Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Congee ze szparagami

Congee ze szparagami
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Congee to doskonały przepis dla osób, którym zdarza się rozgotować ryż. To właśnie rozgotowany ryż jest podstawą tego dania. Congee trudno określić jednym słowem. Najlepiej po prostu go spróbujcie.

To trochę kleik, zupa, pudding albo owsianka ryżowa. Chińczycy jedzą takie danie codziennie. Można je podać na słodko z owocami albo w wersji wytrawnej. Zupa porządnie rozgrzeje cię od środka, nasyci i ma doskonały wpływ na jelita. Świetnie sprawdzi się na późne śniadanie, lunch albo kolację. Congee możesz zapakować na wynos. My postanowiliśmy podać je z sezonowymi szparagami, kapustą pak choi, sezamem, orzechami i sosem, który podbije wasze podniebienia.

Ryż, oprócz tego, że dostarcza cennych węglowodanów i syci na długie godziny, to jeszcze poprawia koncentrację. Warto go jeść, bo koi nerwy i reguluje ciśnienie krwi. Zawiera sporo błonnika, który odpowiada za poprawne procesy trawienne. Ma stosunkowo niski indeks glikemiczny (choć rozgotowany będzie miał wyższy), co oznacza, że nie powoduje gwałtownych skoków cukru we krwi, które mogą prowadzić do insulinooporności i cukrzycy. Zawiera sód, potas, wapń, żelazo oraz kwas foliowy. Jest bogaty w witaminę A, D, E, K i C. Do niego dodajmy inne zdrowe składniki i mamy gotowe naprawdę wartościowe danie.

Składniki:

- kilka listków kapusty pak choi
- kilka szparagów
- czubata łyżka masła orzechowego (najlepiej domowego)
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki syropu klonowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oleju z pestek dyni
- łyżka wody
- łyżka podprażonych ulubionych orzechów
- 100 g ryżu białego albo brązowego
- 3-4 szklanki wody
- garść szczypiorku (opcjonalnie)
- sól i pieprz do smaku
- olej ryżowy do smażenia
- łyżeczka sezamu

Przygotowanie:

Ryż przepłucz gorącą wodą na sitku.

przepis-na-congee

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Przełóż do garnka i zalej wodą. 

przepis-na-congee

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Gotuj na małym ogniu, aż ryż się rozpadnie i powstanie kleik. To zajmie około 30-40 minut. Pod koniec gotowania dopraw solą oraz pieprzem. Do miseczki włóż masło orzechowe, sos sojowy, olej z pestek dyni, sok z cytryny, wodę i syrop klonowy. Połącz w sos. Pod koniec gotowania ryżu, odłam końcówki szparagów i pokrój je w nieregularne kawałki. 

przepis-na-zupe-ryzowa

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, podsmaż krótko szparagi i kapustę. Ryżowy kleik przełóż do miseczki, przykryj warzywami, polej sosem, posyp pokrojonym szczypiorkiem, orzechami i sezamem.

przepis-na-zupe-ryzowa-congee

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

 

masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl
 

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane Kroki do zdrowia

najpopularniejsze artykuły

3 razy guacamole

Małgorzata Dzięgielewska

Powiązane artykuły

Bibimbap – ryż po koreańsku

To popularne danie kuchni koreańskiej oznacza “wymieszany ryż”. Brzmi całkiem prosto i faktycznie istota...
To popularne danie kuchni koreańskiej oznacza “wymieszany ryż”. Brzmi całkiem prosto i faktycznie istota potrawy jest niezbyt skomplikowana. Bibimbap to podawany na ciepło biały ryż z dodatkami. Ale smak, dzięki przyprawom, daleki jest od banalnego!

"Ryż" z brokuła po azjatycku

Brokuły, to jedne z najbardziej wartościowych warzyw na świecie. Są pełne wapnia, potasu, białka, witaminy...
Brokuły, to jedne z najbardziej wartościowych warzyw na świecie. Są pełne wapnia, potasu, białka, witaminy A i C oraz kwasu foliowego. Wzmacniają nasze stawy i oczy; pomagają w walce z nadciśnieniem i wrzodami. Dziś podejdziemy do nich nieco bardziej kreatywnie, z azjatycką nutą!

Pudding z czarnego ryżu dla pięknej skóry

Słowo pudding w świecie kulinarnym pojawia się coraz częściej. Kojarzy...
Słowo pudding w świecie kulinarnym pojawia się coraz częściej. Kojarzy się z ostatnio modnymi nasionami chia albo tapioką. Jednak kiedyś pudding robiło się z ryżu. Długo gotowało się go w mleku, aby powstał ryżowy kleik. My proponujemy właśnie taki pudding, ale w nieco innej wersji.