Przejdź do treści

Cukier waniliowy – czy na pewno jest z wanilii?

Cukier waniliowy – czy na pewno jest z wanilii?
Cukier waniliowy – czy na pewno jest z wanilii? Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Cukier waniliowy jest nieodzownym składnikiem wypieków, ciasteczek, budyniów i wielu innych deserów. Jednak to, co zwykle wrzucamy w sklepie do koszyka, nie jest cukrem waniliowym tylko wanilinowym. Różnica? Całkiem spora.

Cukier waniliowy a winilinowy

Cukier waniliowy zawiera naturalny aromat pochodzący ze strąków wanilii, egzotycznej rośliny z rodziny storczykowatych. Natomiast, cukier wanilinowy to związek chemiczny, który może wywołać podrażnienia skóry i egzemę. Wanilina to tzw. aromat identyczny z naturalnym. Pod tym kryptonimem występuje w jogurtach i gotowych deserach. Syntetycznej waniliny używa się też do produkcji papierosów, dzięki czemu początkujący palacze szybciej się uzależniają, a osoby niepalące łatwiej tolerują dym papierosowy z aromatem wanilii.

Wanilia jest jednym z najpopularniejszych smaków i zapachów na świecie. Waniliowy zapach pobudza, usuwa zmęczenie i senność, działa antydepresyjnie i jest afrodyzjakiem.

Wanilina została dopuszczona do obrotu w przemyśle spożywczym i kosmetycznym. Jest znacznie tańszym zamiennikiem prawdziwej wanilii. Jednak jeśli mamy ochotę na cukier waniliowy, a nie wanilinowy, nie musimy kupować kilkakrotnie droższego cukru z dodatkiem naturalnej wanilii, ale możemy go samodzielnie zrobić w domu w bardzo prosty sposób.

żelki

Przepis na domowy cukier waniliowy

Składniki:

0,5 kg cukru

1 laska wanilii

Przygotowanie:

Do słoika lub innego szczelnego pojemnika wsypujemy pół kilograma cukru (biały cukier możemy zastąpić brązowym demerara). Laskę wanilii przecinamy nożem wzdłuż na pół. Wszystkie nasionka, które zostały na nożu, delikatnie zeskrobujemy do słoika. Teraz wystarczy zamknąć słoik i dobrze nim potrząsnąć. Już po tygodniu otrzymamy prawdziwy cukier waniliowy (im dłużej będziemy trzymać wanilię w słoiku z cukrem, tym waniliowy aromat będzie bardziej intensywny).

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: