Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Deser na rozgrzewkę - muffiny dyniowe

Deser na rozgrzewkę - muffiny dyniowe
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Warzywa w deserze nawilżą ciasto, dodadzą puszystości, wartości odżywczych i... słodyczy. Do ich przygotowania na ogół używa się marchewek, buraków, batatów, cukinii lub dyni. My wybraliśmy tę ostatnią i zestawiliśmy z żurawiną. Do tego cynamon, imbir i gałka muszkatołowa – i ulubiony deser zmarzluchów gotowy!

Dynię poleca się osobom na diecie, ponieważ jest niskokaloryczna, sycąca i zawiera sporo błonnika. Ma doskonały wpływ na pracę serca, nerek, oczu i wątroby. Oprócz tego pomaga walczyć z osteoporozą i nadciśnieniem tętniczym. Poprawia stan włosów i paznokci. Jest bogata w kwasy omega-3 i omega-6. Jedząc dynię, dostarczasz witamin z grupy A, C, D, E, K i B, a także magnez, żelazo, selen, cynk, sód, potas i wapń.

Dynia ma w sobie moc, a żeby tego nie zepsuć, użyjemy mąki pełnoziarnistej i orkiszowej. Zamiast niezdrowego tłuszczu dodamy olej kokosowy, cukier natomiast zastąpimy ksylitolem. Taka przekąska doskonale sprawdzi się na drugie śniadanie, deser albo jako posiłek po treningu. Poza tym wszyscy wiedzą, że nie ma prostszego w przygotowaniu deseru niż muffiny. Po prostu musisz to sprawdzić!

Składniki:

- 70 g mąki pełnoziarnistej
- 150 g mąki orkiszowej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody
- pół szklanki purée z dyni
- 1/4 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego
- łyżeczka pasty waniliowej
- pół łyżeczki cynamonu
- pół łyżeczki sproszkowanego imbiru
- porządna szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta soli - 1/5 szklanki ksylitolu
- starte duże jabłko
- starta marchewka średniej wielkości
- garść wiórków kokosowych
- garść ulubionych orzechów
- garść suszonej, niesłodzonej żurawiny

Przygotowanie:

Wszystkie suche składniki umieść w jednej misce i wymieszaj.

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

W drugiej misce umieść purée, starte jabłko i marchewkę.

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Dolej olej i pastę waniliową. 

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Dodaj suche składniki. Szybkimi ruchami połącz wszystko w całość. Piekarnik nastaw na 200 stopni. Foremkę na muffiny wyłóż papilotkami. Do każdej foremki nakładaj około 2-3 czubate łyżki ciasta, tak aby sięgały do 3/4 wysokości papilotek.

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Piecz około 20-25 minut, aż zanurzony w ciasto patyczek będzie czysty. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.  

 

masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane Kroki do zdrowia

Przeżyj zdrowy tydzień

Długość trwania: 1 tydzień

najpopularniejsze artykuły

3 razy guacamole

Małgorzata Dzięgielewska

Powiązane artykuły

Muffiny – domowe są zdrowe!

Gotowe muffiny kuszą na każdym kroku, a są w nich głównie: cukier, masło, konserwanty i barwniki. Zamiast...
Gotowe muffiny kuszą na każdym kroku, a są w nich głównie: cukier, masło, konserwanty i barwniki. Zamiast pakować w siebie chemię i puste kalorie, muffiny zrób sobie sam! Te z naszego przepisu mogą zastąpić niejedną bezwartościową szybką przekąskę.

Co zjeść na deser? Fit muffinki

Te kupne zawierają mnóstwo cukru i, niestety, także tłuszczów trans. My mamy dla was znacznie zdrowszą...
Te kupne zawierają mnóstwo cukru i, niestety, także tłuszczów trans. My mamy dla was znacznie zdrowszą alternatywę muffinek. Może i są mniej puszyste, ale na pewno nie mniej smaczne. No i odchudzone!

Muffiny gryczane z ricottą i czekoladą

W naszych garnkach coraz częściej lądują nowe rodzaje kasz i poczciwa gryczana wciąż zdaje się daleko...
W naszych garnkach coraz częściej lądują nowe rodzaje kasz i poczciwa gryczana wciąż zdaje się daleko w tyle za koleżankami. Oddajemy jej zatem należne miejsce! Pora na gryczane muffiny pachnące czekoladą.

Zdrowe śniadanie do szkoły: bananowo-kakaowe muffinki i chrupiące marchewki

Jakie powinno być drugie śniadanie twojego dziecka? Zdrowe i pyszne. Takie,...
Jakie powinno być drugie śniadanie twojego dziecka? Zdrowe i pyszne. Takie, które nie wraca w plecaku do domu po zakończonych lekcjach. Takie, które doda energii. Oto nasza propozycja.