Przejdź do treści

Ciastka jagodowe bez cukru

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Amy Schumer w czerwonej sukience pozuje na ściance
Amy Schumer w szpitalu. Aktorka cierpi na ciążowe dolegliwości
kobieta, mężczyzna, czwórka dzieci
„Matczyna emerytura” później niż zakładano
Kobieta w aptece rozmawia z farmaceutą
Szczepienia w aptekach? Co na to krajowy konsultant?
Kobieta trzyma w ręku e-papierosa
E-papierosy mają szkodliwy wpływ na układ oddechowy
Anja Rubik na spotkaniu z mediami
Anja Rubik popiera akcję #ThisIsNotConsent

Jeśli szukacie pomysłu na zdrowy przysmak z jagodami, to obowiązkowo spróbujcie tych zdrowych ciastek. Nadają się na wycieczkę, plażę i do pracy. Nie czekajcie, bo sezon na jagody trwa bardzo krótko.

Jagody wyglądają tak bardzo niepozornie, że niejedna osoba będzie zaskoczona, jaką kryją w sobie moc. Jagody mają doskonały wpływ na wzrok. Regulują procesy trawienne i mają działanie przeciwbiegunkowe. Oprócz tego wykazują właściwości odtruwające, przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i przeciwpasożytnicze. Warto je jeść ze względu na zawartość takich witamin, jak E, PP, C, B1 i B2. Jagody regulują również poziom cukru we krwi. Są bogate w potas, wapń, fosfor i magnez.

Jak je wykorzystać w kuchni? Oczywiście kojarzą nam się przede wszystkim z jagodziankami albo pierogami. My jednak przygotowaliśmy zdrową wersję ciastek, które wprost idealnie nadają się na śniadanie, drugi posiłek albo deser. Łatwo je przechowywać i przygotować. Są wegańskie i nie zawierają szkodliwego cukru. Po zjedzeniu takiego ciacha poczujecie siłę, chęć do działania i sytość w żołądku.

Składniki:

– 1/2 szklanki jagód
– 1 banan
– 1/4 szklanki masła orzechowego, niesolonego, najlepiej domowego
– 5 łyżek syropu klonowego
– 1 łyżka oleju kokosowego
– 1 łyżka siemienia lnianego plus 3 łyżki ciepłej wody
– szczypta kardamonu
– pół łyżeczki pasty waniliowej
– łyżeczka sody
– łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 szklanka płatków owsianych
– pół garści płatków kokosowych
– pół garści ulubionych orzechów
– 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady
– 1 łyżka nasion chia

Przygotowanie:

Do miski wsyp siemię lniane, dodaj wodę, zamieszaj i odstaw na 3 minuty. Wrzuć banana i resztę mokrych składników, oprócz jagód.

jagodowe-ciastkaZdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Całość wymieszaj. Dodaj suche składniki i połącz wszystko. Na koniec delikatnie wmieszaj jagody.

ciastka-z-jagodamiZdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia rozłóż ciastka.

ciasteczka-z-jagodamiZdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Posyp nasionami chia. Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza. Piecz przez 20-25 minut. Pozostaw do wystygnięcia. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Szarlotka wegańska – najszybsza i najprostsza

Bruschetta z pieczoną dynią

Bruschetta z pieczoną dynią

Jak zrobić tofu w domu

Kokosowe ciasto jaglane

Jaglane placki

Weekendowy detoks sokowy

Weekendowy detoks sokowy

Superkanapki z batata

Domowa ricotta – prosty przepis

Owsianka w batonach

Czarna soczewica z pomidorami

Ciastka z sezonowymi owocami

Kotleciki ze świeżej kolby kukurydzy