Przejdź do treści

Co ty wiesz o serach?

Co ty wiesz o serach?
Zdjęcie: Katarzyna Karus-Wysocka | www.cookitlean.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Jakie są objawy źle dobranych tabletek antykoncepcyjnych?
Jakie są objawy źle dobranych tabletek antykoncepcyjnych?
Niemowlę w łóżeczku
W jaki sposób niemowlę sygnalizuje głód, zanim zacznie płakać? Wyjaśnia lekarka
Osobowość narcystyczna, związek z narcyzem
Osobowość narcystyczna, związek z narcyzem
Kobieta w masce ochronnej
Co czwarta osoba zakażona koronawirusem w Polsce ma mniej niż 30 lat – podał GIS
Kierowca karetki w pandemii koronawirusa
Covidetki. Lekarz ze Śląska ma świetny pomysł na walkę z koronawirusem

Miękkie, twarde, ostre, łagodne… Do kanapki, do wina, do makaronu, jako przekąska. Bierzemy na ząb popularne gatunki serów i sprawdzamy, z czym to się je.

Ser kozi twaróg ‒ z mleka koziego, rzadko powoduje nietolerancję czy alergię, zalecany zatem dla osób wrażliwych na mleko krowie, łatwostrawny, bogaty w białko. Delikatny, kremowy, kwaskowaty, o lekko wyczuwalnym smaku mleka koziego. Idealny z miodem i tymiankiem, podany z owocami na śniadanie, choć w wersji wytrawnej z suszonymi pomidorami też sprawdzi się znakomicie.

Gouda ‒ łagodny ser żółty, smak pełny mleka, nieco maślany, dość słony, z nutami kwaskowatości. Ser o dużej zawartości tłuszczu i cholesterolu, ale ma także dobrą zawartość idealnie przyswajalnego wapnia, cynku, selenu. Ser nadaje się do zapiekanek, tart, a także idealnie pasuje do piwa typu lager lub witbier.

Oscypek prawdziwy oscypek powinien zawierać 60% mleka owczego, a 40% mleka krowiego z Polskiej Rasy Czerwonej. Ser bardzo dobrej jakości, wytwarzany w naturalny sposób. Bogatszy w wapń, cynk, żelazo, witaminę A i B12 niż tradycyjne sery krowie. Jest to ser słony, z wyraźnym posmakiem wędzenia, zwarty, o lekko skrzypiącej strukturze. Dobrze smakuje w połączeniu z jajecznicą i oczywiście klasycznie – z dodatkiem żurawiny.

Camembert ‒ łagodny, z ostrym smakiem pleśni na wierzchu, a w środku ze śmietankowo-kremową konsystencją. Nie poleca się kobietom w ciąży i matkom karmiącym ze wzglądu na obecność bakterii Listeria monocytogenes. Zawiera jednak sporo cynku odpowiedzialnego za odporność organizmu, stan włosów, skóry i paznokci. Dobrze komponuje się z gruszką i orzechami, powidłami, konfiturami malinowymi lub figowymi. Idealne wino: Beaujolais Nouveau.

Pleśniowy Blue ‒ ostry, wyraźny, piekący, z dobrze wyczuwalnym metalicznym posmakiem, z grzybową nutą. Ser kruchy, słony, wysokokaloryczny, bardzo tłusty, zalecany do spożycia w małych, degustacyjnych ilościach. Nadaje się do sałatek warzywno-owocowych, jako dodatek do quiche.

Zdjęcie: Katarzyna Karus-Wysocka | www.cookitlean.pl

Ser koryciński ‒ delikatny, łagodny, śmietankowy, mokry, o mniejszej zawartości tłuszczu niż dojrzałe sery, lekkostrawny, zwykle z różnymi dodatkami, jak kozieradka, czarnuszka, orzech włoski, czosnek niedźwiedzi. Idealnie smakuje z pieczoną papryką, jako dodatek do kanapki z salsą pomidorową i bakłażanem, dobrze komponuje się z konfiturami pomarańczowymi.

Bryndza ‒ najczęściej owcza, ale także kozia i krowia, ostra, pikantna, słona i dość kwaśna. To biały ser o mniejszej zawartości tłuszczu niż sery żółte, lżej strawny, stanowiący dobre źródło białka. Polecany osobom nielubiącym zwykłego twarogu, wspaniale zestawia się z dżemem z czarnej porzeczki.

Parmezan ‒ to bardzo dojrzały ser, twardy, ziarnisty, o dość pikantnym, ale przyjemnym smaku. Leżakując przez kilka lat, nabiera smaku, traci dużo wody, dlatego też jest bardzo intensywny, tłusty, z dużą zawartością białka i wapnia. Jest wysokokaloryczny, ale ze względu na jego ostry smak wystarczy niewielka ilość, by podkreślić smak potrawy. Dobrze pasuje jako dodatek do sałatek krojony w cienkie plastry, utarty jako dodatek do makaronów, w postaci koszyczka może spełniać funkcję naczynia. Idealnie zestawia się z figami lub konfiturami pomarańczowo-figowymi, rzadziej jadany w czystej postaci.

