Przejdź do treści

Ciasto na pizzę – zdrowe, bo razowe

Ciasto na pizzę – zdrowe, bo razowe
Ciasto na pizzę - zrób je sam! Zdjęcie: Ania Włodarczyk | Strawberries from Poland
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
test ciążowy
„Okresu brak a wynik testu negatywny”. Ginekolog wyjaśnia, kiedy najlepiej wykonać test ciążowy
Kobyieta nalewa wodę do kubka z czajnika
Czy kamień, który osiada się w czajniku, jest groźny dla naszego zdrowia? Wyjaśnia Mama Chemik
Zakażenie pochwy – czy są na to skuteczne i bezpieczne domowe sposoby?
Porodówki / istock
W Ustrzykach Dolnych chcą zlikwidować porodówkę. Kobiety będą musiały jeździć kilkadziesiąt kilometrów do innych placówek, by urodzić
Kobieta w kostiumie kąpielowymm trzyma papaję
Mięśnie dna miednicy. Po czym poznać, że ich trening jest niepoprawny? Tłumaczy fizjoterapeutka

Zdrowa pizza? A tak. Oczywiście nie mam tu na myśli większości wypieków z polskich pizzerii, tych oblepionych kożuchem żółtego sera i uginających się od nadmiaru kiepskiej jakości dodatków.

Myślę o cieniutkiej włoskiej pizzy muśniętej sosem pomidorowym, z kilkoma plasterkami grzybów, prosciutto albo garścią rukoli i wiórkami parmezanu. O nieprzeładowanym, delikatnym chrupiącym cieście ozdobionym kilkoma plastrami świeżej mozzarelli. Kiedy nachodzi mnie ochota na pizzę, udaję się do ulubionej pizzerii prowadzonej przez Włocha albo zakasuję rękawy i sama zabieram się do pracy. Sama przygotowuję ciasto na pizzę i sama wybieram najlepsze dodatki – dzięki temu mam pełną kontrolę nad kalorycznością tego przysmaku.

Jak przygotować lekkie ciasto na pizzę?

To proste. Wystarczy, że część lub całość zwykłej mąki pszennej zastąpimy mąką razową albo dorzucimy nieco otrąb owsianych czy zarodków pszennych. Tak powstałe ciasto na pizzę jest nieco cięższe niż to ze zwykłej mąki, ale jeśli bardzo cienko je rozwałkujemy, po upieczeniu będzie równie chrupkie co w wersji oryginalnej.

Po nałożeniu warstwy lekkiego sosu pomidorowego wystarczy położyć na ciasto na pizzę tylko 3-4 cieniutkie plastry mozzarelli. Kwadrans później pyszna, zdrowa pizza jest już gotowa! Przed podaniem posypuję ją jeszcze świeżymi listkami bazylii.

pizza z awokado

Pizza Margerita na razowym spodzie

ciasto na pizze

Ciasto na pizzę – składniki. Zdjęcie: Ania Włodarczyk | Strawberries from Poland

Ciasto (na 2 cienkie placki):

– 150 g zwykłej mąki pszennej
– 100 g mąki pszennej graham (typ 1850 – można zastąpić razową)
– 150 ml ciepłej wody
– 15 g świeżych drożdży
– 1 łyżeczka soli
– ½ łyżeczki cukru
– 1 łyżka oliwy

Sos:

– 1 puszka pomidorów pelati
– 1 mała cebula, drobno posiekana
– 1 łyżka mieszanki suszonych ziół: oregano, bazylii, tymianku
– 1 łyżeczka oliwy
– ½ łyżeczki brązowego cukru
– 1 kulka mozzarelli, pokrojona w cienkie plasterki
– garść listków świeżej bazylii

Przygotowanie:

