Przejdź do treści

Ciasto marchewkowe na nowo

Ciasto marchewkowe na nowo
Ciasto marchewkowe klasycznie. Zdjęcie: Ania Włodarczyk | Strawberries from Poland
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Ćwicz kręgosłup - to proste!
Oto 7 ćwiczeń, za które twój kręgosłup ci podziękuje. Wystarczy niewiele, by poczuć znaczną różnicę
„Hashimoto nie jest wskazaniem do stosowania diety bezglutenowej”. O zależności pomiędzy hashimoto a dietą eliminacyjną, rozmawiamy z endokrynolożką i dietetyczką
Wiosenna pizza na zielonym spodzie
kobieta nurkująca w wodzie
Freediving – podwodna medytacja
lekarka Małgorzata Ponikowska
„Selen to czarny koń wśród suplementów w chorobie Hashimoto”. Lekarka Małgorzata Ponikowska o wspomaganiu chorób tarczycy selenem

Klasyczne ciasto marchewkowe zwieńczone porcją kremu na bazie białego serka kiedyś stanowiło kulinarną nowinkę, dzisiaj nikogo już nie zaskakuje, za to niemal każdy je lubi. Oto trzy pomysły na ten pyszny deser.

Ciasto marchewkowe jest lekkie i delikatne w smaku. Często dodaje się doń cynamonu, co nadaje mu piernikową nutę (to skojarzenie smakowe było zresztą wykorzystywane w przeszłości: w wielu peerelowskich książkach kucharskich znaleźć można receptury na „oszczędny piernik z marchwi”). Zwykle ciasto podaje się z warstwą kremowego serka, który dobrze kontrastuje z korzennym aromatem.

Dzisiaj proponuję trzy warianty smakowe ciasta marchewkowego, stanowiące odejście od jego klasycznego wizerunku. Pierwsza wersja zawiera dodatek płatków owsianych. Nie zabrakło w niej również białej warstwy serka, którą jednak, zamiast cukrem pudrem, dosłodziłam miodem. Tak jest zdrowiej i smaczniej.

W drugiej wersji dorzuciłam do ciasta maliny (można je zastąpić każdymi sezonowymi owocami: śliwkami, morelami, jeżynami, wiśniami), a całość oprószyłam niewielką ilością cukru pudru. Tak powstało ciasto podobne do ucieranego, z tym że ze zdrowym dodatkiem marchewki.

Trzecia wersja ciasta okraszona jest porcją chrupiącej, zdrowej kruszonki na bazie płatków owsianych i orzechów. Jeśli chcecie zaszaleć, do ciasta możecie dorzucić również orzechy, choć dobrze będą smakować tu też np. posiekane w paski suszone śliwki.

Ciasto marchewkowe w wersji klasycznej

Ciasto marchewkowe w wersji klasycznej. Zdjęcie: Ania Włodarczyk | Strawberries from Poland

Przepis bazowy – składniki:

– 180 g mąki
– 20 g błyskawicznych płatków owsianych
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez aluminium
– 1 łyżeczka cynamonu
– 180 g brązowego cukru
– 2/3 szklanki oleju słonecznikowego (może być też rzepakowy)
– szczypta soli
– 1 szklanka drobno utartej marchewki
– 3 jajka
– 1/2 szklanki soku jabłkowego lub pomarańczowego

Na kremową warstwę:

– 150 g kremowego serka twarogowego
– 2‒3 łyżeczki płynnego miodu

Jajka i cukier ubijamy. Dodajemy przyprawy, proszek do pieczenia, mąkę, płatki owsiane, olej i sok. Mieszamy delikatnie. Dodajemy marchew, mieszamy. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (23×23 cm lub okrągłej o średnicy 23 cm). Pieczemy w 180 st. C przez mniej więcej 40 minut.

W czasie gdy ciasto się piecze, przygotowujemy białą masę: miksujemy serek z miodem. Po upieczeniu, gdy ciasto nieco ostygnie, smarujemy je warstwą serka.

