Przejdź do treści

Czarna soczewica z pomidorami

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kobieta smarująca twarz kremem w łazience
Niedobór witamin widać na skórze. Dietetyk radzi, jak zadbać o odpowiednie odżywienie
Przyprawa curry na łyżeczce
Curry to mieszkanka najzdrowszych przypraw
Hanna Lis w czarnym golfie
Hanna Lis o endometriozie: miałam szczęście, że choroba nie odebrała mi szansy na macierzyństwo
Dziewczyna biegająca na ulicy
Trening podczas smogu. Co radzi alergolog?
ratownik medyczny trzymający fiolkę z napisem psychologiczne wsparcie
„Załamania psychiczne są tak powszechne, że nie mogą pozostawać tematem tabu”. Gdzie szukać pomocy?

Sierpień to miesiąc pomidorów. Dzięki pieczeniu stają się słodkie, rozpływające w ustach. Urozmaiceniem w daniu będzie czarna soczewica, która w przeciwieństwie do swoich sióstr, nie rozpada się tak łatwo. Mięta i rozmaryn wzbogacą smak, a czosnek sprawi, że całość nabierze charakteru.

Chociaż w naszym daniu królują pomidory, to dzięki zawartości soczewicy jest ono wyjątkowe. Osoby niejedzące mięsa doskonale wiedzą, że warto sięgać po soczewicę, bo zawiera dużo dobrze przyswajalnego białka roślinnego. Takie białko może być doskonałą alternatywą dla białka zwierzęcego. Soczewica to także źródło wielu witamin, należą do nich kwas foliowy, witamina C, B, A i K. Zawiera także potas, fosfor, magnez oraz wapń. Warto włączyć soczewicę do codziennej diety, bo obniża ciśnienie krwi i reguluje poziom cholesterolu. Regularne jej spożywanie zapobiega chorobom serca i układu krążenia. Soczewica syci i wypełnia żołądek na długie godziny, to dzięki zawartości błonnika.

Składniki:

– 100 g czarnej soczewicy
– 3-4 średniej wielkości ulubione pomidory
– garść pomidorów koktajlowych
– pół gałązki świeżego rozmarynu
– 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
– 5-6 łyżek oleju rzepakowego
– sól i pieprz do smaku
– ok. 400-600 ml bulionu warzywnego
– kilka listków mięty albo bazylii

Przygotowanie:

Pomidory umyj i przekrój na pół.

pomidory-z-czarna-soczewicaZdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Poukładaj w naczyniu żaroodpornym. Skrop olejem, natrzyj czosnkiem, solą, pieprzem i roztartym w dłoniach, pociętym rozmarynem.

czarna-soczewica-pieczonaZdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Piecz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni Celsjusza. W tym czasie ugotuj soczewicę. Zagotuj bulion, dodaj soczewicę i gotuj, aż będzie prawie miękka. Odcedź i dodaj do pomidorów.

pomidory-pieczone-z-soczewicaZdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Piecz jeszcze przez 20-30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Podawaj z listkami mięty.

 

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl
 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Przepis na brukselkę od naszej czytelniczki

Brukselka duszona z warzywami. Przepis od naszej czytelniczki

Szarlotka wegańska – najszybsza i najprostsza

Owsiano-kokosowe muffinki otrębowe

Pumpernikiel na śniadanie – najlepszy przepis!

Sałatka z pieczoną dynią

Sałatka z pieczoną dynią

Bruschetta z pieczoną dynią

Bruschetta z pieczoną dynią

Jak zrobić tofu w domu

Kokosowe ciasto jaglane

Jaglane placki

Złota owsianka z kurkumą

Złota owsianka z kurkumą

Risotto z dyni i szałwii

Dyniowe ciastka owsiane

Dyniowe ciastka owsiane