Przejdź do treści

Wegański obiad? Czarna soczewica z pomidorami

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kasia Bigos ćwiczenia
Ćwiczenia na kręgosłup. Propozycje Kasi Bigos
zęby
Gdy przyczyną infekcji zatok są… zęby
Miksujemy superfoods! Koktajl z surowym kakao
Miksujemy superfoods! Koktajl z surowym kakao
5 dolegliwości, które nie pozwalają się wyspać
Pierwszy pokaz ciałopozytywności w Polsce! Na Starówce w Warszawie kobiety plus size chodziły w samej bieliźnie

Podłużne, okrągłe, czerwone, malinowe i żółte, te ogromne i „na raz” – pomidory. Dzięki pieczeniu stają się słodkie, rozpływające w ustach. Urozmaiceniem w daniu będzie czarna soczewica, która w przeciwieństwie do swoich sióstr, nie rozpada się tak łatwo. Mięta i rozmaryn wzbogacą smak, a czosnek sprawi, że całość nabierze charakteru. Spróbuj sama! 

Chociaż w naszym daniu królują pomidory, to dzięki zawartości soczewicy jest ono wyjątkowe. Osoby niejedzące mięsa doskonale wiedzą, że warto po nią sięgać, bo zawiera dużo dobrze przyswajalnego białka roślinnego. Takie białko może być doskonałą alternatywą dla białka zwierzęcego. Soczewica to także źródło wielu witamin, należą do nich kwas foliowy, witamina C, B, A i K. Zawiera także potas, fosfor, magnez oraz wapń. Warto włączyć soczewicę do codziennej diety, bo obniża ciśnienie krwi i reguluje poziom cholesterolu. Regularne jej spożywanie zapobiega chorobom serca i układu krążenia. Soczewica syci i wypełnia żołądek na długie godziny, to dzięki zawartości błonnika.

Składniki:

– 100 g czarnej soczewicy
– 3-4 średniej wielkości ulubione pomidory
– garść pomidorów koktajlowych
– pół gałązki świeżego rozmarynu
– 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
– 5-6 łyżek oleju rzepakowego
– sól i pieprz do smaku
– ok. 400-600 ml bulionu warzywnego
– kilka listków mięty albo bazylii

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

Przygotowanie:

Pomidory umyj i przekrój na pół.

pomidory-z-czarna-soczewicaZdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Poukładaj w naczyniu żaroodpornym. Skrop olejem, natrzyj czosnkiem, solą, pieprzem i roztartym w dłoniach, pociętym rozmarynem.

czarna-soczewica-pieczonaZdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Piecz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni Celsjusza. W tym czasie ugotuj soczewicę. Zagotuj bulion, dodaj soczewicę i gotuj, aż będzie prawie miękka. Odcedź i dodaj do pomidorów.

pomidory-pieczone-z-soczewicaZdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Piecz jeszcze przez 20-30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Podawaj z listkami mięty. Smacznego!

 

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Gdy jelita stają się leniwe. Jak je rozruszać, by poczuć się dobrze?

Syrop z rabarbaru. Zdrowa alternatywa dla sklepowych napojów

Rozpieść się smacznym śniadaniem. Bezglutenowy omlet cesarski sprawdzi się w tej roli idealnie

Na zielono - lody szpinakowe

Na zielono – pełne witamin lody szpinakowe

Sałatkowy dream team: łosoś i kurkuma

Sałatkowy dream team: łosoś i kurkuma. Podniebienie oszaleje!

Pad thai – zdrowy tajski fast food

Pad thai – zdrowy tajski fast food. Zrób sobie kulinarną wyprawę do Tajlandii

jak schudnąć po ciąży

„Pociążowa oponka” nie zniknie od robienia brzuszków. Kasia Bigos krok po kroku wyjaśnia, jak schudnąć po ciąży

ryżowy pudding

Pudding z czarnego ryżu dla pięknej skóry. Idealny na późne, leniwe śniadanie

Przepis na zdrowe brownie z superfoods

jedzenie w torebkach

Co każdy dietetyk chciałby, żebyś wiedziała o zdrowym odżywianiu

Kiszone… rzodkiewki! W tej wersji smakują wyśmienicie

Tacos z brzoskwiniami i krewetkami

Przepis na tacos z brzoskwiniami i krewetkami. Wypróbuj i daj się porwać w egzotyczną podróż

owsianka z rabarbarem

Rabarbarowa owsianka. Zdrowe i pyszne śniadanie, które przygotujesz w 15 minut!

Lodowa matcha – doda ci energii, zwiększy bystrość umysłu i jednocześnie zapewni wewnętrzny spokój

Szpinak – poznaj trzy przepisy z tym warzywem pełnym mocy

Przepis na trufle z quinoa. Taki deser to świetna przekąska w ciągu dnia

Weekendowy cheatmeal

Weekendowy cheatmeal. Jak się przygotować?

Ciasto jogurtowo-pistacjowe z rabarbarem. Idealny przepis na majowy weekend

Kiszone szparagi – prosto ze słoika przez cały rok!

Jedzenie na blacie

Największe błędy odchudzania. Rozmowa z dietetyczką Aliną Olczak

Miksujemy superfoods! Koktajl z nasionami chia

Miksujemy superfoods! Koktajl z nasionami chia

Curry z botwinki. Zdrowy obiad w sam raz na wiosnę!

Burak to niezwykłe warzywo. Poznaj przepisy na zdrowe dania z buraka

Lnianki – „sezamki” z lnu. Zrób je, zanim najdzie cię ochota na coś słodkiego