Zadaniem posiłku potreningowego jest szybkie dostarczenie utraconej podczas aktywności energii (uzupełnienie glikogenu mięśniowego) oraz regeneracja. Dlatego bardzo ważne jest, żeby do godziny po zakończonej pracy zjeść posiłek. Bardzo fajną opcją jest wkomponowanie w posiłek niektórych owoców. Idealnie sprawdza się mango, melon lub ich połączenie.
Składniki:
- 130 g fileta z piersi indyka,
- 70 g świeżego melona,
- 70 g mango,
- sałata lodowa,
- łyżeczka siemienia lnianego,
- 4–5 liści świeżej bazylii,
- sok z resztek mango,
- łyżka musztardy Dijon,
- łyżka miodu naturalnego (w żadnym wypadku nie sztucznego),
- 2 łyżki oliwy z oliwek.
Przygotowanie:
Mięso z piersi indyka pokrój w kostkę i duś na patelni z wodą przez 30 minut. Dopraw solą himalajską, oregano i kurkumą.
Czekając na mięso, zajmij się pozostałymi składnikami. Umieść w misce ok. 1/3 pokrojonej główki sałaty lodowej, do tego dodaj pokrojone w kostkę owoce. Posyp siemieniem lnianym oraz liśćmi bazylii.
Aby poprawić walory smakowe potrawy, przygotuj dip musztardowo-miodowy z mango. Do szklanki wlej 20–30 ml soku z mango. Część możecie odsączyć do miseczki już przy krojeniu. Pozostałą część miąższu uzyskasz, zeskrobując go nożem z mięsistej pestki. Dodaj 2 łyżki oliwy z oliwek, miód naturalny oraz łyżkę musztardy. Całość wymieszaj i polej nim danie.
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Potreningowa sałatka gotowa!
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl