Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Co i jak jeść, gdy boli gardło?

Co i jak jeść, gdy boli gardło?
Zdjęcie: shutterstock
Ból gardła, nieprzyjemne drapanie, trudności w mówieniu i przełykaniu. Jakikolwiek posiłek, gdy gardło odmawia współpracy, staje się nie lada wyzwaniem. A przecież jeść trzeba. Zobaczcie, co i jak jeść, by sobie pomóc.

To, co wyląduje na naszym talerzu, gdy zmagamy się z infekcją, ma ogromne znaczenie. Odpowiednia dieta pomoże szybciej uporać się z infekcją, a jeśli prócz doboru odpowiednich składników zastosujemy proste patenty ułatwiające przełykanie i łagodzące stan zapalny gardła, posiłki nie będą aż taką katorgą. Oto kilka prostych podpowiedzi.

Nie za gorące, nie za zimne

Najlepsze przy bólu gardła będą ciepłe posiłki i płyny. Dieta, która ma za zadanie ukoić ból gardła, wyklucza posiłki bardzo gorące i bardzo zimne. Na czas infekcji pożegnaj także ostre przyprawy i kwaśne produkty, bo te mogą tylko dodatkowo podrażnić śluzówkę.

Dużo płynów

Pij dużo ciepłych płynów – minimum 2 litry dziennie. Mogą to być słabe napary herbaty, woda z miodem i imbirem (ma działanie przeciwzapalne), ciepłe mleko. Odstaw gazowane napoje, trunki alkoholowe, mocną herbatę i kawę.

Sok z malin, jeżyn i czarnego bzu

Wybieraj tylko te naturalne, w 100 proc. z owoców, bez niepotrzebnych dodatków. Maliny są bogate w działające przeciwzapalnie salicylany (to te same substancje, które zawiera kwas acetylosalicylowy). Ciepły sok z malin rozgrzewa, działa napotnie i przeciwzapalnie. Ponadto sok z jeżyn i malin hamuje wzrost bakterii powodujących infekcje dróg oddechowych oraz tworzenie przez nie biofilmu na błonie śluzowej gardła. Dzięki temu zapobiega kolonizacji gardła przez bakterie. Przy bólu gardła pomoże również sok z czarnego bzu. Jego owoce opóźniają reakcję organizmu pochodzącą z ośrodkowego układu nerwowego i tym samym działają przeciwbólowo. Ponadto wyciąg z owoców i kwiatów czarnego bzu ma działanie przeciwbakteryjne oraz przeciwwirusowe.

Przecieraj i miksuj

Trudności w przełykaniu skutkują tym, że podczas bólu gardła jemy znacznie mniej. A jeść trzeba! Po to, by dostarczać organizmowi energii i wszystkich niezbędnych składników. Inaczej organizm będzie słaby i bez sił do walki z infekcją. A wtedy ból gardła może szybko przerodzić się w poważniejszy problem. By ułatwić przełykanie, wybieraj zupy krem, przecierane dania, koktajle, kisiele, kaszki, owsianki i inne dania, które mają gładką konsystencję i które łatwiej połkniesz.

Miód – to działa

Miód to niezastąpiony składnik diety w przeziębieniu i bólu gardła. Po pierwsze, gdy boli gardło i jest problem z przełykaniem, zwykle jemy znacznie mniej. Miód stanowi wtedy łatwe i skoncentrowane źródło energii – jest kaloryczny i bogaty w cukry proste. Miód powoduje nawilżenie błon śluzowych, przez co znika uczucie suchości w gardle. Jeśli przyczyną bólu gardła jest dokuczliwy kaszel, miód też może pomóc. Działa wykrztuśnie i ma właściwości upłynniające wydzielinę oskrzelową. Miód jest również naturalnym antybiotykiem – zawiera enzymy pomagające zwalczać bakterie. Za antybiotyczne działanie miodu odpowiada także obecny w nim nadtlenek wodoru, który już w niewielkich ilościach niszczy chorobotwórcze bakterie, wirusy, grzyby i pierwotniaki. Poza tym miód wspomaga układ odpornościowy.


 

Małgorzata Różańska - dietetyczka z wykształcenia i zamiłowania. Jest właścicielką Poradni Dietetycznej Foodarea, w której uczy, jak dbać o siebie przez zdrowe odżywianie.
 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Powiązane artykuły

6 prostych patentów na przeziębienie

Przeziębienie to pozornie błaha infekcja, jednak niedoleczone może się odpłacić sporymi problemami ze...
Przeziębienie to pozornie błaha infekcja, jednak niedoleczone może się odpłacić sporymi problemami ze zdrowiem. Chodzisz do pracy z kaszlem? Katar nie ma prawa pokrzyżować ci napiętego harmonogramu spotkań? Bolące gardło to żadna przeszkoda w intensywnym treningu? Zamiast zgrywać twardziela, zadbaj o siebie mądrze.

5 mitów na temat bólu gardła

Na ból gardła pomaga ciepły napój. Lody sprawdzą się przy anginie. Infekcję gardła zwalczy antybiotyk....
Na ból gardła pomaga ciepły napój. Lody sprawdzą się przy anginie. Infekcję gardła zwalczy antybiotyk. Prawda czy nie? Odpowiada nasz ekspert.

Ból gardła - wirus czy bakteria?

Odróżnienie infekcji bakteryjnej od wirusowej jest kluczową kwestią w odpowiednim doborze leczenia. Od...
Odróżnienie infekcji bakteryjnej od wirusowej jest kluczową kwestią w odpowiednim doborze leczenia. Od lat wiadomo, że antybiotyki nie są skuteczne w walce z wirusami. Jak odróżnić ból gardła spowodowany bakterią od tego wirusowego? Jak się leczyć?

Pierwsza pomoc w bólu gardła

Skuteczny będzie rosół, nawadnianie organizmu, płukanie gardła. Podpowiadamy, co jeść, pić, czego unikać...
Skuteczny będzie rosół, nawadnianie organizmu, płukanie gardła. Podpowiadamy, co jeść, pić, czego unikać i jakie leki stosować, by możliwie bezboleśnie przejść infekcję gardła.