Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe
Ciasto czekoladowe warto wzbogacić cukinią, dynią albo marchewką. Zdjęcie: Ania Włodarczyk | Strawberries from Poland

Ciasto czekoladowe… Ciężkie, wilgotne, niezwykle intensywne w smaku. Niestety, zwykle przy okazji kaloryczne. Uwielbiam je, więc szukam sposobów na jego odchudzenie. No i mam: dodaję warzywa! Bingo!

Moje ciasto czekoladowe, choć ma mniej kalorii, wciąż pozostaje wilgotne i intensywne w smaku. Wszystko właśnie za sprawą dodatku… warzyw, które sprawiają, że wypiek jest wilgotny i wydaje się nawet bardziej czekoladowy niż w rzeczywistości. Świetnie sprawdza się tu cukinia – starta na tarce o grubych oczkach stanowi dobry, zdrowy „wypełniacz”. Jako że sezon dyniowy trwa w najlepsze, zamiast cukinii warto sięgnąć po dynię. Dobrze sprawdzi się również marchewka. Do tego korzenna nuta i migdałowa posypka wieńcząca całość.

Nie obawiajcie się, że przez takie zabiegi ciasto czekoladowe zamieni się w warzywną zapiekankę. Nic z tych rzeczy! Posmak cukinii czy dyni jest niemal niewyczuwalny, warzywa sprawiają jedynie, że ciasto jest bardziej wilgotne. Wiem, co mówię, bo niejednokrotnie „testowałam” to czekoladowe ciasto na znajomych i rodzinie, których przed jedzeniem nie informowałam o tajemniczych dodatkach. Dopiero kiedy z talerzyków zniknęły kawałki deseru, zdradzałam mój mały sekret. Wszyscy zwykle najpierw się dziwią, a potem… proszą o przepis. Oto on!

ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe z dynią jest bardziej wilgotne. Zdjęcie: Ania Włodarczyk | Strawberries from Poland

CIASTO CZEKOLADOWE Z DODATKIEM DYNI Z MIGDAŁOWĄ POSYPKĄ

- 240 g mąki pszennej
- 50 g kakao
- 10 g zarodków pszennych
- 120 ml oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- duża szczypta soli morskiej
- 3 duże jajka
- 140 g brązowego cukru
- 350 g dyni, startej na tarce o grubych oczkach
- 1 tabliczka czekolady, posiekanej – opcjonalnie

na posypkę:
- 30 g posiekanych migdałów
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki przyprawy do pierników

W misce wymieszaj olej i brązowy cukier. Do tej mieszanki dodaj jajka i miksuj, aż masa stanie się puszysta. W drugiej, dużej misce wymieszaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól. Do masy jajecznej wsyp 2/3 suchych składników. Mieszaj delikatnie do połączenia składników (masa nie powinna być długo mieszana).

Do miski z pozostałymi suchymi składnikami wrzuć dynię (nie odsączając jej z płynu) i czekoladę. Mieszaj, aż proszek oblepi składniki, po czym połącz to z resztą ciasta. Wylej masę do wysmarowanej masłem i obtoczonej bułką tartą tortownicy (25 cm), wyrównaj jej powierzchnię i posyp wymieszanymi uprzednio składnikami posypki migdałowej. Piecz w temp. 180 st. C przez 40–50 minut (aż wetknięty do ciasta patyczek nie będzie lepki).

Ciasto czekoladowe gotowe! Smacznego!

Ania Włodarczyk - na co dzień prowadzi bloga Strawberries from Poland, na którym łączy swoje trzy największe pasje: pisanie, fotografię i kulinaria. I robi to po mistrzowsku.  

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane Kroki do zdrowia

Przeżyj zdrowy tydzień

Długość trwania: 1 tydzień

najpopularniejsze artykuły

3 razy guacamole

Małgorzata Dzięgielewska

Powiązane artykuły

Ciasto marchewkowe na nowo

Klasyczne ciasto marchewkowe zwieńczone porcją kremu na bazie białego serka kiedyś stanowiło kulinarną...
Klasyczne ciasto marchewkowe zwieńczone porcją kremu na bazie białego serka kiedyś stanowiło kulinarną nowinkę, dzisiaj nikogo już nie zaskakuje, za to niemal każdy je lubi. Oto trzy pomysły na ten pyszny deser.

Ciasto na pizzę – zdrowe, bo razowe

Mit kaloryczności pizzy już dawno został obalony i chyba nikt nie wątpi, że jeśli ją odpowiednio przygotować,...
Mit kaloryczności pizzy już dawno został obalony i chyba nikt nie wątpi, że jeśli ją odpowiednio przygotować, może być lekka i zdrowa. Podstawą jest ciasto na pizzę. Wypróbujcie nasz przepis na ten włoski klasyk w zdrowej wersji.

Polewa czekoladowa – wersja light

Polewa czekoladowa to idealne zwieńczenie wypieku - dobrze przygotowana potrafi uratować nawet przeciętny...
Polewa czekoladowa to idealne zwieńczenie wypieku - dobrze przygotowana potrafi uratować nawet przeciętny smakowo deser. Ale w wersji tradycyjnej jest prawdziwą bombą kaloryczną. Jak ją odchudzić, by nie straciła nic ze swego powalającego smaku?

Deser bez cukru? Rewelacja!

Przekonaj się, że smakuje lepiej, niż brzmi. Wypróbuj nasze trzy proste przepisy na deser bez cukru,...
Przekonaj się, że smakuje lepiej, niż brzmi. Wypróbuj nasze trzy proste przepisy na deser bez cukru, a zobaczysz, że ukoronowaniem obiadu nie musi być bomba kaloryczna. To jest pyszne