Przejdź do treści

Zastanawiasz się nad dietą pudełkową? Sprawdź najpierw jej wszystkie wady i zalety

iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
dwie dziewczyny rozmawiają
Sukces wpędza cię w zakłopotanie? Nie umiesz się nim chwalić? Skorzystaj z rad psychologa
Ból głowy w podróży. Jak sobie z nim poradzić?
klimatyzacja
Klimatyzacja – poznaj jej plusy i minusy
usg
6 badań, dzięki którym diagnozujemy nowotwory
lapee.dk
Na festiwalach zazdrościsz facetom pisuarów? Lapee, czyli różowa przenośna przestrzeń dla kobiet, to zmieni!

„Dieta pudełkowa” cieszy się coraz większą popularnością. Jest to catering dietetyczny, czyli po prostu dieta z dostawą do domu. Wiele osób decyduje się na tego typu rozwiązanie, bo chce schudnąć lub nie ma czasu na przygotowywanie posiłków. Na co zwrócić uwagę? Jakie są plusy i minusy „diety pudełkowej”?

Podstawową zaletą diety pudełkowej jest oszczędność czasu ‒ nie tracisz go na wymyślanie, co zjeść, na zakup produktów i przygotowywanie posiłków. Dlatego może się okazać strzałem w dziesiątkę dla osób zapracowanych. Ale też nie dla wszystkich. Jako że jest to dieta z dostawą, to nie sprawdzi się u tych, których praca polega na częstych wyjazdach i podróżach.

Wybierz dietę skrojoną na miarę

Przy wyborze dostawcy diety kieruj się tym, by oferta była maksymalnie dopasowana do ciebie. Dieta powinna brać pod uwagę twój wiek, wzrost, wagę i aktywność fizyczną oraz cel, jaki przed sobą stawiasz (np. zrzucenie zbędnych kilogramów).

Poza tym równie ważne jest to, by dieta była po prostu smaczna. Wiele firm cateringowych reklamuje się jako te biorące pod uwagę preferencje swojego klienta. Sprawdź, czy jest możliwość wcześniejszej konsultacji z dietetykiem – zwłaszcza jeśli nie znosisz smaku niektórych produktów. Jeśli dieta nie będzie brała pod uwagę twoich preferencji smakowych, to po prostu nie będziesz jadł przywożonych posiłków i szybko z niej zrezygnujesz.

Taka konsultacja dietetyczna jest też niezbędna, jeśli czegoś jeść nie możesz, bo np. masz alergię. Widziałam w ofercie firm cateringowych diety bezglutenowe – a co z pozostałymi alergenami?

Przeglądając menu firm cateringowych, nie spotkałam się z ofertą dla osób chorych (no, oprócz diety dla diabetyka), dla których specjalna dieta jest niezbędna, by poprawić stan zdrowia. Takim osobom doradzam kontakt z dietetykiem „face to face”.

W ofercie „diet pudełkowych” trudno znaleźć także rozwiązania dla osób aktywnych fizycznie. Zazwyczaj są to menu rzędu 1000, 1200 czy 1500 kcal. Trafiają się i 1800 czy 2000 kcal, ale dla osoby, która często uprawia sport i nie chce schudnąć, to nadal zdecydowanie za mało.

Zazwyczaj do dietetyka trafiają osoby, które wypróbowały na własnej skórze już wiele diet, w tym „diety pudełkowe”. Takie osoby często konsultuję też u siebie. Według nich zaletą diety cateringowej jest różnorodność. Z drugiej strony jednym z podstawowych zarzutów pod jej adresem jest to, że dania są niedoprawione, bez smaku. W dużej mierze wynika to z tego, że są one przecież przygotowywana masowo. Rozwiązanie? Sam dopraw ulubionymi ziołami już gotowe posiłki. Oczywiście musisz pamiętać, by mieć pod ręką komplet ulubionych przypraw

