy wody – do momentu, gdy nasza masa uzyska konsystencję gęstej śmietany. Przykrywamy miskę ściereczką bawełnianą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2-3 dni.

Po tym czasie na powierzchni powstanie ciemna skorupka. Trzeba ją przebić i sprawdzić zapach. Kwasowy zapach i bąbelki powietrza w naszej masie oznaczają, że zakwas żyje i jest gotowy do karmienia. W przypadku braku jakichkolwiek reakcji i kwaśnego zapachu trzeba odstawić mieszankę na kolejne 1-2 dni i nadal obserwować.

Aby nakarmić zakwas, trzeba wyrzucić 80% jego objętości i znów dodać 50 g mąki pszennej i 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej oraz około 100 g wody w temperaturze 23 stopni – tak, by uzyskać początkową, gęstą konsystencję. Cały proces powtarzać codziennie, mniej więcej o tej samej porze. Gdy zaobserwujemy, że zakwas zachowuje się każdego dnia tak samo – czyli w takim samym tempie wzrasta i opada, oznacza to, że możemy zabrać się za pieczenie pierwszego chleba.

Jeśli jesteście gotowi, 2 proste przepisy na domowy chleb znajdziecie tutaj.

Marta Wajda – artystka i projektantka, od 2 lat prowadzi firmę cateringową Made with Love, specjalizującą się w słodkościach i przetworach. Współtwórczyni pięciu edycji imprezy kulinarnej Urban Market.

 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Chipsy z pomidorków koktajlowych. Zdrowa alternatywa dla niezdrowych przekąsek

Dzień pod znakiem selera

Dzień pod znakiem selera

Bombonierka na walentynki – brzmi banalnie? Nie wtedy, gdy zrobicie ją sami

zupa w słoiku na białym stole

Zupa cebulowa to zimowy hit. Rozgrzej się jedną w wybranych przez nas wersji!

minipizze z żurawiną

Minipizze z żurawiną i camembertem. Domownicy będą prosili o dokładkę

Owsianka w wersji wytrawnej

Owsianka w wersji wytrawnej. Wypróbuj ten przepis i odmień swoje śniadanie!

Pomarańczowe fit ciasto z mąki kokosowej

Pieczona brukselka z żurawiną i orzechami. Efekt na pewno cię zaskoczy!

Pasta kanapkowa na zimne dni – z pieczonej papryki

Natka pietruszki dostarczy ci mnóstwa witaminy C. Poznaj przepis na zdrowy koktajl

Żelki – pyszne, zdrowe, bo domowe! I tak niewiele potrzeba, żeby je zrobić

Budyń z batatów. Wegański, bez cukru, ale słodki

zupa z batatów

3 patenty na batata. Wytrawnie, na słodko, a może jako zupa-krem – co wybierasz?

ryż i mango deser

Ryż kokosowy z mango. Pomysł na śniadanie idealne

Złota owsianka z kurkumą

Złota owsianka z kurkumą

Miksujemy superfoods! Koktajl z młodym jęczmieniem

Miksujemy superfoods! Koktajl z młodym jęczmieniem

Rozgrzewająca zupa marchewkowa z nutą kokosową

Przepis na deser cytrynowy

Przepis na deser cytrynowy

tofu

Tofu – podkręcamy kultowy ser

Mąka jaglana / istock

Akcja bez glutenu: mąka jaglana

Domowa przyprawa 5 smaków

Domowa przyprawa 5 smaków

Domowa ricotta – jak ją zrobić? Potrzeba naprawdę niewiele

Masz ochotę na domowy budyń? Spróbuj tej pyszności z jabłkami!

Pasta „rybna” z fasoli – opcja dla wegan. Smakuje jak oryginał i ma wiele wartościowych składników

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

mózg

Chorzy ze stresu – co się dzieje z naszym organizmem w sytuacjach stresowych?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

Orgazm? Proszę bardzo!

Orgazm? Proszę bardzo! Poznaj 10 sposobów, aby łatwiej go osiągnąć

8 sposobów na podniesienie libido

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

8 rzeczy, za które pokocha cię twoja trzustka

8 rzeczy, za które pokocha cię twoja trzustka

Strzykawki i fiolki do badania IGG przy boreliozie

Borelioza IgG – jak interpretować wyniki?

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?