Ciasto marchewkowe z sezonowymi owocami

Ciasto marchewkowe na nowo

Zdjęcie: Ania Włodarczyk | Strawberries from Poland

Przepis bazowy na ciasto

Dodatkowo:

– 1 szklanka sezonowych owoców (malin, śliwek, wiśni, moreli itp.)
– cukier puder do posypania

Przygotowujemy ciasto według przepisu bazowego. Po wylaniu ciasta do formy wysypujemy na nie owoce. Pieczemy według przepisu bazowego.

Po upieczeniu, gdy ciasto nieco ostygnie, posypujemy je cukrem pudrem.

Ciasto marchewkowe z orzechową kruszonką

Ciasto marchewkowe na nowo

Zdjęcie: Ania Włodarczyk | Strawberries from Poland

Przepis bazowy na ciasto

Składniki na kruszonkę:

– ½ szklanki mąki
– ½ szklanki płatków owsianych
– ½ szklanki orzechów laskowych lub włoskich

– ½ szklanki cukru kryształu
– 50 g masła

 

Przygotowujemy kruszonkę: szybko zagniatamy mąkę, płatki, cukier i schłodzone, posiekane masło. Przekładamy do miski, zakrywamy folią i wkładamy do lodówki, żeby się schłodziło.

Następnie przygotowujemy ciasto marchewkowe według przepisu bazowego. Po wylaniu ciasta do formy posypujemy je schłodzoną kruszonką. Następnie pieczemy ciasto zgodnie z przepisem bazowym.

Ania Włodarczyk – na co dzień prowadzi bloga Strawberries from Poland, na którym łączy swoje trzy największe pasje: pisanie, fotografię i kulinaria. I robi to po mistrzowsku.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Syrop z rabarbaru. Zdrowa alternatywa dla sklepowych napojów

Rozpieść się smacznym śniadaniem. Bezglutenowy omlet cesarski sprawdzi się w tej roli idealnie

Na zielono - lody szpinakowe

Na zielono – pełne witamin lody szpinakowe

Sałatkowy dream team: łosoś i kurkuma

Sałatkowy dream team: łosoś i kurkuma. Podniebienie oszaleje!

Pad thai – zdrowy tajski fast food

Pad thai – zdrowy tajski fast food. Zrób sobie kulinarną wyprawę do Tajlandii

ryżowy pudding

Pudding z czarnego ryżu dla pięknej skóry. Idealny na późne, leniwe śniadanie

Wegański obiad? Czarna soczewica z pomidorami

Przepis na zdrowe brownie z superfoods

Kiszone… rzodkiewki! W tej wersji smakują wyśmienicie

Tacos z brzoskwiniami i krewetkami

Przepis na tacos z brzoskwiniami i krewetkami. Wypróbuj i daj się porwać w egzotyczną podróż

owsianka z rabarbarem

Rabarbarowa owsianka. Zdrowe i pyszne śniadanie, które przygotujesz w 15 minut!

Lodowa matcha – doda ci energii, zwiększy bystrość umysłu i jednocześnie zapewni wewnętrzny spokój

Szpinak – poznaj trzy przepisy z tym warzywem pełnym mocy

Przepis na trufle z quinoa. Taki deser to świetna przekąska w ciągu dnia

Ciasto jogurtowo-pistacjowe z rabarbarem. Idealny przepis na majowy weekend

Kiszone szparagi – prosto ze słoika przez cały rok!

Miksujemy superfoods! Koktajl z nasionami chia

Miksujemy superfoods! Koktajl z nasionami chia

Curry z botwinki. Zdrowy obiad w sam raz na wiosnę!

Burak to niezwykłe warzywo. Poznaj przepisy na zdrowe dania z buraka

Lnianki – „sezamki” z lnu. Zrób je, zanim najdzie cię ochota na coś słodkiego

Jajecznica w nowej odsłonie. Spróbujcie!

Wegańskie masło jaglane

Rozgotowałaś ryż? Zrób congee ze szparagami

Miksujemy: koktajl na dobrą pamięć

Miksujemy: koktajl na dobrą pamięć