Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Chrupkie pieczywo – zdrowe czy jednak nie?

Chrupkie pieczywo – zdrowe czy jednak nie?
Zdjęcie: Agnieszka Celej
Narzekamy, że w supermarketach pieczywo jest coraz gorszej jakości. Okazuje się, że nierzadko to głęboko mrożony produkt nafaszerowany konserwantami, który udaje chrupiący chlebek wypiekany w piekarni na miejscu. Czy alternatywą dla takiego chleba jest w takim razie chrupkie pieczywo? Sprawdźmy, co kryje się w jego składzie.

Zaletą chrupkiego pieczywa jest to, że jest długo świeże, nie będzie czerstwe, nie spleśnieje i nie jest czymś, co przyjechało z drugiego końca Europy w zamrażarce i teraz udaje, że jest chrupiące. Jednak każdy medal ma dwie strony. Przyjrzyjmy się więc liście składników chrupkich chlebków i wafli. Czy rzeczywiście warto porzucić dla nich tradycyjne pieczywo?

Przede wszystkim kupując chrupkie pieczywo, unikajmy produktów „bogatych” w sztuczne barwniki, chemiczne ulepszacze czy spulchniacze typu wodorowęglan sodu. Lista składników chrupkiego pieczywa powinna być krótka i treściwa. Akceptujemy pełnoziarnistą mąkę żytnią, otręby pszenne, nasiona sezamu, płatki owsiane, kiełki pszenicy i ewentualnie sól. Takie pieczywo będzie niskokaloryczne i bogate w błonnik.

Uważajmy jednak na wafle ryżowe, które zwykle leżą na tej samej półce co chrupkie pieczywo. Wprawdzie składają się prawie wyłącznie z ryżu, ale ten ryż został wysoko przetworzony, a przez to prawie całkowicie pozbawiony błonnika. Do tego ma wysoki indeks glikemiczny, czyli powoduje gwałtowny wzrost poziomu cukru we krwi. Dlatego wafle ryżowe nie są wskazane dla osób chorych na cukrzycę, a także tych, które mają nadwagę i chcą schudnąć. Zaletą z kolei wafli ryżowych jest to, że są bezglutenowe i mogą być spożywane przez chorych na celiakię.

Najmniej atrakcyjne z chrupaczy są sucharki. Poza pszenną mąką zawierają podejrzewane o działanie rakotwórcze utwardzone tłuszcze trans, a także lecytynę sojową, emulgatory, spulchniacze i czasami jeszcze cukier. Trudno je w tej sytuacji nazwać zdrową alternatywą dla tradycyjnego pieczywa.

W przypadku chrupkiego pieczywa nie wolno zapominać o jednej podstawowej rzeczy – to wszystko są wysoko przetworzone produkty, które zawsze będą zawierać mniej składników odżywczych i dlatego nie powinny być podstawą naszej diety. Można je potraktować jako przekąskę od czasu do czasu czy zabrać ze sobą na górski spacer. Prawda jest jednak taka, że prawdziwego chleba na zakwasie nic nie zastąpi. 

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Powiązane artykuły

10 przepisów na pyszny domowy chleb

Są tacy, dla których nie ma nic lepszego niż kromka świeżego chleba. Z najpiękniejszych polskich blogów...
Są tacy, dla których nie ma nic lepszego niż kromka świeżego chleba. Z najpiękniejszych polskich blogów kulinarnych wybraliśmy 10 najlepszych przepisów na własny pachnący bochenek. Miłośnicy bakalii, adepci zakwasu, bezglutenowcy – rozgrzewajcie piekarniki!

Pszenica – samo zło?

Naukowcy coraz częściej oskarżają ją o choroby przewlekłe, dowodzą, że powoduje uzależnienie, bo działa...
Naukowcy coraz częściej oskarżają ją o choroby przewlekłe, dowodzą, że powoduje uzależnienie, bo działa niczym narkotyk. A przecież pszenica to nasz chleb powszedni… Odkrywamy karty w sprawie tajemniczego zboża.

Jedzenie, które udaje zdrowe

Ciemny chleb z ziarnami, baton fitness, owocowe smoothie, wędlina z indyka. Brzmi zdrowo, prawda? Podobnie...
Ciemny chleb z ziarnami, baton fitness, owocowe smoothie, wędlina z indyka. Brzmi zdrowo, prawda? Podobnie jak przekąski bez tłuszczu, cukru, glutenu czy wegańskie… Ale bywa, że to tylko gra pozorów. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów. I zawsze czytaj etykiety!

Chleb tostowy – gorzej już być nie może

Aromatyczny tost z szynką i serem... Chleb tostowy teoretycznie mógłby się składać się z mąki pszennej,...
Aromatyczny tost z szynką i serem... Chleb tostowy teoretycznie mógłby się składać się z mąki pszennej, drożdży, wody i cukru. Praktycznie składa się także z całej gamy chemicznych dodatków. Plusów takiego śniadanka brak, minusów za to całe mnóstwo.