Cheddar ‒ ser dojrzały, naturalnie bladożółty, zawsze z mleka krowiego. W smaku słodkawy, orzechowy, lekko kwaskowaty. Jest serem pełnotłustym, zwykle krojony w grube plastry, najlepiej delektować się nim bez dodatków, wówczas można wyczuć wszystkie jego smaki. Jednak nadaje się do tostów, krojony w kosteczkę do sałatek, podjadany do wina Merlot lub Cabernet.

Roquefort ‒ ser pleśniowy dojrzewający, z owczego mleka, kremowobiała barwa z zielonkawoniebieskim przerostem pleśniowym. Smak bardzo wyraźny, słony, ze specyficznym posmakiem pleśni, o delikatnej, rozpływającej się, kremowej konsystencji. Po zjedzeniu na długo pozostawia smak w ustach. Wystarczy zjeść mały okruszek, aby poczuć jego pełnię. To niestety ser tłusty, o wysokiej zawartości cholesterolu. Używany często do quichy, tart, wspaniale komponuje się z karmelizowaną w miodzie gruszką. A w suflecie w połączeniu z czekoladą daje ciekawe doznania smakowe. Nie zaleca się go kobietom w ciąży i karmiącym przez zawartość pleśni i używania do produkcji surowego mleka.

 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Kulinarne trendy 2016 – wiemy, co będzie na topie!

Kulinarne trendy 2016 – wiemy, co będzie na topie!

Sezon na melona

Sezon na melona. Spraw sobie słodką i orzeźwiającą porcję zdrowia

Awokado - smaczliwka na zdrowie

Awokado – smaczliwka na zdrowie

Lunch dla mięsożerców

Lunch dla mięsożerców

Jak jeść poza domem?

Jak jeść poza domem?

Co pić po treningu? Koktajl!

Co pić po treningu? Koktajl!

Co jeść w podróży? Prowiant na piątkę

Co jeść w podróży? Prowiant na piątkę

Zioła, których nie może zabraknąć w żadnej kuchni

Zioła, których nie powinno zabraknąć w twojej kuchni

Śniadaniowe ciastka jaglane

Napoje i leki, których nie powinno się łączyć oraz takie, które warto

Napoje i leki, których nie powinno się łączyć oraz takie, które warto. Sprawdź, czy nie popełniasz błędu!

Drożdże - czym je zastąpić? / istock

Drożdże to towar deficytowy w czasach pandemii. Dietetyczka wyjaśnia, czy możemy je czymś zastąpić

Ćwiczenie wyobraźni pomoże ci schudnąć

Ćwiczenie wyobraźni pomoże ci schudnąć. To może być prostsze, niż ci się wydaje

Ćwiczę, ale wciąż nie chudnę. Dlaczego tak się dzieje? Oto odpowiedź!

Ćwiczę, ale wciąż nie chudnę. Dlaczego tak się dzieje? Oto odpowiedź!

6 zaskakujących sygnałów, że możesz mieć alergię pokarmową

6 zaskakujących sygnałów, że możesz mieć alergię pokarmową

danie wegańskie

Polscy immunolodzy zalecają dietę roślinną na czas pandemii koronawirusa

Męczennica cielista

Męczennica cielista nie tylko pomoże ci ukoić nerwy i lepiej spać. O jej zastosowaniach mówi trener postaw żywieniowych

7 rzeczy, których nie powinnaś jeść po 30-tce

7 rzeczy, których nie powinnaś jeść po 30-tce

Artykuły spożywcze - koronawirus

Pandemia koronawirusa sprawia, że zdarza nam się kupić więcej, niż potrzebujemy. Jak nie marnować jedzenia? Podpowiada dietetyczka

Poznaj funkcje wątroby i zadbaj o jej prawidłową pracę

Poznaj funkcje wątroby i zadbaj o jej prawidłową pracę

Jesz ryż? Uważaj na arsen

Jesz ryż? Uważaj na arsen

500 kcal mniej każdego dnia. W jaki sposób tego dokonać?

500 kcal mniej każdego dnia. W jaki sposób tego dokonać?

Syrop z sosny – zrobisz go z pędów, szyszek, a jego właściwości zadziwiają

Syrop z sosny – zrobisz go z pędów, szyszek, jego właściwości zadziwiają

Nie każde „E” jest złe. Niekoniecznie Dietetycznie o (nie)zdrowych dodatkach w żywności

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Najpopularniejsze

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

Sandra Kubicka

Sandra Kubicka: nigdy już nie powiem, że jestem w stu procentach zdrowa, nawet jeśli kiedyś będę czuła się lepiej

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

Kobieta z grypą hiszpanką leży w łóżku

Grypa hiszpanka – przyczyny i objawy. Historia największej pandemii na świecie.

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Kobieta trzymająca się za plecy na dole z powodu bólu pleców

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Ropiejące oczy kobiety

Ropiejące oczy u dzieci i dorosłych – przyczyny i metody leczenia

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.