Przejdź do treści

Ciasto marchewkowe na nowo

Ciasto marchewkowe na nowo
Ciasto marchewkowe klasycznie. Zdjęcie: Ania Włodarczyk | Strawberries from Poland
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Musimy przestać wierzyć w te medyczne mity! Wraz z ekspertami obaliliśmy 10 z nich
Flower photo created by freepik - www.freepik.com
Zastanawiałaś się kiedyś, jak to jest wybierać między ciepłym posiłkiem a komfortem podczas okresu? One tak. I postanowiły coś z tym zrobić!
łóżko para nóg
Jak wywabić plamy po seksie z pościeli? Poznaj kilka przydatnych trików
Które ćwiczenia na macie najlepiej wyrzeźbią twoje ciało? Odpowiada fizjoterapeutka Magdalena Mikołajczyk
Dieta a choroba tarczycy. O najczęściej popełnianych błędach pisze dietetyczka Anna Reguła

Klasyczne ciasto marchewkowe zwieńczone porcją kremu na bazie białego serka kiedyś stanowiło kulinarną nowinkę, dzisiaj nikogo już nie zaskakuje, za to niemal każdy je lubi. Oto trzy pomysły na ten pyszny deser.

Ciasto marchewkowe jest lekkie i delikatne w smaku. Często dodaje się doń cynamonu, co nadaje mu piernikową nutę (to skojarzenie smakowe było zresztą wykorzystywane w przeszłości: w wielu peerelowskich książkach kucharskich znaleźć można receptury na „oszczędny piernik z marchwi”). Zwykle ciasto podaje się z warstwą kremowego serka, który dobrze kontrastuje z korzennym aromatem.

Dzisiaj proponuję trzy warianty smakowe ciasta marchewkowego, stanowiące odejście od jego klasycznego wizerunku. Pierwsza wersja zawiera dodatek płatków owsianych. Nie zabrakło w niej również białej warstwy serka, którą jednak, zamiast cukrem pudrem, dosłodziłam miodem. Tak jest zdrowiej i smaczniej.

W drugiej wersji dorzuciłam do ciasta maliny (można je zastąpić każdymi sezonowymi owocami: śliwkami, morelami, jeżynami, wiśniami), a całość oprószyłam niewielką ilością cukru pudru. Tak powstało ciasto podobne do ucieranego, z tym że ze zdrowym dodatkiem marchewki.

Trzecia wersja ciasta okraszona jest porcją chrupiącej, zdrowej kruszonki na bazie płatków owsianych i orzechów. Jeśli chcecie zaszaleć, do ciasta możecie dorzucić również orzechy, choć dobrze będą smakować tu też np. posiekane w paski suszone śliwki.

Ciasto marchewkowe w wersji klasycznej

Ciasto marchewkowe w wersji klasycznej. Zdjęcie: Ania Włodarczyk | Strawberries from Poland

Przepis bazowy – składniki:

– 180 g mąki
– 20 g błyskawicznych płatków owsianych
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez aluminium
– 1 łyżeczka cynamonu
– 180 g brązowego cukru
– 2/3 szklanki oleju słonecznikowego (może być też rzepakowy)
– szczypta soli
– 1 szklanka drobno utartej marchewki
– 3 jajka
– 1/2 szklanki soku jabłkowego lub pomarańczowego

Na kremową warstwę:

– 150 g kremowego serka twarogowego
– 2‒3 łyżeczki płynnego miodu

Jajka i cukier ubijamy. Dodajemy przyprawy, proszek do pieczenia, mąkę, płatki owsiane, olej i sok. Mieszamy delikatnie. Dodajemy marchew, mieszamy. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (23×23 cm lub okrągłej o średnicy 23 cm). Pieczemy w 180 st. C przez mniej więcej 40 minut.

W czasie gdy ciasto się piecze, przygotowujemy białą masę: miksujemy serek z miodem. Po upieczeniu, gdy ciasto nieco ostygnie, smarujemy je warstwą serka.

Ciasto marchewkowe z sezonowymi owocami

Ciasto marchewkowe na nowo

Zdjęcie: Ania Włodarczyk | Strawberries from Poland

Przepis bazowy na ciasto

Dodatkowo:

– 1 szklanka sezonowych owoców (malin, śliwek, wiśni, moreli itp.)
– cukier puder do posypania

Przygotowujemy ciasto według przepisu bazowego. Po wylaniu ciasta do formy wysypujemy na nie owoce. Pieczemy według przepisu bazowego.

