Przejdź do treści

Ciastka z sezonowymi owocami

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
5 ćwiczeń na wzmocnienie kręgosłupa
Twój kręgosłup potrzebuje wsparcia? Oto kilka ćwiczeń, które go wzmocnią
karmienie piersią
Urządzenie do karmienia piersią dla ojców. To nowatorska koncepcja japońskiej firmy
Kobiety na zajęciach fitness
Kiedy zajęcia fitness mogą być niebezpieczne? O tym, jaki trening będzie najlepszy na start, pozmawialiśmy z fizjoterapeutką i trenerem personalnym
Dlaczego przeziębiamy się od klimatyzacji?
Dlaczego przeziębiamy się od klimatyzacji?
Gosia Włodarczyk
„Presja, by jak najszybciej wrócić do formy, jest dla kobiet krzywdząca. Ciału trzeba dać czas na regenerację”. Rozmawiamy z fizjoterapeutką Gosią Włodarczyk

Jeśli w twojej lodówce zalega jeszcze trochę malin, albo po prostu masz chęć przyrządzić z nich pyszny deser, wypróbuj ten przepis. Jest banalnie prosty w wykonaniu, ale na pewno nie jest nudny.

Sezon na maliny dobiega końca, dlatego warto po nie sięgać, dopóki jeszcze są dostępne. Maliny są znane z wysokiej zawartości witaminy C, ale mają w sobie także witaminę A, K i E. Oprócz tego dostarczają potasu, wapnia, fosforu i magnezu. Mają działanie przeciwzapalne i rozkurczające. Ich spożywanie poleca się podczas karmienia piersią i menstruacji. Nie bez przyczyny warto z nich przygotowywać soki i konfitury, a później po nie sięgać, gdy złapie nas przeziębienie. Maliny wspomagają walkę z gorączką i infekcjami dróg oddechowych. Jak by tego było mało, są moczopędne, wzmacniające odporność oraz przeciwbakteryjne. To naturalne antybiotyki! Regularne spożywanie malin poprawia przemianę materii i dobrze wpływa na pracę jelit oraz układu moczowego.

Składniki (na 4 duże ciastka):

– 1 jajko
– 1 żółtko
– ok. garść malin
– ok. 6 łyżek masła orzechowego
– 4 łyżki erytrytolu
– 30 g mąki z orzechów ziemnych
– mąka orkiszowa
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– szczypta cynamonu
– 1 łyżka oleju kokosowego
– 2 łyżki mleka
– miód
– 1 łyżka nasion chia
– ok. 2 łyżki ulubionych orzechów

Przygotowanie:

Do miski wsyp mąkę orzechową, proszek, cynamon, erytrytol i trochę mąki orkiszowej. Wymieszaj sypkie składniki. Wbij jajko. Dodaj mleko i olej. Zagnieć ciasto. Stopniowo dodawaj tyle mąki orkiszowej, aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie kleiło się do dłoni. Wstaw do lodówki na minimum pół godziny. Maliny rozgnieć widelcem na puree i dodaj nasiona chia. Zamieszaj i odstaw na bok. Schłodzone ciasto rozwałkuj.

przepis-na-ciastka-z-malinamiZdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Wytnij parzystą ilość prostokątów. Połowę prostokątów posmaruj masłem orzechowym, dodaj niecałą łyżkę malin.

ciastka-z-malinami-maslem-orzechowymZdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Przykryj drugim kawałkiem ciasta. Za pomocą widelca zagnieć ranty ciastka. Wbij widelec na środku ciastka, tak aby powstały dziurki.

ciastka-przepisZdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmaruj żółtkiem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 15-20 minut. W małej miseczce połącz resztę masła orzechowego z miodem, tak aby powstał lekko gęsty, lejący sos. Orzechy podpraż na suchej patelni i posiekaj w nieregularne kawałki. Upieczone ciastka polej sosem i posyp orzechami.

ciastka-z-malinamiZdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
 

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

„Dbajmy o siebie całościowo. To jest najważniejsze. Maseczka na twarz nie wystarczy.” Ciało i zdrowo – warsztaty dla dziewczyn, które chcą dobrze i zdrowo żyć!

Barbara Falenta z książką "Mamy dla Mamy"

„Nie musisz gotować trzydaniowych obiadów, ani chodzić po domu w sukience i w szpilkach”. Barbara Falenta o macierzyństwie z dystansem i książce „Mamy dla Mamy”

„Nie kąp dziecka codziennie, bo będzie miało za cienką skórę”, „Nie obcinaj mu włosów, bo szybko wyłysieje”. Jak młode mamy powinny reagować na takie porady, wyjaśnia socjolożka

„Jak to możliwe, że nie mam rąk i nogi, a mam chłopaka i pracę, kiedy ona jest zdrowa i ładna, a tego nie ma” – mówi w rozmowie z Hello Zdrowie Aldona Plewińska, modelka inna niż wszystkie

Zainteresują cię również:

Azjatyckie smaki na talerzu. Przepis na bibimbap – ryż po koreańsku

Chrup, chrup pora!

Zdrowe śniadanie do szkoły: orkiszowy omlet plus sok marchwiowy

Pomysł na małże

Masz ochotę na makaron? Spróbuj małży w towarzystwie koperku i białego wina

Bananowy sernik na zimno

Bananowy nie-sernik na zimno. Pyszny deser bez pieczenia

Mocno czekoladowe brownie z batatów i awokado – moc witamin i składników mineralnych

ryż i mango deser

Ryż kokosowy z mango. Pomysł na śniadanie idealne

Pasztet z czarnej fasoli. Jest o wiele mniej kaloryczny niż klasyczny mięsny

Gulasz vege to jest to!

Wegański gulasz na trzy sposoby. Wypróbuj przepisy od Kasi Bem

zupa rzodkiewkowa

Wiosenna zupa rzodkiewkowa. Róż na talerzu? Brzmi przepysznie

Wegańska sałatka z papają

Wegańska sałatka z papają. Orient na wyciągnięcie ręki!

Słodkie i zdrowe: pancakes z herbatą matcha

Sałatka z pieczoną rzodkiewką i orkiszem

Sałatka z pieczoną rzodkiewką i orkiszem. Pomysł na proste i smaczne śniadanie do pracy

Pieczone awokado z ostrą nutą. Wsadź do piekarnika dalekiego kuzyna popularnej gruszki!

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Miksujemy: koktajl na dobry sen

Cierpisz na bezsenność? Zmiksuj koktajl na dobry sen

Skorzystaj z mocy polskich jabłek. Oto przepis na gryczane galette z jabłkami i kozim serem

Bruschetta z pieczonymi warzywami

Bruschetta z pieczonymi warzywami. Aromatyczna przekąska, którą zrobisz w mig!

Zupa szczawiowa z jajkiem przepiórczym

Zupa szczawiowa z jajkiem przepiórczym w towarzystwie chipsa z szynki. Masz ochotę?

Sałatka owsiana z gruszką, kurczakiem i awokado – idealna na koniec zimy

Kurkuma – królowa alternatywnej medycyny indyjskiej. Spróbuj jej w połączeniu z polskimi warzywami

Superduet: topinambur z komosą ryżową

Superduet: topinambur z komosą ryżową. Skomplikowanie tylko brzmi

Makrela – tym razem pieczona

Skuś się na królową wśród ryb! Pieczona makrela z ziołowym aromatycznym kuskusem

W marcu króluje cebula dymka. Poznaj przepis na świetną zupę z dymką w roli głównej