Przejdź do treści

Co zjeść przed treningiem? Makaron gryczany z indykiem

Co zjeść przed treningiem? Makaron gryczany z indykiem
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Cytologia – zwróć uwagę na to, czym masz pobierany materiał
płaczące dziecko
Zimne powietrze na obrzęk krtani. 31-letnia matka uratowała swoje dziecko za pomocą zamrażarki
Sałatka: sałata, burak, fiołek trójbarwny
Jadalne kwiaty, które mogą być trujące
mężczyzna w koszulce z kieszenią na piersi, w której siedzi dziecko
T-shirt, który ułatwia ojcom zajmowanie się dzieckiem
Uczestniczki kampanii Rimmel #iwillnotbedeleted
Red Lipstick Monster, Rita Ora i Cara Delevingne w światowej kampanii przeciwko hejtowi

Posiłek przedtreningowy powinien być pełnowartościowy, by dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych „materiałów” do pracy. Makaron z indykiem robi się szybko, a danie zjedzone nawet w małej porcji jest bardzo sycące.

W naszym menu znalazł się makaron gryczany, bo jesteśmy zwolennikami produktów bezglutenowych. Nie dlatego, że jest na to moda, tylko dlatego, że mamy doświadczenie w naszej pracy. Sprawdziliśmy temat na sobie i wielu naszych podopiecznych. Jedzenie bezglutenowe nie tylko pomaga w zmniejszeniu obwodów ciała, ale także jest o wiele zdrowsze. Dodatkowo makaron gryczany jest bogaty w minerały, co jest bardzo ważnym elementem u osób aktywnych fizycznie.

Kolejnym plusem jest to, że danie jest przyjazne dla osób cierpiących na celiakię.

Dodatkowe składniki to dobrej jakości pomidory suszone, które dodają smaku i są źródłem energii (zawierają węglowodany i tłuszcze).

Suszone pomidory oraz czerwona cebula są także źródłem wielu witamin, które mogą być przydatne w zbliżającym się okresie zimowym. Zawierają w sobie dawkę witaminy C, a same suszone pomidory także witaminy z grupy B oraz K. W połączeniu z uduszonym na patelni indykiem oraz makaronem gryczanym i octem balsamicznym dają sporą dawkę energii.

Składniki:

– 130 g fileta z piersi indyka,
– 50 g makaronu gryczanego (dobrze sprawdźcie na etykiecie, czy na pewno nie zawiera w sobie mąki pszennej),
– 10 sztuk zielonych oliwek,
– 3–4 sztuki suszonych pomidorów,
– 2 plastry czerwonej cebuli,
– ½ kieliszka octu balsamicznego (ok. 20 ml),
– kilka posiekanych listków świeżej bazylii.

Przygotowanie:

Mięso z piersi z indyka pokrój w kostkę i wrzuć na patelnię z odrobiną wody. Powinno dusić się w przyprawach mniej więcej 30 minut. Dopraw je pieprzem czarnym (najlepiej świeżo mielonym), solą himalajską, oregano i papryką (w zależności od tego, czy lubisz mniej, czy bardziej ostre dania).

Odmierz 50 g makaronu gryczanego i wrzuć go do wrzątku. Gotuj do momentu, aż będzie al dente.

W międzyczasie zabierz się do krojenia cebuli, oliwek i pomidorów suszonych.

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Kiedy mięso i makaron są już gotowe, wsyp je do jednej miseczki i dodaj warzywa. Całe gotowe danie polej octem balsamicznym.

Pamiętaj, aby posiłek przedtreningowy zjeść przynajmniej 2–3 godziny przed treningiem, aby nie czuć ciężkości podczas wykonywania ćwiczeń.

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Kasia Bigos o przepuklinie pępkowej. „Po ciąży pępek nie wrócił do dawnego kształtu”

Jedzenie dla kształtów

Trenować przed czy po posiłku?

Obsesja na punkcie wagi?

Magia naturalnego oddechu

Jak rozpocząć przygodę z bieganiem?

Co zjeść przed treningiem? Stek wołowy z frytkami z batatów i pastą z awokado

Co zjeść przed treningiem? Stek wołowy z frytkami z batatów i pastą z awokado

Odchudzanie – o czym musisz pamiętać?

Podejmij się wyzwania – Fitness challenge

Domowy trening z kettlebells

Metabolizm – czym jest i co na niego wpływa

kawa

Bulletproof coffee – kawa idealna przed treningiem