Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Czekoladowy tort wegański

Czekoladowy tort wegański
Zdjęcie: masz.talerz |www.fotografiamasztalerz.pl
Tort bez jaj, mleka krowiego i masła?! A jednak. Nasz jest przepyszny i idealnie nadaje się na imprezę urodzinową dla dzieci i dorosłych. Przygotowuje się go naprawdę prosto. Tort jest mocno czekoladowy, więc by przełamać ten smak, można udekorować go owocami.

To dzięki kakao tort jest obłędnie pyszny. Pamiętajcie, aby sięgać po to prawdziwe kakao – surowe, a nie słodzone. Kakao jest bogate w mnóstwo przeciwutleniaczy, poprawia humor i uspokaja. Twierdzi się, że ten brązowy proszek przedłuża życie i ma dobry wpływ na pamięć. Doskonale działa na układ moczowy, układ krążenia i krzepliwość krwi. Neutralizuje poziom złego cholesterolu. Jest bogaty w wapń, żelazo, magnez, sód i potas. Zawiera kwas foliowy, witaminę K i E. Chroni przed zachorowaniem na udar oraz nadciśnienie.

Tort na bazie karobu lub naturalnego kakao to świetna alternatywa dla gotowych wyrobów z cukierni, często pełnych cukru i chemicznych polepszaczy smaku. Z naszego przepisu powstaną dwa blaty ciasta i sporo kremu - akurat do posmarowania blatów i całego tortu. Możesz jednak przygotować jednowarstwowy wypiek - taki tort przygotuj wówczas dokładnie z połowy składników.

Składniki na ciasto:

- 2 szklanki mleka owsianego
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 2/3 szklanki oleju rzepakowego plus ok. 1-2 łyżki do wysmarowania foremki do pieczenia
- ok. pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- pół łyżeczki mielonego kardamonu
- skórka otarta z jednej pomarańczy
- sok wyciśnięty z połowy pomarańczy
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 szklanki mąki orkiszowej

- łyżeczka pasty waniliowej
- 3/4 szklanki surowego kakao albo karobu
- 250 g ksylitolu albo erytrytolu

Na krem:

- 70 g rozpuszczonej, wystudzonej gorzkiej czekolady
- 250 g miękkiego masła roślinnego
- 1/4 szklanki mleka owsianego
- 250 g surowego kakao
- ok. 1/4 szklanki ksylitolu albo erytrytolu

Przygotowanie:

Do miski wlej mleko i dodaj ocet. Odstaw na bok na 15 minut. W osobnej misce połącz kakao, sodę, mąkę, cukier, kardamon i gałkę muszkatołową. Wsyp suche składniki do miski z mlekiem. Dolej olej i sok. Wymieszaj i dodaj skórkę pomarańczową oraz wanilię. Połącz wszystkie składniki. Piekarnik nagrzej do 180 stopni z termoobiegiem. Przelej połowę ciasta do foremki o średnicy 24 cm. Piecz przez 30-35 minut do uzyskania czystego patyczka. Po tym czasie wystudź blat, wyjmij z foremki i wlej drugą część ciasta. Piecz w ten sam sposób. Kiedy wyjmiesz drugi blat ciasta, aby wystygł, zacznij przygotowywać krem. Do miksera wrzuć miękkie masło, dodaj czekoladę, kakao, mleko i ksylitol. Całość zmiksuj na gładko i wstaw do lodówki na ok. 10 minut. Jedną trzecią kremu posmaruj blat ciasta. Przykryj drugim blatem. Tort wysmaruj resztą kremu. Wstaw do lodówki na minimum 2 godziny. Tort możesz udekorować sezonowymi owocami. W tym przypadku polecamy kwaśne owoce. Ewentualnie blaty ciasta możesz posmarować domową, kwaśną, owocową, bezcukrową marmoladą.


 

masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane Kroki do zdrowia

Zostań umiarkowanym hedonistą

Długość trwania: 5 dni

najpopularniejsze artykuły

3 razy guacamole

Małgorzata Dzięgielewska

Powiązane artykuły

Czekoladowe ciasto z burakami

Warzywa w słodkich wypiekach nikogo już nie dziwią. A ponieważ szczególnym szacunkiem darzę buraka, dodam...
Warzywa w słodkich wypiekach nikogo już nie dziwią. A ponieważ szczególnym szacunkiem darzę buraka, dodam do go czekoladowego ciasta. Zdziwicie się, jak niby- pospolity burak uszlachetni ten deser!

Masz bardzo dojrzałe banany? Zrób tort wegański!

Tort – grzeszne marzenie każdego weganina. Krem spływający po palcach,...
Tort – grzeszne marzenie każdego weganina. Krem spływający po palcach, jajeczno-maślany biszkopt i słodkie owoce. Niezdrowe, ale kto w momentach ustnej rozkoszy myśli o takich banałach. Spełniamy wasze nocne fantazje. Oto przepis na wegański, zdrowy i obłędny tort!

Zdrowy tort istnieje!

Jak urodziny małego jubilata, to tort być musi! Zamiast kupować pełne absolutnie wszystkiego prócz zdrowych...
Jak urodziny małego jubilata, to tort być musi! Zamiast kupować pełne absolutnie wszystkiego prócz zdrowych składników wyroby z cukierni, zróbcie go sami. To nie jest wcale megawyzwanie!

Tort cytrusowo-szpinakowy

Jakkolwiek dziwnie nie brzmiałoby to połączenie, warto schować w kieszeń kulinarne uprzedzenia do nietypowych...
Jakkolwiek dziwnie nie brzmiałoby to połączenie, warto schować w kieszeń kulinarne uprzedzenia do nietypowych zestawień i podjąć wyzwanie. To smak, którego nie da się porównać z żadnym innym. A poza wszystkim: ile znacie przepisów na tak zdrowy tort?