Przejdź do treści

Ciastka z sezonowymi owocami

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Amy Schumer w czerwonej sukience pozuje na ściance
Amy Schumer w szpitalu. Aktorka cierpi na ciążowe dolegliwości
kobieta, mężczyzna, czwórka dzieci
„Matczyna emerytura” później niż zakładano
Kobieta w aptece rozmawia z farmaceutą
Szczepienia w aptekach? Co na to krajowy konsultant?
Kobieta trzyma w ręku e-papierosa
E-papierosy mają szkodliwy wpływ na układ oddechowy
Anja Rubik na spotkaniu z mediami
Anja Rubik popiera akcję #ThisIsNotConsent

Jeśli w twojej lodówce zalega jeszcze trochę malin, albo po prostu masz chęć przyrządzić z nich pyszny deser, wypróbuj ten przepis. Jest banalnie prosty w wykonaniu, ale na pewno nie jest nudny.

Sezon na maliny dobiega końca, dlatego warto po nie sięgać, dopóki jeszcze są dostępne. Maliny są znane z wysokiej zawartości witaminy C, ale mają w sobie także witaminę A, K i E. Oprócz tego dostarczają potasu, wapnia, fosforu i magnezu. Mają działanie przeciwzapalne i rozkurczające. Ich spożywanie poleca się podczas karmienia piersią i menstruacji. Nie bez przyczyny warto z nich przygotowywać soki i konfitury, a później po nie sięgać, gdy złapie nas przeziębienie. Maliny wspomagają walkę z gorączką i infekcjami dróg oddechowych. Jak by tego było mało, są moczopędne, wzmacniające odporność oraz przeciwbakteryjne. To naturalne antybiotyki! Regularne spożywanie malin poprawia przemianę materii i dobrze wpływa na pracę jelit oraz układu moczowego.

Składniki (na 4 duże ciastka):

– 1 jajko
– 1 żółtko
– ok. garść malin
– ok. 6 łyżek masła orzechowego
– 4 łyżki erytrytolu
– 30 g mąki z orzechów ziemnych
– mąka orkiszowa
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– szczypta cynamonu
– 1 łyżka oleju kokosowego
– 2 łyżki mleka
– miód
– 1 łyżka nasion chia
– ok. 2 łyżki ulubionych orzechów

Przygotowanie:

Do miski wsyp mąkę orzechową, proszek, cynamon, erytrytol i trochę mąki orkiszowej. Wymieszaj sypkie składniki. Wbij jajko. Dodaj mleko i olej. Zagnieć ciasto. Stopniowo dodawaj tyle mąki orkiszowej, aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie kleiło się do dłoni. Wstaw do lodówki na minimum pół godziny. Maliny rozgnieć widelcem na puree i dodaj nasiona chia. Zamieszaj i odstaw na bok. Schłodzone ciasto rozwałkuj.

przepis-na-ciastka-z-malinamiZdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Wytnij parzystą ilość prostokątów. Połowę prostokątów posmaruj masłem orzechowym, dodaj niecałą łyżkę malin.

ciastka-z-malinami-maslem-orzechowymZdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Przykryj drugim kawałkiem ciasta. Za pomocą widelca zagnieć ranty ciastka. Wbij widelec na środku ciastka, tak aby powstały dziurki.

ciastka-przepisZdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmaruj żółtkiem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 15-20 minut. W małej miseczce połącz resztę masła orzechowego z miodem, tak aby powstał lekko gęsty, lejący sos. Orzechy podpraż na suchej patelni i posiekaj w nieregularne kawałki. Upieczone ciastka polej sosem i posyp orzechami.

ciastka-z-malinamiZdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
 

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Pumpernikiel na śniadanie – najlepszy przepis!

Sałatka z pieczoną dynią

Sałatka z pieczoną dynią

Bruschetta z pieczoną dynią

Bruschetta z pieczoną dynią

Jak zrobić tofu w domu

Kokosowe ciasto jaglane

Jaglane placki

Risotto z dyni i szałwii

Dyniowe ciastka owsiane

Dyniowe ciastka owsiane

Weekendowy detoks sokowy

Weekendowy detoks sokowy

Superkanapki z batata

Smoothie bowl ze śliwkami

Domowa ricotta – prosty przepis