Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Ciasta z... warzywami

Ciasta z... warzywami
Ciasta z warzywami - burakiem, selerem i papryką. Zdjęcie: Alicja Rokicka | Wegan Nerd

Szarlotka zacna jest, ale kto powiedział, że do wypieków nadają się tylko owoce? Dzisiaj upieczemy ciasteczka buraczane, kruche galette z selerem i drożdżowe ślimaki z marmoladą paprykową. Warzywa górą!

Jesień to warzyw czas. Zaczyna się sezon na dynie, selery, ziemniaki, buraki, paprykę. Ich kariera nie musi sprowadzać się do obiadów. Zapraszamy je więc do piekarnika, bo najwyższa pora na kreatywne pieczenie. Nie bójcie się warzywnych eksperymentów deserowych – wybierzcie przynajmniej jeden przepis na próbę i do dzieła!

Zaczniemy od buraka – to chyba najbardziej oswojone z deserami warzywo. Żeby nie powtarzać receptur i smaków, buraka połączyłam z masłem orzechowym. W ten sposób powstały proste kruche ciasteczka orzechowo-buraczane. Masło orzechowe to bardzo wdzięczny rodzaj tłuszczu, idealnie sprawdza się w tego rodzaju wypiekach. Z kolei burak jest bardzo zdrowy: zapobiega miażdżycy, pomaga regenerować wątrobę, oczyszcza krew, pomaga w obniżeniu ciśnienia.

Ciasteczka buraczane

Zdjęcie: Alicja Rokicka | Wegan Nerd

Składniki:

- 1 średniej wielkości burak
- 1 kubek mąki
- 5 łyżek masła orzechowego
- 3 łyżki syropu z agawy
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki cynamonu

Buraka obierz, pokrój na mniejsze kawałki i zmiksuj. Możesz wcześniej go upiec, nada ciasteczkom intensywniejszy smak. W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dodaj syrop z agawy i masło orzechowe. Zacznij zagniatać ciasto. Dodaj zmiksowanego buraka. Ciasto powinno być kruche. Przygotuj blachę z papierem do pieczenia. Z masy formuj małe kulki i spłaszczaj je na blaszce. Piekarnik nagrzej do 170 stopni i piecz ciastka około 20 minut. 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Powiązane artykuły

Tofu - podkręcamy kultowy ser

„Bez smaku, mdłe, nudne” ‒ tak zwykle o tofu mówią ci, którzy nie wiedzą, jak je przyrządzić. My mamy...
„Bez smaku, mdłe, nudne” ‒ tak zwykle o tofu mówią ci, którzy nie wiedzą, jak je przyrządzić. My mamy na tofu patent! Zobaczcie, jak podkręcić jego smak i dodać mu charakteru.

Ajwar – boska pasta

Lato w kuchni jest kolorowe. A sierpień to czas intensywnych barw: jaskrawoczerwonej papryki i głęboko...
Lato w kuchni jest kolorowe. A sierpień to czas intensywnych barw: jaskrawoczerwonej papryki i głęboko fioletowych bakłażanów. Pora więc przyrządzić ajwar – wyjątkowy, przepyszny sos o niepowtarzalnym kolorze.

Ciasto bananowe z kawałkami czekolady

Przepis jest banalnie prosty i szybki, w dodatku bez cukru! Ciasto jest pyszne z masłem, domową konfiturą,...
Przepis jest banalnie prosty i szybki, w dodatku bez cukru! Ciasto jest pyszne z masłem, domową konfiturą, sezonowymi owocami. Najlepiej smakuje z poranną kawą albo mlekiem. Sprawdzi się jako śniadanie lub podwieczorek. Pieczemy!

3 desery z awokado

Każdy ma chwile słabości, które kończą się pucharkiem lodów albo paczką ciastek. Jeśli takich chwil macie...
Każdy ma chwile słabości, które kończą się pucharkiem lodów albo paczką ciastek. Jeśli takich chwil macie sporo, pomyślcie nad zdrową alternatywą dla deseru. Carpaccio, trufle, pudding – oto 3 pyszne desery z awokado w roli głównej. Zakochacie się!