Przejdź do treści

Jak łączyć produkty na talerzu?

owsianka z bananami
Alexandra Andersson/Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Z rakiem da się normalnie żyć. Rozmowa z psychoonkolog Mileną Dzienisiewicz
Z rakiem da się normalnie żyć. Rozmowa z psychoonkolog Mileną Dzienisiewicz
Ćwiczenia ogólnorozwojowe – co powinnyśmy o nich wiedzieć?
Gotowanie i jedzenie łożyska po porodzie
Gotowanie i jedzenie łożyska po porodzie? Położna Kasia o kontrowersyjnym trendzie
kobieta w ciąży
Wykonanie testu na koronawirusa to wymóg niezbędny do odbycia porodu rodzinnego? Jest stanowisko NFZ
Kelly Preston nie żyje. Żona Johna Travolty zmarła na raka piersi
Kelly Preston nie żyje. Żona Johna Travolty zmarła na raka piersi

Zdrowe produkty są jeszcze zdrowsze, jeśli je odpowiednio ze sobą połączyć. Poszczególne składniki dań wchodzą ze sobą w reakcje, wzajemnie potęgując swoje działanie. Czasami nawet aż o 2 tys. procent!

 

Sięgaj po dobre tłuszcze

W natłoku informacji, które wtłaczano nam do głów w szkole, łatwo było przegapić wiedzę praktyczną. Na przykład o tym, że witaminy dzielimy na rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E i K) i w wodzie (pozostałe). Kto pamięta, że aby łatwiej przyswoić witaminę A z marchewki, warto dodać do niej nieco tłuszczu? Dlatego zanim wypijemy świeży sok, nie zapomnijmy o kilku kroplach oliwy z oliwek.

Sałatki warto doprawiać odrobiną dressingu na bazie oliwy, oleju lnianego czy rydzowego. Tłuszcz jest bowiem potrzebny do przyswajania chroniącej wzrok luteiny zawartej w zielonych warzywach liściastych i likopenu – silnego przeciwutleniacza obecnego w pomidorach czy arbuzach.

Zamiast dodawać do sałaty olej, można po prostu zjeść ją w towarzystwie tłustej ryby, np. łososia, dodać do niej awokado czy orzechy – wszystkie te produkty zawierają bowiem zdrowe tłuszcze.

Wykorzystaj moc witamin

Jeśli sięgamy po mleko, wybierajmy to o obniżonej zawartości tłuszczu, ale nie odtłuszczone. Tłuszcz pozwala przyswoić znajdującą się w mleku witaminę D, która z kolei umożliwia przyswajanie wapnia. Witamina D tworzy z wapniem niezwykle udany duet. Razem nie tylko stabilizują gospodarkę hormonalną (co łagodzi objawy PMS) i przyspieszają proces odchudzania, ale też usprawniają proces myślenia, bo to dzięki nim powstają neurotransmitery.

Dlatego warto od czasu do czasu zjeść kanapkę z jajkiem na twardo (wit. D) i dobrej jakości żółtym serem (wapń). Można też przygotować kanapki z pastą rybno-twarogową albo do pasty jajecznej dołożyć plaster cheddara lub goudy.

Witaminy wzmacniają też działanie innych dobroczynnych substancji. Owsiankę (z nieprzetworzonego owsa) warto popijać świeżym sokiem z pomarańczy. Takie śniadanie oczyści naczynia krwionośne dwukrotnie skuteczniej, niż gdybyśmy najpierw zjedli owsiankę, a dopiero po pewnym czasie wypili sok. To dlatego, że fenole zawarte w obu tych produktach wzmacniają wzajemnie swoje działanie, usuwając z organizmu nadmiar LDL, czyli tzw. złego cholesterolu.

Sok z pomarańczy lub z cytryny jest też dobrym dodatkiem do zielonej herbaty. Witamina C ułatwia bowiem przyswajanie katechin, silnych przeciwutleniaczy zawartych w zielonej herbacie, które m.in. ułatwiają odchudzanie, opóźniają procesy starzenia i chronią przed rozwojem nowotworów.

 

Witamina C ułatwia także przyswajanie przez organizm żelaza pochodzenia roślinnego, przetwarzając je do postaci, w jakiej żelazo występuje w mięsie. Szczególnie wegetarianie i osoby z tendencją do anemii powinny się więc zaprzyjaźnić z sałatkami zawierającymi natkę pietruszki i warzywa strączkowe z dressingiem na bazie soku z cytryny. Z orzechów lub szpinaku przyswajamy tylko 1‒2 procent żelaza, ale gdy dodamy do nich witaminę C, wchłanianie może się zwiększyć nawet pięciokrotnie (przyswajanie dodatkowo zwiększa dodanie mięsa do dania). Także żelazo z mięsa warto łączyć z witaminą C, czyli na przykład stek popijać sokiem z czarnej porzeczki.

Czekolada z jagodami

Niektóre produkty łączymy intuicyjnie, np. kawę z mlekiem. Taka kawa jest nie tylko łagodniejsza dla żołądka – mleko zawiera wapń, który (choć w niewielkim stopniu) wypłukuje czarna kawa. Inne połączenia są nieco mniej popularne – niewiele osób jada na przykład czekoladę z jagodami. A warto, bo jagody zawierają kwercetynę, przeciwzapalny flawonoid, obecny przede wszystkim w skórce owoców, także w skórce cebuli, jabłek i winogron.

Kwercetyna zmniejsza ryzyko wystąpienia alergii, zawału serca, chorób Alzheimera i Parkinsona, a także raka płuc i prostaty. Z kolei czekolada, czerwone wino i herbata są bogate w katechiny. W połączeniu te składniki wzmacniają nasz układ krwionośny, działając przeciwzatorowo, jak wykazał prof. Barry Halliwell z National University of Singapore.