Przygotowujemy ciasto na pizzę: drożdże mieszamy z cukrem i 1 łyżką mąki w połowie ciepłej wody. Odstawiamy do wyrośnięcia. W dużej misce mieszamy mąki i sól, wlewamy wyrośnięte drożdże, oliwę oraz resztę ciepłej wody. Gdy składniki ciasta się połączą, przekładamy je na stolnicę i wyrabiamy przez kwadrans. Następnie przekładamy do miski i przykrywamy czystą ściereczką. Odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto na pizzę dzielimy na dwie części, obsypujemy mąką. Rozwałkowujemy na dwa cienkie placki i układamy na wyłożonych papierem do pieczenia blachach. Odstawiamy do wyrośnięcia na pół godziny. Gdy ciasto rośnie, przygotowujemy sos: na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy drobno posiekaną cebulkę, chwilę ją podsmażamy. Dodajemy pomidory z puszki (z sokiem), zioła, cukier, sól i pieprz. Podsmażamy pomidory aż do uzyskania dość gęstego sosu.

Wyrośnięte pizze smarujemy lekko schłodzonym sosem pomidorowym i układamy na nich mozzarellę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 250 st. C (a jeśli nasz piekarnik ma większą temperaturę grzania, ustawiamy ją – im goręcej, tym lepiej). Pizze pieczemy przez ok. 11-13 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy listkami świeżej bazylii i podajemy. Pycha!


Ania Włodarczyk – na co dzień prowadzi bloga Strawberries from Poland, na którym łączy swoje trzy największe pasje: pisanie, fotografię i kulinaria. I robi to po mistrzowsku. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Miksujemy superfoods! Koktajl z młodym jęczmieniem

Miksujemy superfoods! Koktajl z młodym jęczmieniem

Rozgrzewająca zupa marchewkowa z nutą kokosową

Przepis na deser cytrynowy

Przepis na deser cytrynowy

tofu

Tofu – podkręcamy kultowy ser

Mąka jaglana / istock

Akcja bez glutenu: mąka jaglana

Domowa przyprawa 5 smaków

Domowa przyprawa 5 smaków

Domowa ricotta – jak ją zrobić? Potrzeba naprawdę niewiele

Masz ochotę na domowy budyń? Spróbuj tej pyszności z jabłkami!

Pasta „rybna” z fasoli – opcja dla wegan. Smakuje jak oryginał i ma wiele wartościowych składników

Wegański burger z tofu w bułce z… awokado!

Sylwestrowa przekąska na piątkę!

Przepis na szaszłyki z krewetkami. Sylwestrowa przekąska na piątkę!

Wegańskie przekąski na sylwestra

kompot z suszu

Kompot z suszu – dlaczego warto go pić?

Świąteczny barszcz na szybko. Prosty i pyszny!

Pełnoziarnisty wieniec makowy. Pełen mikroelementów i witamin

Wigilijny makowiec dla wybrednych

Wigilijny makowiec dla wybrednych

Owsiane pralinki

Owsiane pralinki – na święta idealne

Świąteczne ciasteczka cynamonowe

pierniczki

5 przepisów na pierniczki. Upiecz i poczuj magię świąt

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

Kiszone buraki. I moc jest z wami!

pijąca kobieta

Przemarznięta? Te napoje zimą rozgrzeją twój organizm skuteczniej niż herbata i kawa

Przepis na sernik dyniowy z orzechami pecan

Ryba po grecku

Ryba po grecku w lżejszej odsłonie

Najpopularniejsze

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

Sandra Kubicka

Sandra Kubicka: nigdy już nie powiem, że jestem w stu procentach zdrowa, nawet jeśli kiedyś będę czuła się lepiej

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

kleszcze

Borelioza: objawy po wielu latach. Jak można wykryć chorobę?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

8 sposobów na podniesienie libido

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Ropiejące oczy kobiety

Ropiejące oczy u dzieci i dorosłych – przyczyny i metody leczenia

8 rzeczy, za które pokocha cię twoja trzustka

8 rzeczy, za które pokocha cię twoja trzustka