Przejdź do treści

Co zjeść przed treningiem? Stek wołowy z frytkami z batatów i pastą z awokado

Co zjeść przed treningiem? Stek wołowy z frytkami z batatów i pastą z awokado
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Musimy przestać wierzyć w te medyczne mity! Wraz z ekspertami obaliliśmy 10 z nich
Flower photo created by freepik - www.freepik.com
Zastanawiałaś się kiedyś, jak to jest wybierać między ciepłym posiłkiem a komfortem podczas okresu? One tak. I postanowiły coś z tym zrobić!
łóżko para nóg
Jak wywabić plamy po seksie z pościeli? Poznaj kilka przydatnych trików
Które ćwiczenia na macie najlepiej wyrzeźbią twoje ciało? Odpowiada fizjoterapeutka Magdalena Mikołajczyk
Dieta a choroba tarczycy. O najczęściej popełnianych błędach pisze dietetyczka Anna Reguła

Ryż z kurczakiem nie musi być jedynym pomysłem na posiłek przed treningiem. Zostawmy go kulturystom. Chcecie przed aktywnością zjeść smacznie, zdrowo, szybko i pożywnie? Sprawdźcie ten przepis.

Pamiętajcie, że posiłek przedtreningowy powinien zawierać pełnowartościowe białko, węglowodany złożone oraz tłuszcze. Stąd wybraliśmy połączenie mięsa (białko), batatów (węglowodany złożone) oraz zdrowych tłuszczów (awokado i masło klarowane). Tego typu produkty i sposób ich przyrządzenia nie powodują gwałtownego wyrzutu insuliny we krwi, w wyniku czego przed samym treningiem nie jesteście ospali i macie większą moc.

Zjedzcie go odpowiednio wcześniej, aby czuć się komfortowo na treningu. Najlepiej 2,5–3 godziny przed zaplanowaną sesją treningową.

Składniki:

– polędwica/rumsztyk wołowy;
– ½ średniego batata;
– ½ awokado;
– 3–4 ząbki czosnku;
– 2 małe ogórki kiszone;
– 3–4 suszone pomidory;
– łyżeczka masła klarowanego.

Przygotowanie:

W wołowinę wsmarowujecie oliwę z oliwek wraz z odrobiną soli himalajskiej i czarnym pieprzem. Następnie wrzucacie mięso na rozgrzaną patelnię grillową lub griller. Jeżeli lubicie krwistego steka, wystarczy grillować go ok. 2,5 minuty z obu stron. Jeśli wolicie mocniej wysmażone mięso, przewróćcie je jeszcze dwa razy. Pamiętajcie, że aby mięso zachowało swój właściwy skład, nie powinno być zbyt mocno wysmażone.

Pasta z awokado

Będziecie potrzebować: awokado, czosnku, suszonych pomidorów, ogórków kiszonych. Każdy z tych produktów kroicie, a następnie razem wrzucacie do blendera, aż powstanie pasta.

Frytki z batata

Batata kroicie w grubsze paski (jak frytki) i wrzucacie na rozgrzaną patelnię. Wcześniej roztapiacie na niej masełko klarowane. Przysmażacie przez ok. 5 min.

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Teraz, gdy już macie wszystko gotowe, nakładacie danie na talerz. Czas przygotowania to ok. 20 min.

Smacznego i dobrego treningu!

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

Dr Katarzyna Pogoda

„Wielką radość sprawia mi obserwowanie, jak kobiety po leczeniu świetnie się realizują, zmieniają podejście do życia, nabierają sił i energii do działania” – mówi dr Katarzyna Pogoda, onkolog kliniczny

„Nie polecam grup wsparcia, forów internetowych. Mam bardzo przykre doświadczenia z pacjentami, którzy zostali tam dotkliwie skrytykowani” – mówi Kamila Urbaniak, dietetyk i autorka bloga kreatorniazmian.pl

Laurie Penny

Laurie Penny: bez odwagi nasze pokolenie jest skazane na kolejną dekadę politycznego wykluczenia i gównianej muzyki

„Hormony działają na podstawie tego, co jemy. Jeśli nie jemy zgodnie ze swoim metabolicznym IQ, brak nam energii, koncentracji i mamy kłopoty z układem pokarmowym” – mówi health coach Agnieszka Pająk

Zainteresują cię również:

Jak rozpoznać przetrenowanie?

Kotleciki ze świeżej kolby kukurydzy

Sorbety warzywno-owocowe. Idealnie pomogą przetrwać upały!

Tort cytrusowo-szpinakowy

Tort cytrusowo-szpinakowy. Smak, którego nie sposób zapomnieć!

Malinowo – morelowa pyszność pod owsianą kruszonką

Letnia sałatka z kurkami. Odrobina lasu na talerzu

Jabłka na patyku. Uważaj, ten deser może uzależnić!

Sałatkowy dream team: marchewka i olej rzepakowy

Sałatkowy dream team: marchewka i olej rzepakowy

Pizza z kurkami

Orkiszowa letnia pizza z kurkami. Jedz bez wyrzutów sumienia!

wegańskie lody malinowo-porzeczkowe

Wegańskie lody porzeczkowo-malinowe. Smakują bosko!

Truskawkowe żelki. Doskonały smakołyk bez grama chemii

Kukurydziane ciasteczka z pigwą

Kukurydziane ciasteczka z pigwą

Komosa ryżowa zapiekana z brzoskwiniami

Drożdżówki z rabarbarem

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

nernik z brzoskwiniami

Przepis na brzoskwiniowy nernik na zimno. Letnia alternatywa dla tradycyjnego sernika

Wegańskie tarty z borówkami

Wegańskie tarty z borówkami

Przepis na creme brule

Jaglano-brzoskwiniowy crème brûlée z malinami

Przepis na aksamitny deser jaglany z jagodami i czereśniami

Unsplash

Kalarepa – schrup ją w sałatce!

Wegańska panna cotta z jeżynami. Bez żelatyny, śmietany i cukru

Marmolada z dzikich mirabelek

Daktyle nadziewane malinami i masłem orzechowym

Letni dżem z jagód. Bez cukru!

Letni dżem z jagód. Bez cukru!

Nie marnuj jedzenia! Cydr ze skórek gruszek

Nie marnuj jedzenia! Cydr ze skórek gruszek