Przejdź do treści

Czarna soczewica z pomidorami

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kobieta na treningu z hantelkami
Boisz się, że trening siłowy jest niebezpieczny i może spowodować utratę okresu? Co na to specjalista? Hz kontra mity #14 Trening siłowy
Janusz Kozioł nie żyje. Jego głos zna każdy Polak
Wstążka symbolizująca hiv na dłoniach
Oto lista największych zagrożeń dla naszego zdrowia i życia. Myślisz, że ciebie nie dotyczy?
kobieta siedzi w metrze obok siedzenia w kształcie mężczyzny z widocznym penisem
Penis na siedzeniu w wagonie metra. Niech mężczyźni poczują to, czego doświadczają molestowane kobiety
Na pewno znasz jego głos. Lektor Janusz Kozioł potrzebuje pomocy. „Trwa walka o każdy oddech”

Sierpień to miesiąc pomidorów. Dzięki pieczeniu stają się słodkie, rozpływające w ustach. Urozmaiceniem w daniu będzie czarna soczewica, która w przeciwieństwie do swoich sióstr, nie rozpada się tak łatwo. Mięta i rozmaryn wzbogacą smak, a czosnek sprawi, że całość nabierze charakteru.

Chociaż w naszym daniu królują pomidory, to dzięki zawartości soczewicy jest ono wyjątkowe. Osoby niejedzące mięsa doskonale wiedzą, że warto sięgać po soczewicę, bo zawiera dużo dobrze przyswajalnego białka roślinnego. Takie białko może być doskonałą alternatywą dla białka zwierzęcego. Soczewica to także źródło wielu witamin, należą do nich kwas foliowy, witamina C, B, A i K. Zawiera także potas, fosfor, magnez oraz wapń. Warto włączyć soczewicę do codziennej diety, bo obniża ciśnienie krwi i reguluje poziom cholesterolu. Regularne jej spożywanie zapobiega chorobom serca i układu krążenia. Soczewica syci i wypełnia żołądek na długie godziny, to dzięki zawartości błonnika.

Składniki:

– 100 g czarnej soczewicy
– 3-4 średniej wielkości ulubione pomidory
– garść pomidorów koktajlowych
– pół gałązki świeżego rozmarynu
– 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
– 5-6 łyżek oleju rzepakowego
– sól i pieprz do smaku
– ok. 400-600 ml bulionu warzywnego
– kilka listków mięty albo bazylii

Przygotowanie:

Pomidory umyj i przekrój na pół.

pomidory-z-czarna-soczewicaZdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Poukładaj w naczyniu żaroodpornym. Skrop olejem, natrzyj czosnkiem, solą, pieprzem i roztartym w dłoniach, pociętym rozmarynem.

czarna-soczewica-pieczonaZdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Piecz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni Celsjusza. W tym czasie ugotuj soczewicę. Zagotuj bulion, dodaj soczewicę i gotuj, aż będzie prawie miękka. Odcedź i dodaj do pomidorów.

pomidory-pieczone-z-soczewicaZdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Piecz jeszcze przez 20-30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Podawaj z listkami mięty.

 

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl
 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Najnowsze w naszym serwisie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Zdrowa kolacja na szybko: gulasz

Zdrowa kolacja na szybko: warzywny gulasz z cieciorką

Quinoa z kremem orzechowym

Komosa ryżowa z kremem orzechowym. Idealny posiłek na początek dnia

Smalec wegański. Ten przepis pokochają także mięsożercy!

Muffiny gryczane z ricottą i czekoladą. Idealne dla osób z nietolerancją glutenu

Rozgrzewający krem z pieczonych batatów i papryki. Idealny na zimę

Ciasto czekoladowe

Zobacz przepis na zdrowe ciasto czekoladowe, które nie jest bombą kaloryczną

Jogurt domowy

Domowy jogurt. Masz pewność, że nie zawiera cukru

Zupa serowa z pietruszkowym pesto

Zupa serowa z pietruszkowym pesto. Ma mniej kalorii niż myślisz

Pieczona brukselka z żurawiną i orzechami. Efekt na pewno cię zaskoczy!

Zupa pieczarkowa – wersja śniadaniowa

Zupa pieczarkowa – wersja śniadaniowa

Domowe sezamki

Przepis na domowe sezamki. To prostsze niż myślisz

Moje pierwsze kimchi

Kimchi – poznaj przepis na koreański przysmak. Ma mnóstwo zalet