Nie ufaj ślepo ‒ kontroluj

Największy asortyment cateringowej diety to diety niskokaloryczne. Owszem, na takiej diecie schudniesz, wybierając jej odpowiednią kaloryczność (pod warunkiem że nie będziesz diety modyfikować ani podjadać między posiłkami). Tylko pamiętaj, że to nie zastąpi ci współpracy z dietetykiem, podczas której uczysz się, jak powinieneś się odżywiać, by waga spadała, i co robić, by ją utrzymać. Choć niewątpliwie taka dieta wniesie odrobinę świeżości do twojego dotychczasowego menu: nowe potrawy, produkty, połączenia smaków itd. Jednak jeśli nie wiesz, jak prawidłowo się odżywiać, prawdopodobnie kilogramy wrócą. Kobieta, która właśnie z moją pomocą zmienia nawyki żywieniowe, powiedziała mi, że codziennie w diecie pudełkowej miała na podwieczorek jakieś ciasto. Przejrzałam oferty kilku firm oferujących niskokaloryczne „diety pudełkowe” i rzeczywiście w wielu znalazłam posiłki typu ciastka maślane, ciasto drożdżowe ‒ czyli produkty pełne rafinowanych cukrów, których w diecie niskokalorycznej (a także w każdej zdrowej diecie) powinno się unikać. Trudno mi uwierzyć, że w takich przypadkach dieta 1200 kcal jest dobrze zbilansowana…

zioła na stole

Najpierw policz koszty

Najtańsze dzienne menu to koszt ok. 50 zł. Czyli miesięcznie za „dietę pudełkową” wychodzi minimum 1400 zł. To cena za zestawy niskokaloryczne. Te o wyższej kaloryczności czy specjalistyczne, np. bezglutenowe, kosztują więcej, nawet dwukrotnie tyle. Nie ulega wątpliwości, że ta opcja jest raczej mniej korzystna ekonomicznie niż przygotowywanie posiłków na własną rękę. Nawet jeśli doliczysz koszt konsultacji u dietetyka, który nauczy, jak zdrowo jeść, to i tak samodzielne przygotowywanie posiłków wychodzi taniej. Choć niektóre firmy dają zniżki, kiedy klient decyduje się od razu na zakup diety na miesiąc i dłużej, to i tak na taki wydatek nie każdy może sobie pozwolić. Z drugiej strony dla osób, które do tej pory codziennie korzystały z żywienia na zewnątrz (np. zamawiały w pracy lunch), takie rozwiązanie finansowo może być korzystne.

Nie zniechęcam ani nie namawiam do stosowania diety cateringowej. Artykuł ma za zadanie przedstawienie głównych plusów i minusów takiego rozwiązania, widzianych okiem dietetyka. Podejmij decyzję sam. Pamiętaj, że „dietę pudełkową” możesz także skomponować sam w wersji home-made. Potrzeba odrobiny czasu i chęci na to, by zaplanować i przygotować posiłki na cały dzień, pakując je w pojemniki na jedzenie. Teraz dostępne są świetne rozwiązania typu lunch box. Możesz w nich przechowywać sałatki, kanapki, musy, owoce czy obiady i zupy z możliwością odgrzania w mikrofali bezpośrednio przed spożyciem. Po zjedzeniu można złożyć taki box na płasko, by zajmował niewiele miejsca. Wszystko jest kwestią organizacji!

Małgorzata Różańska – dietetyczka z wykształcenia i zamiłowania. Jest właścicielką Poradni Dietetycznej „Foodarea”, w której uczy, jak dbać o siebie przez zdrowe odżywianie. Prowadzi bloga „Alicja w krainie diety, czyli o macierzyństwie okiem dietetyka”.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

„Nie polecam grup wsparcia, forów internetowych. Mam bardzo przykre doświadczenia z pacjentami, którzy zostali tam dotkliwie skrytykowani” – mówi Kamila Urbaniak, dietetyk i autorka bloga kreatorniazmian.pl

