Przejdź do treści

Lubisz śniadania na słodko? Sprawdź przepis na fit muffinki

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Kupne muffinki zawierają mnóstwo cukru i niestety, także tłuszczów trans. My mamy dla was znacznie zdrowszą alternatywę. Może i są mniej puszyste, ale na pewno nie mniej smaczne. No i odchudzone.

Deser zawiera pełnowartościowe produkty, które dają uczucie sytości i zabijają ochotę na coś słodkiego. Dodatkowy plus? Zjedzenie ich nie powoduje natychmiastowego skoku cukru we krwi. Niestety, to właśnie jedzenie posiłków bogatych w cukry jest najczęstszą przyczyną nadwagi, otyłości, insulinooporności i cukrzycy. Śniadanie dla aktywnych? Nasze muffinki!

Przepis na fit muffinki

Składniki:

– 150 g płatków owsianych;
– 3 łyżki mąki gryczanej;
– 4 całe jaja;
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
– 2 dojrzałe banany;
– 2 łyżki naturalnego kakao;
– 2‒3 łyżeczki ksylitolu;
– 200 g malin i jagód;
olej kokosowy (do posmarowania);
– blacha na muffinki;
– papierowe foremki na muffinki.

Przygotowanie:

Krok 1

Do miski wsyp płatki owsiane i mąkę gryczaną. Następnie wbij całe jaja i miksuj do powstania jednolitej konsystencji. Dodaj kolejne składniki, za każdym razem miksując je z całością. Zacznij od proszku do pieczenia, potem pokrojone banany itd. Wyjątkiem są jagody i maliny, które dorzucasz na samym końcu i mieszasz całość łyżką.

Krok 2

Do blachy włóż papierowe foremki na muffinki, a ich środek lekko posmaruj olejem kokosowym. Łyżką napełnij foremki.

alt=”” />

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Włóż do wcześniej rozgrzanego (do 180 stopni) piekarnika na mniej więcej 30 minut. Po 10 minutach na chwilę wyjmij blachę i posmaruj każdą muffinkę odrobiną oleju, aby nie przypalić wierzchu.

Po 30 minutach sprawdź, czy muffinki nie są surowe w środku (wiele będzie zależało tu od piekarnika).

 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: