Przejdź do treści

Co zjeść po treningu? Sałatka z mango i melonem

Co zjeść po treningu? Sałatka z mango i melonem
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
termofor
Masz bolesne miesiączki? Poznaj 6 sposobów na złagodzenie bólów menstruacyjnych
„Wiele przepłakałam, bo straciłam najważniejszą część wyglądu każdej kobiety. Teraz wiem, że nie jestem z tego powodu gorsza”. Kobiety pokazują, że mimo łysienia czują się atrakcyjne
Zdrowy obiad za dychę
Przepisy na zdrowy obiad do 10 złotych!
3 problemy ze skórą głowy
Bulion, sałatka, a może stir-fry? Algożercy, szykujcie się na ucztę!

Po dobrym treningu często ma się ochotę na coś słodkiego. Zamiast batona warto postawić na danie, które przyrządza się dosłownie w 20 minut i jest naprawdę bardzo smaczne.

Zadaniem posiłku potreningowego jest szybkie dostarczenie utraconej podczas aktywności energii (uzupełnienie glikogenu mięśniowego) oraz regeneracja. Dlatego bardzo ważne jest, żeby do godziny po zakończonej pracy zjeść posiłek. Bardzo fajną opcją jest wkomponowanie w posiłek niektórych owoców. Idealnie sprawdza się mango, melon lub ich połączenie.

Składniki:

– 130 g fileta z piersi indyka,
– 70 g świeżego melona,
– 70 g mango,
– sałata lodowa,
– łyżeczka siemienia lnianego,
– 4–5 liści świeżej bazylii,
– sok z resztek mango,
– łyżka musztardy Dijon,
– łyżka miodu naturalnego (w żadnym wypadku nie sztucznego),
– 2 łyżki oliwy z oliwek.

Przygotowanie:

Mięso z piersi indyka pokrój w kostkę i duś na patelni z wodą przez 30 minut. Dopraw solą himalajską, oregano i kurkumą.

Czekając na mięso, zajmij się pozostałymi składnikami. Umieść w misce ok. 1/3 pokrojonej główki sałaty lodowej, do tego dodaj pokrojone w kostkę owoce. Posyp siemieniem lnianym oraz liśćmi bazylii.

Aby poprawić walory smakowe potrawy, przygotuj dip musztardowo-miodowy z mango. Do szklanki wlej 20–30 ml soku z mango. Część możecie odsączyć do miseczki już przy krojeniu. Pozostałą część miąższu uzyskasz, zeskrobując go nożem z mięsistej pestki. Dodaj 2 łyżki oliwy z oliwek, miód naturalny oraz łyżkę musztardy. Całość wymieszaj i polej nim danie.

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Potreningowa sałatka gotowa!

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Raw bars - zdrowe mrożone batony

Raw bars – zdrowe mrożone batony

pieczony kalafior

Pieczony kalafior w sosie pomidorowym

Owocowe chutneye – lato zamknięte w słoiku

Woda smakowa – zrób ją sama!

bananowe ciasteczka owsiane

Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Ciasto na pizzę – zdrowe, bo razowe

Ciasto na pizzę – zdrowe, bo razowe

istockphoto.com

Domowa piekarnia – dwa przepisy na chleb, który zrobisz sama w domu!

Tagliatelle z porem i łososiem

Tagliatelle z porem i łososiem

borowiki

Sezon na borowiki trwa! Wypróbuj ten przepis

Razowe gofry z pomarańczami

Razowe gofry z pomarańczami

Domowe wypieki dla początkujących

Domowe wypieki dla początkujących. Wypróbuj nasze przepisy i przekonaj się, jakie to proste

kiszone ogórki

3 przepisy na kiszone ogórki. Dla początkujących, nieco wtajemniczonych i kiszonkowych wymiataczy

marmolada

Zrób sobie marmoladę z twistem

Przepis na domowe suszone pomidory. Świetne do kanapek, sałatek i jako przekąska

Ciastka z sezonowymi owocami. Zrobisz je w kilka minut

istockphoto

Szpinak w super sałatce

Śliwki z kremem kokosowym. Wykwintny smak z zapachem lata

Przepis na jaglany koktajl z malinami. Prawdziwa bomba witaminowa

Piekę… kaszę ze śliwkami. Obłędnie pyszna i zdrowa

Smoothie bowl ze śliwkami. Porcja energii na cały dzień

Ciastka jagodowe bez cukru. Nadają się na wycieczkę, plażę i do pracy!

owsianka

Przepis na owsiankę według White Plate. Pyszne i zdrowe śniadanie

Złota owsianka z kurkumą

Złota owsianka z kurkumą

Razowe grzanki z malinami

Razowe grzanki z malinami. Zrób sobie królewskie śniadanie!