Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Ciasto bananowe z kawałkami czekolady

Ciasto bananowe z kawałkami czekolady
Ciasto bananowe - krok po kroku. Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Przepis jest banalnie prosty i szybki, w dodatku bez cukru! Ciasto bananowe jest pyszne z masłem, domową konfiturą, sezonowymi owocami.

Najlepiej smakuje z poranną kawą albo mlekiem. Sprawdzi się jako śniadanie lub podwieczorek. Pieczemy!

Ciasto bananowe - składniki :

- 4 dojrzałe banany
- 75 gram miękkiego masła, pokrojonego w kostkę
- 1 jajko
- szczypta cynamonu
- szczypta kardamonu
- szczypta soli
- 1 łyżeczka sody
- 170 gram mąki
- 3/4 ulubionej czekolady

Ciasto bananowe - przygotowanie:

Banany rozgnieć widelcem - nie musi być dokładnie. Dodaj masło i jajko. Wymieszaj. Następnie dorzuć szczyptę cynamonu, kardamonu, soli i sody. Wsyp mąkę. Mieszaj, aż składniki się połączą. Odstaw na bok. Czekoladę pokrój w nieregularne kawałki. Możesz dodać taką czekoladę jaką najbardziej lubisz. Mnie najbardziej smakuje połączenie bananów z gorzką czekoladą. Czekoladę delikatnie pomieszaj z ciastem. Gotowe ciasto przełóż do foremki o długości 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 45 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto może szybciej przypiec się na górze, wtedy przykryj je papierem do pieczenia. Wiem, że nie będzie łatwo się powstrzymać, ale po wyjęciu ciasta z piekarnika najlepiej pozwolić mu chwilę ostygnąć, będzie łatwiej je pokroić. Ciasto bananowe świetnie smakuje z kwaśną konfiturą, np z żurawiny.

Smacznego! 

masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.masztalerz.tumblr.com

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij
Pytania zadane przez innych użytkowników
Ula D. zapytał(a) 7 września 2017
Pytanie dotyczy artykułu Ciasto bananowe z kawałkami czekolady
Fajny przepis. Czy można zrobić bez sody? Bo bardzo przeszkadza jej smak w tym cieście.

Polecane Kroki do zdrowia

Przeżyj zdrowy tydzień

Długość trwania: 1 tydzień

najpopularniejsze artykuły

3 razy guacamole

Małgorzata Dzięgielewska

Powiązane artykuły

Ciasto marchewkowe na nowo

Klasyczne ciasto marchewkowe zwieńczone porcją kremu na bazie białego serka kiedyś stanowiło kulinarną...
Klasyczne ciasto marchewkowe zwieńczone porcją kremu na bazie białego serka kiedyś stanowiło kulinarną nowinkę, dzisiaj nikogo już nie zaskakuje, za to niemal każdy je lubi. Oto trzy pomysły na ten pyszny deser.

Łap banana!

Banan to niekwestionowany król owoców. Towarzysz każdego szanującego się sportowca. Pokarm awaryjny fitnessowych...
Banan to niekwestionowany król owoców. Towarzysz każdego szanującego się sportowca. Pokarm awaryjny fitnessowych zapaleńców, ważny składnik posiłków okołotreningowych. Nic dziwnego, że w ciągu roku na świecie zjada się ok. 100 bilionów bananów!

Ciasta z... warzywami

Szarlotka zacna jest, ale kto powiedział, że do wypieków nadają się tylko owoce? Dzisiaj upieczemy ciasteczka...
Szarlotka zacna jest, ale kto powiedział, że do wypieków nadają się tylko owoce? Dzisiaj upieczemy ciasteczka buraczane, kruche galette z selerem i drożdżowe ślimaki z marmoladą paprykową. Warzywa górą!

Domowe ciastka ‒ zdrowsze już być nie mogły!

Zamiast kupować, upiecz sam ‒ domowe ciastka bez chemii, ulepszaczy smaku,...
Zamiast kupować, upiecz sam ‒ domowe ciastka bez chemii, ulepszaczy smaku, konserwantów. We wspólne pieczenie można zaangażować całą rodzinę albo przyjaciół. W jedzenie oczywiście też!