Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Ciasteczka bezglutenowe z domowymi powidłami

Ciasteczka bezglutenowe z domowymi powidłami
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Kto lubi kruche, lekkie ciasteczka - ręka do góry! Wszyscy je lubimy. Poszliśmy o krok dalej i ciastka postanowiliśmy przełożyć domowymi powidłami oraz przygotować je w wersji bezglutenowej. Sprawdźcie nasz przepis i przekonajcie się, że można zjeść zdrowy i pyszny deser.

Powidła postanowiliśmy przygotować z rabarbaru, ale na podstawie tego przepisu można zrobić dżem z innych ulubionych sezonowych owoców. Świetnie sprawdzą się maliny albo truskawki. Rabarbar to doskonałe źródło błonnika, potasu, sodu, magnezu, żelaza i kwasu foliowego. Oprócz tego zawiera witaminy z grupy A, C, E i beta-karoten. Poza tym rabarbar jest niskokaloryczny, dlatego świetnie nadaje się dla osób będących na diecie. Warto wiedzieć, że rabarbar ma działanie antyalergiczne i antyoksydacyjne. A powiodła smakują nieziemsko!

Składniki na powidła:

- 4 łodygi rabarbaru
- 1/3 szklanki syropu klonowego
- sok z 3 pomarańczy
- pół łyżeczki kardamonu

Przygotowanie:

Rabarbar obierz z zewnętrznych włókien. Umyj i pokrój w plasterki. Do głębokiej patelni wrzuć wszystkie składniki i podgrzej całość. Mieszaj co jakiś czas, aż rabarbar puści sok i zmięknie. Jeśli rabarbar przywiera do dna, dolej odrobinę wody. Gotuj, aż powidła zgęstnieją. Przełóż do słoika.

na ciastka:

- 2 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
- 150 g mąki gryczanej - plus do posypywania ciasta przy wałkowaniu
- 60 g ksylitolu plus ok. łyżka do posypania
- 50 g mąki kokosowej
- 80 g oleju kokosowego
- szczypta soli
- łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

Do miski wrzuć obie mąki, sól, proszek, ksylitol, dodaj cynamon, sól i olej kokosowy. Połącz składniki. Dodaj jajka i zagnieć ciasto. Nie może lepić się do dłoni. Jeśli tak jest, dodaj więcej mąki gryczanej. Uzyskane ciasto zawiń w folię i wstaw do zamrażalki na ok. 10 minut. Po tym czasie wyjmij i rozwałkuj dosyć cienko. Co jakiś czas podsypuj mąką gryczaną. Jeśli masz maszynkę do wycinania ciastek- użyj jej. Jeśli nie to za pomocą szerokiej szklanki wycinaj koła. Wycięte ciastka układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posyp odrobiną ksylitolu. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z termoobiegiem przez ok. 15-20 minut, aż się ładnie zarumienią. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia. Przełóż powidłami. Przechowuj w lodówce, w zamkniętym pojemniku.


 

masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane Kroki do zdrowia

Postaw na zdrowe przekąski

Długość trwania: 10 dni

najpopularniejsze artykuły

3 razy guacamole

Małgorzata Dzięgielewska

Powiązane artykuły

Bananowe ciasteczka owsiane

Wegańskie ciasteczka owsiane to deser idealny. Do jego przygotowania potrzebujemy zaledwie 25 minut i...
Wegańskie ciasteczka owsiane to deser idealny. Do jego przygotowania potrzebujemy zaledwie 25 minut i kilku niepozornych składników. Są naturalnie słodkie dzięki dodatkowi banana i mango, pożywne i zdrowe. Nie tylko dzieciaki je pokochają!

Morelowe batoniki mocy

Nie masz czasu na pożywne śniadanie? Nie wiesz, co przekąsić na mieście tak, aby było zdrowo? Brakuje...
Nie masz czasu na pożywne śniadanie? Nie wiesz, co przekąsić na mieście tak, aby było zdrowo? Brakuje ci energii w ciągu dnia i sięgasz po słodycze? To idealny moment, aby zrobić morelowe batoniki mocy, które porządnie cię doładują nawet w twój najgorszy dzień!

Domowe ciastka ‒ zdrowsze już być nie mogły!

Zamiast kupować, upiecz sam ‒ domowe ciastka bez chemii, ulepszaczy smaku,...
Zamiast kupować, upiecz sam ‒ domowe ciastka bez chemii, ulepszaczy smaku, konserwantów. We wspólne pieczenie można zaangażować całą rodzinę albo przyjaciół. W jedzenie oczywiście też!

Raw bars - zdrowe mrożone batony

Lato ‒ idealny czas na jedzenie lodów. A gdyby tak zamiast lodów ze sklepu w upalny dzień zafundować...
Lato ‒ idealny czas na jedzenie lodów. A gdyby tak zamiast lodów ze sklepu w upalny dzień zafundować sobie pyszne i dużo zdrowsze mrożone batoniki? O zdrowszy skład niż w naszej propozycji byłoby trudno. A smak? Niebiański!