Przejdź do treści

Przepis na zdrowe ciasto czekoladowe, które nie jest bombą kaloryczną

ciasto czekoladowe
Zobacz przepis na zdrowe ciasto czekoladowe, które nie jest bombą kaloryczną Zdjęcie: Ania Włodarczyk | Strawberries from Poland
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Ciasto czekoladowe… Ciężkie, wilgotne, niezwykle intensywne w smaku. Jak okazuje się, nie musi być bombą kaloryczną. Zamiana na zdrowsze składniki sprawia, że ciasto może być pełnowartościowym posiłkiem.

Moje ciasto czekoladowe, choć ma mniej kalorii, wciąż pozostaje wilgotne i intensywne w smaku. Wszystko właśnie za sprawą dodatku… warzyw, które sprawiają, że wypiek jest wilgotny i wydaje się nawet bardziej czekoladowy niż w rzeczywistości. Świetnie sprawdza się tu cukinia – starta na tarce o grubych oczkach stanowi dobry, zdrowy „wypełniacz”. Jako że wciąż trwa sezon dyniowy, zamiast cukinii warto sięgnąć po dynię. Dobrze sprawdzi się również marchewka. Do tego korzenna nuta i migdałowa posypka wieńcząca całość.

Wegańskie pralinki na zdrowie

Nie obawiajcie się, że przez takie zabiegi ciasto czekoladowe zamieni się w warzywną zapiekankę. Nic z tych rzeczy! Posmak cukinii czy dyni jest niemal niewyczuwalny, warzywa sprawiają jedynie, że ciasto jest bardziej wilgotne. Wiem, co mówię, bo niejednokrotnie „testowałam” to czekoladowe ciasto na znajomych i rodzinie, których przed jedzeniem nie informowałam o tajemniczych dodatkach. Dopiero kiedy z talerzyków zniknęły kawałki deseru, zdradzałam mój mały sekret. Wszyscy zwykle najpierw się dziwią, a potem… proszą o przepis. Oto on!

Ciasto czekoladowe z dodatkiem dyni

Ciasto czekoladowe z dynią jest bardziej wilgotne. Zdjęcie: Ania Włodarczyk

Składniki:

– 240 g mąki pszennej
– 50 g kakao
– 10 g zarodków pszennych
– 120 ml oleju
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– duża szczypta soli morskiej
– 3 duże jajka
– 140 g brązowego cukru
– 350 g dyni, startej na tarce o grubych oczkach
– 1 tabliczka czekolady, posiekanej – opcjonalnie

 

na posypkę:

– 30 g posiekanych migdałów
– 1 łyżka brązowego cukru
– 1/2 łyżeczki przyprawy do pierników

Przygotowanie:

W misce wymieszaj olej i brązowy cukier. Do tej mieszanki dodaj jajka i miksuj, aż masa stanie się puszysta. W drugiej, dużej misce wymieszaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól. Do masy jajecznej wsyp 2/3 suchych składników. Mieszaj delikatnie do połączenia składników (masa nie powinna być długo mieszana).

Do miski z pozostałymi suchymi składnikami wrzuć dynię (nie odsączając jej z płynu) i czekoladę. Mieszaj, aż proszek oblepi składniki, po czym połącz to z resztą ciasta. Wylej masę do wysmarowanej masłem i obtoczonej bułką tartą tortownicy (25 cm), wyrównaj jej powierzchnię i posyp wymieszanymi uprzednio składnikami posypki migdałowej. Piecz w temp. 180 st. C przez 40–50 minut (aż wetknięty do ciasta patyczek nie będzie lepki).

Ciasto czekoladowe gotowe! Smacznego!


Ania Włodarczyk – na co dzień prowadzi bloga Strawberries from Poland, na którym łączy swoje trzy największe pasje: pisanie, fotografię i kulinaria.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: