3 min.
Jak zdrowo i bez uczucia ciężkości przeżyć święta wielkanocne?

Jak zdrowo i bez uczucia ciężkości przeżyć święta wielkanocne? Istock.com
Najnowsze
27.01.2021
Migrena zabiera ci trzy dni z życia? Przyjrzyj się swojemu menu!
24.01.2021
Palisz papierosy? Oto, co powinnaś jeść
23.01.2021
Szybko czy wolno? Wyjaśniamy, jak jeść, żeby na dłużej zaspokoić apetyt
23.01.2021
Bruschetta z serem halloumi – oto prawdziwe śniadanie mistrzów
23.01.2021
Zatroszcz się o siebie zimą. Podpowiadamy, jak to zrobić
Wielkanoc – święta już niebawem. Czas radości, odpoczynku i wizyt rodzinnych. Ale też czas biesiadowania, który często kończy się bólem brzucha z przejedzenia. Jak zdrowo i bez uczucia ciężkości przeżyć święta wielkanocne? Skorzystaj z naszych porad.
Spis treści
Jedz powoli, nie dokładaj
Aby uniknąć przejedzenia, od razu nałóż na talerz taką porcję posiłku, jaką zamierzasz zjeść. Nie powinna być większa niż na co dzień. Jedz powoli, przeżuwaj dokładnie, delektuj się smakami. Dzięki temu nie tylko szybciej się najesz, ale też zmniejszysz ryzyko niestrawności.
Pamiętaj o warzywach
Nawet podczas świątecznych posiłków nie powinno zabraknąć warzyw. Są niskokaloryczne, bogate w błonnik pokarmowy, który nie tylko daje szybkie uczucie sytości, ale też ogranicza przyswajanie tłuszczu z pozostałych posiłków. Przygotuj sałatki, surówki, warzywa grillowane. Niech każdy znajdzie coś dla siebie!

zdjęcie: iStockphoto.com
Doprawiaj
Świąteczne dania możesz doprawić przyprawami i ziołami, które wspomagają pracę układu pokarmowego i ułatwiają trawienie. Są to bazylia, rozmaryn, majeranek, goździki, kminek czy imbir.
Zmień recepturę potraw na zdrowszą
Niektóre tradycyjne potrawy są dość ciężkostrawne. Co zrobić, by zaserwować rodzinie smaczne dania, po których zjedzeniu nie będzie uczucia ciężkości? Zmień ich recepturę! Przykłady: świątecznych zup nie zabielaj śmietaną i mąką, ale użyj do tego celu chudego mleka. Zamiast mięso smażyć na tłuszczu, zgrilluj lub upiecz w folii bez tłuszczu. Do pieczenia ciasta użyj mniej cukru i tłuszczu niż zwykle; jako zamiennik tłuszczu możesz użyć miękkiego awokado, zamiast cukru – naturalnego słodzika (np. ksylitolu) lub słodkiego banana. Do sałatki jarzynowej zamiast tony majonezu dodaj jogurt z odrobiną musztardy (lub jogurt + mniejszą ilość majonezu).
Po posiłku odejdź od stołu
Gdy siedzimy przy suto zastawionym stole, okazuje się, że jemy cały czas, nawet wtedy, kiedy wcale nie jesteśmy głodni. Dlatego po głównym posiłku odejdź od stołu. Skup się na rozmowie z bliskimi, świątecznej atmosferze. W ten sposób łatwiej ci będzie odwrócić uwagę od jedzenia. A może wszyscy wspólnie wybierzecie się na wiosenny spacer?
A gdy przesadzisz?
Zaparz sobie ziółka. Są często jednymi z najskuteczniejszych sposobów walki z przejedzeniem i niestrawnością. Ulgę przyniesie wypicie herbatki z mięty pieprzowej, kopru włoskiego, rumianku czy lukrecji.
Świąteczne dania mogą być i smaczne, i nie przejechać po naszym przewodzie pokarmowym jak przysłowiowy czołg. Wystarczy odrobina umiaru. Smacznego!
Małgorzata Różańska – dietetyczka z wykształcenia i zamiłowania. Jest właścicielką Poradni Dietetycznej „Foodarea”, w której uczy, jak dbać o siebie przez zdrowe odżywianie. Prowadzi bloga „Alicja w krainie diety, czyli o macierzyństwie okiem dietetyka”.
Pierwsze suplementy od kobiet dla kobiet
Poznaj WIMINPodoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Polecamy

10.01.2021
„Bardzo chciałabym, aby każda z nas posiadła podstawową umiejętność tworzenia ziołowych lekarstw” – mówi Ruta Kowalska, zielarka

30.12.2020
Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

25.12.2020
Lara Gessler: Jeśli coś daje początek życiu, jest zalążkiem – to siłą rzeczy musi być wyposażone w bardzo wiele cudownych właściwości

24.12.2020