Po upieczeniu, gdy ciasto nieco ostygnie, posypujemy je cukrem pudrem.

Ciasto marchewkowe z orzechową kruszonką

Ciasto marchewkowe na nowo

Zdjęcie: Ania Włodarczyk | Strawberries from Poland

Przepis bazowy na ciasto

Składniki na kruszonkę:

– ½ szklanki mąki
– ½ szklanki płatków owsianych
– ½ szklanki orzechów laskowych lub włoskich

– ½ szklanki cukru kryształu
– 50 g masła

 

Przygotowujemy kruszonkę: szybko zagniatamy mąkę, płatki, cukier i schłodzone, posiekane masło. Przekładamy do miski, zakrywamy folią i wkładamy do lodówki, żeby się schłodziło.

Następnie przygotowujemy ciasto marchewkowe według przepisu bazowego. Po wylaniu ciasta do formy posypujemy je schłodzoną kruszonką. Następnie pieczemy ciasto zgodnie z przepisem bazowym.

Ania Włodarczyk – na co dzień prowadzi bloga Strawberries from Poland, na którym łączy swoje trzy największe pasje: pisanie, fotografię i kulinaria. I robi to po mistrzowsku.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

Dr Katarzyna Pogoda

„Wielką radość sprawia mi obserwowanie, jak kobiety po leczeniu świetnie się realizują, zmieniają podejście do życia, nabierają sił i energii do działania” – mówi dr Katarzyna Pogoda, onkolog kliniczny

„Nie polecam grup wsparcia, forów internetowych. Mam bardzo przykre doświadczenia z pacjentami, którzy zostali tam dotkliwie skrytykowani” – mówi Kamila Urbaniak, dietetyk i autorka bloga kreatorniazmian.pl

Laurie Penny

Laurie Penny: bez odwagi nasze pokolenie jest skazane na kolejną dekadę politycznego wykluczenia i gównianej muzyki

„Hormony działają na podstawie tego, co jemy. Jeśli nie jemy zgodnie ze swoim metabolicznym IQ, brak nam energii, koncentracji i mamy kłopoty z układem pokarmowym” – mówi health coach Agnieszka Pająk

Zainteresują cię również:

Kotleciki ze świeżej kolby kukurydzy

Sorbety warzywno-owocowe. Idealnie pomogą przetrwać upały!

Tort cytrusowo-szpinakowy

Tort cytrusowo-szpinakowy. Smak, którego nie sposób zapomnieć!

Malinowo – morelowa pyszność pod owsianą kruszonką

Letnia sałatka z kurkami. Odrobina lasu na talerzu

Jabłka na patyku. Uważaj, ten deser może uzależnić!

Sałatkowy dream team: marchewka i olej rzepakowy

Sałatkowy dream team: marchewka i olej rzepakowy

Pizza z kurkami

Orkiszowa letnia pizza z kurkami. Jedz bez wyrzutów sumienia!

wegańskie lody malinowo-porzeczkowe

Wegańskie lody porzeczkowo-malinowe. Smakują bosko!

Truskawkowe żelki. Doskonały smakołyk bez grama chemii

Kukurydziane ciasteczka z pigwą

Kukurydziane ciasteczka z pigwą

Komosa ryżowa zapiekana z brzoskwiniami

Drożdżówki z rabarbarem

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

nernik z brzoskwiniami

Przepis na brzoskwiniowy nernik na zimno. Letnia alternatywa dla tradycyjnego sernika

Wegańskie tarty z borówkami

Wegańskie tarty z borówkami

Przepis na creme brule

Jaglano-brzoskwiniowy crème brûlée z malinami

Przepis na aksamitny deser jaglany z jagodami i czereśniami

Unsplash

Kalarepa – schrup ją w sałatce!

Wegańska panna cotta z jeżynami. Bez żelatyny, śmietany i cukru

Marmolada z dzikich mirabelek

Daktyle nadziewane malinami i masłem orzechowym

Letni dżem z jagód. Bez cukru!

Letni dżem z jagód. Bez cukru!

Nie marnuj jedzenia! Cydr ze skórek gruszek

Nie marnuj jedzenia! Cydr ze skórek gruszek

Tian – warzywa w nowej odsłonie. Doskonale sprawdzi się na letnią kolację