Laurie Penny

Laurie Penny: bez odwagi nasze pokolenie jest skazane na kolejną dekadę politycznego wykluczenia i gównianej muzyki

„Hormony działają na podstawie tego, co jemy. Jeśli nie jemy zgodnie ze swoim metabolicznym IQ, brak nam energii, koncentracji i mamy kłopoty z układem pokarmowym” – mówi health coach Agnieszka Pająk

„Zdarzyło mi się już dyskutować z 14-latką o tym, czy seks analny jest wystarczającym zabezpieczeniem przed ciążą” – mówi Milena Maria Sęp, lekarz rezydent ginekologii i położnictwa

Zainteresują cię również:

dieta pcos

Jaka powinna być dieta przy PCOS? Objaśnia dietetyczka z profilu „Niekoniecznie dietetycznie”

lewandowska

„Jeżeli ktoś twierdzi, że się wyleczył z Hashimoto, bo zmienił coś w diecie, to jest to tylko dowód anegdotyczny” – mówi Agata Lewandowska, dietetyk i autorka książki „Hashimoto. Dieta i styl życia w chorobie”

pms

„O PMS lubi się żartować, bo to przecież tylko gorsze dni kobiety. Tymczasem u podłoża PMS leży nierównowaga hormonalna”. Jak na nią wpłynąć, tłumaczy dietetyczka i naturopatka Monika Skuza

Dwie dziewczyny trzymają arbuzy przy twarzy

Wiesz, czego nie powinnaś jeść, jeśli jesteś uczulona na trawy? O alergiach krzyżowych pisze lekarka Joanna Jamroz-Brzeska

„W dniu swoich urodzin dowiedziałam się, że mam cukrzycę. Dostałam przepiękny prezent w postaci skierowania do natychmiastowego stawienia się w szpitalu” – mówi Sandra Kaczmarska, młoda diabetyczka typu 1

Zdrowe pary na talerzu. Zobacz, co korzystnie jest łączyć w swoim menu

kosz warzyw

„Ruszaj się tak, jak robiły to nasze babcie”. O czym należy pamiętać przy insulinooporności, pisze dietetyk Kamila Urbaniak

Słabe paznokcie. Jak sobie pomóc dietą?

Chcesz mieć piękne włosy? Zmień dietę!

Trenujesz jak szalona i wciąż nie widzisz efektów? Diabeł tkwi w szczegółach!

Gdy jelita stają się leniwe. Jak je rozruszać, by poczuć się dobrze?

Wegański obiad? Czarna soczewica z pomidorami

jedzenie w torebkach

Co każdy dietetyk chciałby, żebyś wiedziała o zdrowym odżywianiu

Weekendowy cheatmeal

Weekendowy cheatmeal. Jak się przygotować?

mleko

Mleko bez laktozy – nietolerancja czy trend żywieniowy? O tym, dla kogo są produkty bez laktozy, mówi dietetyk

Nie wiesz, jak zapanować nad apetytem? Sprawdź 10 rzeczy, które sprawiają, że ciągle odczuwasz głód

Dieta ketogeniczna – czy jest bezpieczna? Wyjaśnia dietetyczka

Zadbaj o układ pokarmowy. 10 lekkostrawnych produktów

ryba na talerzu

Najlepsze źródła białka inne niż kurczak

dziewczyna je kanapkę

Czy Intermittent fasting jest zdrowym sposobem odżywiania się? Wyjaśnia dietetyk Iwona Wanat

Wielkanoc w wersji fit

Wielkanoc w wersji fit, czyli jak nie przytyć w święta

Jesteś ciągle zmęczona? Być może to kwestia diety. Przyjrzyj się swoim nawykom

kobieta karmiąca dziecko piersią chodzi po polu

Jakie są zasady prawidłowego odżywiania się matki karmiącej piersią

Chodzisz rozdrażniona i sama nie wiesz czego chcesz? PMS psuje ci połowę miesiąca? Zwalcz go dietą!