Warto też łączyć produkty bogate w magnez i w witaminę B6. Większość z nas cierpi na niedobory magnezu, składnika niezbędnego m.in. do zachowania silnych nerwów, uniknięcia skurczów czy migreny. Magnez najlepiej przyswaja się w połączeniu właśnie z witaminą B6, dlatego warto spożywać na przykład pieczywo razowe z pastą rybną, płatki owsiane z bananami czy kaszę gryczaną z drobiem.

Ryby lubią czosnek i brokuły

Panom polecamy sałatki z brokułów i pomidorów posypane pestkami dyni lub polane olejem z tych pestek. Choć nie wiadomo, czemu tak się dzieje, połączenie brokułów i pomidorów mocniej chroni przed rakiem prostaty niż zjadanie tych produktów osobno (badania na szczurach przeprowadził John W. Erdman z University of Illinois). Z kolei pestki wzmacniają dobroczynne działanie warzyw.

Zjawiskowe działanie przeciwnowotworowe brokułów jest silniejsze, kiedy podajemy je do tłustej ryby (łososia, halibuta, węgorza). Połączenie sulforafanu z brokułów i selenu z tłustych ryb spowalnia rozwój nowotworu trzy razy skuteczniej, niż gdy podajemy te potrawy osobno.

Tłuste ryby są bogate w cynk, żelazo i selen oraz wiele innych składników mineralnych, które umożliwiają maksymalne wykorzystanie EPA i DHA – kwasów tłuszczowych z rybiego mięsa niezbędnych do prawidłowego działania mózgu, a także działających przeciwzapalnie i obniżających poziom cholesterolu. Aby nasilić to działanie, przyprawiajmy ryby czosnkiem.

Sałatkowa bomba

Niektóre wykorzystywane w kuchni składniki są dla siebie stworzone. Co innego można myśleć o połączeniu, które zwiększa swoje prozdrowotne właściwości o 2 tys. proc.? Taką parą jest kurkuma i czarny pieprz. Piperyna z pieprzu zwiększa biodostępność kurkuminy z kurkumy właśnie o 2 tys. proc., potęgując działanie przeciwnowotworowe i przeciwzapalne przyprawy – wykazał dr Guido Shoba z hinduskiego St John’s Medical College Hospital.

Z kolei Rui Hai Liu z Cornell University wykazał, że połączone działanie przeciwutleniaczy zawartych w różnych owocach (naukowiec badał m.in. jabłka, pomarańcze, jagody i winogrona) znacznie lepiej wpływa na zdrowie niż zjedzenie tylko jednego owocu. Dlatego właśnie powinniśmy zasmakować w sałatkach owocowych.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

8 rzeczy, których organizm mężczyzny nie wybacza po 30-tce

Chcesz schudnąć? Te produkty musisz definitywnie odstawić

Produkty, których nie należy jeść przed snem / istock

Produkty, których nie powinniśmy jeść przed snem

Kalorie a miesiączka / rawpixel

W drugiej połowie cyklu miesiączkowego można jeść więcej? Dietetyk Jakub Chwiłkowski odpowiada

kobieta

Leptyna, czyli hormon sytości. Co powinnaś o nim wiedzieć? Tłumaczy dietetyczka kliniczna

6 najgorszych rzeczy dla twoich jelit

6 najgorszych rzeczy dla twoich jelit

Stres oksydacyjny – jak zminimalizować jego wpływ na organizm?

Stres oksydacyjny – jak zminimalizować jego wpływ na organizm? Poznaj 4 sposoby

Para je truskawki - wieczorne podjadanie

Masz problem z podjadaniem wieczorem? Psychodietetyczka Justyna Markowska podpowiada, jak tego uniknąć

Dieta białkowa - dla kogo jest przeznaczona?

Dieta białkowa – dla kogo? Wyjaśniamy też jej efekty i skutki uboczne

zdrowe jedzenie

Naturalne odkwaszanie organizmu – czy ma sens? Jak to zrobić?

Jak jeść i przeżyć? Triki na świąteczne obżarstwo

kobieta, święta

Święta dla odchudzających się – na co zwrócić uwagę

Najczęstsze przyczyny hospitalizacji w święta

Kobieta w grubym swetrze z kubkiem z gorącym napojem w dłoniach, w tle rozmyty jesienny pejzaż

5 najważniejszych błędów żywieniowych, które popełniamy zimą. Tłumaczy dietetyczka

nalewka cytrynówka

Nalewki – zdrowe procenty. Oczywiście pite z umiarem!

Jedzenie przed snem – czy naprawdę powinniśmy go unikać?

Whisky – lek czy trucizna? Jesteś koneserem? Sprawdź, co o niej wiesz

Mleko – pić czy nie pić? Rozwiewamy wątpliwości

dziewczyna na krześle

Wydaje ci się, że masz krótszą nogę? Fizjoterapeutka podpowiada, co za tym stoi

istockphoto.com

Piwo – ile o nim wiesz?

Czego nie łączyć na talerzu? pomidor ogórek

Czego nie łączyć na talerzu? Dowiedz się, które produkty nie powinny występować w parach

5 błędów, które popełniasz przed 10 rano

cukier jedzenie nastrój

Jedzenie, które zmienia nastrój

8 błędów, które popełniamy tylko w ciągu jednej godziny

Najpopularniejsze

Kortyzol – jak go obniżyć? Objawy i przyczyny podwyższonego poziomu kortyzolu

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

kobieta, ból

Fibromialgia – kiedy boli cię wszystko. Czym objawia się ta tajemnicza choroba?

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Policzek kobiety z włókniakiem miękkim

Włókniak miękki ‒ jakie są jego przyczyny i jak się pozbyć takich zmian?

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę