Ciastka z sezonowymi owocami. Zrobisz je w kilka minut
się ten artykuł?
Jeśli w twojej lodówce zalega jeszcze trochę malin, albo po prostu masz chęć przyrządzić z nich pyszny deser, wypróbuj ten przepis. Jest banalnie prosty w wykonaniu, ale na pewno nie jest nudny.
Sezon na maliny dobiega końca, dlatego warto po nie sięgać, dopóki jeszcze są dostępne. Maliny są znane z wysokiej zawartości witaminy C, ale mają w sobie także witaminę A, K i E. Oprócz tego dostarczają potasu, wapnia, fosforu i magnezu. Mają działanie przeciwzapalne i rozkurczające. Ich spożywanie poleca się podczas karmienia piersią i menstruacji. Nie bez przyczyny warto z nich przygotowywać soki i konfitury, a później po nie sięgać, gdy złapie nas przeziębienie. Maliny wspomagają walkę z gorączką i infekcjami dróg oddechowych. Jak by tego było mało, są moczopędne, wzmacniające odporność oraz przeciwbakteryjne. To naturalne antybiotyki! Regularne spożywanie malin poprawia przemianę materii i dobrze wpływa na pracę jelit oraz układu moczowego.
Ciastka z sezonowymi owocami
Składniki (na 4 duże ciastka):
– 1 jajko
– 1 żółtko
– ok. garść malin
– ok. 6 łyżek masła orzechowego
– 4 łyżki erytrytolu
– 30 g mąki z orzechów ziemnych
– mąka orkiszowa
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– szczypta cynamonu
– 1 łyżka oleju kokosowego
– 2 łyżki mleka
– miód
– 1 łyżka nasion chia
– ok. 2 łyżki ulubionych orzechów
Przygotowanie:
Do miski wsyp mąkę orzechową, proszek, cynamon, erytrytol i trochę mąki orkiszowej. Wymieszaj sypkie składniki. Wbij jajko. Dodaj mleko i olej. Zagnieć ciasto. Stopniowo dodawaj tyle mąki orkiszowej, aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie kleiło się do dłoni. Wstaw do lodówki na minimum pół godziny. Maliny rozgnieć widelcem na puree i dodaj nasiona chia. Zamieszaj i odstaw na bok. Schłodzone ciasto rozwałkuj.
Wytnij parzystą ilość prostokątów. Połowę prostokątów posmaruj masłem orzechowym, dodaj niecałą łyżkę malin.
Przykryj drugim kawałkiem ciasta. Za pomocą widelca zagnieć ranty ciastka. Wbij widelec na środku ciastka, tak aby powstały dziurki.
Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmaruj żółtkiem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 15-20 minut. W małej miseczce połącz resztę masła orzechowego z miodem, tak aby powstał lekko gęsty, lejący sos. Orzechy podpraż na suchej patelni i posiekaj w nieregularne kawałki. Upieczone ciastka polej sosem i posyp orzechami.
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl