Przejdź do treści

Gorzka czekolada wydłuża życie o dwa lata

Czekolada - tylko gorzka!
Czekolada - jak wybrać najzdrowszą? Ilustracja: Julia Szostak
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Leki przeciwwirusowe - na grypę i inne wirusy
Leki przeciwwirusowe – na grypę i inne wirusy
Kobieta z grejpfrutem
Sok grejpfrutowy osłabia działanie tabletek antykoncepcyjnych? Wyjaśnia farmaceutka
dziewczynka
Dzieci też siedzą w domu. Czy w związku z pandemią koronawirusa powinny dostawać zwiększoną dawkę witaminy D?
Wirus
Lekarz Dawid Ciemięga o koronawirusie: Wirusy nie są żywe, więc dlaczego coś, co jest martwe, sparaliżowało cały świat?
kobieta leżąca w łóżku
Jak radzić sobie z okresem, kiedy umierasz z bólu? Instruktorka fitness ma dla nas kilka wskazówek

Najstarszy człowiek na świecie, który zmarł w wieku 122 lat, był miłośnikiem czekolady. Badania potwierdziły, że jedzenie gorzkiej czekolady może wydłużyć życie nawet o dwa lata. Zanim jednak popadniemy w czekoladowy hurraoptymizm, ustalmy, co nazywamy czekoladą.

Czarna gorzka najlepsza

Podstawowym składnikiem czekolady jest kakao. Jednak czysta czekolada jest dość gorzka w smaku, dlatego w tabliczce prawie zawsze występuje z innymi składnikami. Najzdrowsza czekolada to ciemna, która zawiera 70–99 proc. kakao – jest w niej najwięcej magnezu, błonnika i antyoksydantów. Czekolada deserowa to 50–70 proc. kakao. Jest mniej gorzka, ale wciąż wytrawna. 25–50 proc. kakao znajdziemy w czekoladzie mlecznej, która zawiera także całkiem sporo cukru oraz tłuszcz, mleko w proszku lub śmietankę. Dobra czekolada ma krótką listę składników: kakao (w postaci ziaren kakaowca lub miazgi kakaowej w ilości podanej w procentach), cukier (najlepiej trzcinowy) i dodatki w postaci np. przypraw (skórka pomarańczowa, chili, mięta, trawa cytrynowa, kwiat soli morskiej).

Białą tabliczkę trudno w ogóle nazwać czekoladą, bo to mieszanka cukru, tłuszczu i aromatów, zawierająca jedynie śladowe ilości kakao (zwykle 1 proc.). Unikajmy też czekolad nadziewanych, w których truskawkę udaje burak i sztuczne aromaty, a to wszystko w oprawie emulgatorów, tłuszczy roślinnych, konserwantów i regulatorów kwasowości. Tym, którzy uwielbiają owoce w czekoladzie, polecam czekolady nadziewane BIO, gdzie oprócz prawdziwej miazgi kakaowej z ekologicznych upraw znajdziemy też informację, ile procent malin znajduje się w malinowej nadziewanej czekoladzie.

Zamiast zjadać tabliczkę czekolady, można też pić kakao (ale nie popularne czekoladowe napoje instant dla dzieci). Tutaj także obowiązuje zasada koloru – im ciemniejsze kakao do picia, tym zdrowsze. Innym sposobem jest dodanie sproszkowanego kakao do porannej owsianki albo muesli z jogurtem.

Czekolada na zdrowie

Dwie tabliczki ciemnej czekolady tygodniowo mogą zmniejszyć u kobiet ryzyko zachorowania na udar mózgu dzięki zawartym w niej flawonoidom, których właściwości antyoksydacyjne pomagają walczyć z tą chorobą. Jedzenie czekolady zapobiega także powstawaniu zakrzepów krwi, co z kolei zmniejsza ryzyko zawału serca. Flawonoidy wpływają pozytywnie na koncentrację, zwłaszcza jeśli chodzi o przedmioty ścisłe, takie jak matematyka. Tabliczka gorzkiej czekolady może więc się okazać świetną pomocą naukową przed egzaminem.

Kakao zawiera również składnik o nazwie pentamer, który zakłóca zdolność komórek nowotworowych do rozprzestrzeniania się. Naukowcy z Georgetown University odkryli, że w wyniku działania pentameru białka odpowiedzialne za rozwój nowotworu zostały zahamowane, a komórki przestały się dzielić.

 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Bombonierka na walentynki – brzmi banalnie? Nie wtedy, gdy zrobicie ją sami

Kobieta je czekoladę

Czekoladki na Walentynki? Dietetyk radzi, jakie wybrać, jeśli troszczysz się o zdrowie swojego partnera

Gorąca wegańska czekolada. Świetny sposób na dodanie sobie energii

Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!

Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!

ciasto czekoladowe

Przepis na zdrowe ciasto czekoladowe, które nie jest bombą kaloryczną

Przepis na polewę czekoladową w wersji fit

Czekolada poprawia koncentrację, obniża stres i ciśnienie krwi

Czekolada poprawia koncentrację. Ale nie każda

istockphoto.com

Chcesz wspomóc swoją pamięć i koncentrację? Sięgnij po… przekąski!

Top 5 produktów na dobry nastrój. Co poprawia nam samopoczucie?

Wiadomo, że gorzka czekolada jest zdrowsza. Ale czy na pewno znasz wszystkie jej zalety?

Prezent na walentynki? Czekolada!

Prezent na walentynki? Dlaczego nie czekolada? Zróbcie ją wspólnie!

Legalna czekolada

Ciemna strona białej czekolady

Ciemna strona białej czekolady

Czekolada rękodzielnicza

Czekolada rękodzielnicza

Fakt na dziś: czekolada obniża ciśnienie krwi

Fakt na dziś: czekolada obniża ciśnienie krwi

Ależ Talerz 34: budyń z wiśniami na dobry sen

Ależ Talerz 34: budyń z wiśniami na dobry sen

Na ratunek słodyczożercom

Na ratunek słodyczożercom

Słodkie jajo

Słodkie jajo

Zaskakujące fakty o czekoladzie

Zaskakujące fakty o czekoladzie

Słodka prawda o gorzkiej czekoladzie

Słodka prawda o gorzkiej czekoladzie

GALERIA: Tabliczki spod lady

GALERIA: Tabliczki spod lady

Ależ Talerz 1: czekolada na smutki

Ależ Talerz 1: czekolada na smutki

Tyrozyna – jakie ma działanie? Czy odpowiednie dawkowanie zmniejsza stres?

Tyrozyna – jakie ma działanie? Czy odpowiednie dawkowanie zmniejsza stres?

Czereśnie na talerzu

„Czysta 15-stka” i „Brudna 12-stka”. Które owoce i warzywa są najbardziej, a które najmniej zanieczyszczone? Mamy najnowsze listy na 2020 rok!

Najpopularniejsze

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

Sandra Kubicka

Sandra Kubicka: nigdy już nie powiem, że jestem w stu procentach zdrowa, nawet jeśli kiedyś będę czuła się lepiej

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

Kobieta z grypą hiszpanką leży w łóżku

Grypa hiszpanka – przyczyny i objawy. Historia największej pandemii na świecie.

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Kobieta trzymająca się za plecy na dole z powodu bólu pleców

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

Ropiejące oczy kobiety

Ropiejące oczy u dzieci i dorosłych – przyczyny i metody leczenia

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

kobieta trzymająca się obiema rękami z okolice mostka

Co oznacza ból w mostku? Charakter i różne przyczyny dolegliwości