Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Domowa chałwa

Domowa chałwa
Robimy chałwę w domu! Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Jeśli sięgając po słodycze, można dokonać zdrowego wyboru, to tym wyborem będzie chałwa. Zawdzięcza to zawartości sezamu, który jest skarbnicą wartości odżywczych. Oczywiście mowa tu o naprawdę dobrej i prawdziwej chałwie, a taką właśnie możecie zrobić sami!

Sezamowy smakołyk, który leży na półkach w sklepach, zawiera niestety najczęściej cukier i substancje konserwujące. Dlatego właśnie warto chałwę zrobić samodzielnie, według zdrowego przepisu. Cukier zastąpimy niewielką ilością miodu. Bez konserwantów stanowczo się obejdzie. Przy wyborze dodatków można, a nawet należy poszaleć: orzechy, suszone owoce, cynamon, surowe kakao, kardamon, woda różana albo gorzka czekolada – co tylko chcecie!

Sezam biały ma większą zawartość żelaza niż sezam czarny, dlatego to właśnie jego warto użyć przy przygotowaniu chałwy. Zawiera substancje odżywcze, takie jak kwasy omega-6, witaminy, błonnik pokarmowy oraz flawonoidowe fenolowe przeciwutleniacze. Sezam powinien być nieodłącznym składnikiem diety wegetariańskiej. Zawiera mnóstwo białka, żelaza, cynku, wapna, magnezu i kwasu fitowego. Oprócz tego te małe ziarenka obniżają poziom ciśnienia krwi, chronią przed zmianami miażdżycowymi, obniżają poziom złego cholesterolu i podnoszą poziom dobrego. Poza tym sezam wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Zawiera witaminę B1, która działa uspokajająco i wspomaga pracę układu nerwowego. Zawarte w sezamie przeciwutleniacze pomagają w oczyszczeniu skóry.

Tyle zalet plus niepowtarzalny smak – robimy sami wyśmienitą chałwę!

Domowa chałwa

Składniki:

- 300 g sezamu
- 5‒6 łyżek płynnego miodu
- 2 garści ulubionych orzechów (lub inne dodatki wymienione wyżej, wedle uznania)

Przygotowanie:

Sezam podpraż na patelni, aż zacznie ładnie pachnieć i lekko się zarumieni. Trzeba go cały czas mieszać, bo gdy się przypali, chałwa będzie gorzka w smaku. Przesyp ziarna do blendera. 

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Miksuj, aż się zmielą.

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Wsyp do miski, dodaj część płynnego miodu. 

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Podpraż orzechy, posiekaj i dodaj do masy. Wymieszaj dokładnie. Chałwa powinna być plastyczna, zbita i masa nie powinna się kleić do dłoni. Jeśli jest taka potrzeba, dodaj więcej miodu.

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Uzyskaną masę ułóż w naczyniu ‒ najlepiej sprawdzi się foremka sylikonowa. Kiedy chałwa ostygnie, włóż ją do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Chałwę przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce. 


 

masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.masztalerz.tumblr.com


 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij
Pytania zadane przez innych użytkowników
Laryssa zapytał(a) 10 grudnia 2015
Pytanie dotyczy artykułu Domowa chałwa
A jaki zamiennik dla miodu - dla osoby niejedzącej miodu?
Laryssa odpowiedział(a) 14 grudnia 2015
Dzięki, zacznę od trzcinowego ;) Pozdrawiam.
ania.kierzbun odpowiedział(a) 11 grudnia 2015
Rozpuść cukier, kiedyś już tak zrobiłam chałwę. Powodzenia i smacznego! :)
tofka zapytał(a) 1 grudnia 2015
Pytanie dotyczy artykułu Domowa chałwa
Matka uwielbia, się zastanawiam czy nie zrobić w ramach gwiazdkowego prezentu ;)?
pawel odpowiedział(a) 2 grudnia 2015
vxcvxcvxcv

Polecane Kroki do zdrowia

Przeżyj zdrowy tydzień

Długość trwania: 1 tydzień

najpopularniejsze artykuły

3 razy guacamole

Małgorzata Dzięgielewska

Powiązane artykuły

Kiszone cytryny

Kiszone cytryny to kulinarny hit! Zajadają się nimi głównie w Maroku, ale ich przygotowanie jest tak...
Kiszone cytryny to kulinarny hit! Zajadają się nimi głównie w Maroku, ale ich przygotowanie jest tak proste, że warto zrobić sobie samemu słoik tego przysmaku. Wyrazisty smak tej kiszonki idealnie pasuje do sałatek, dań wegetariańskich, mięsnych i sosów. Kisimy!

Domowe ciastka ‒ zdrowsze już być nie mogły!

Zamiast kupować, upiecz sam ‒ domowe ciastka bez chemii, ulepszaczy smaku,...
Zamiast kupować, upiecz sam ‒ domowe ciastka bez chemii, ulepszaczy smaku, konserwantów. We wspólne pieczenie można zaangażować całą rodzinę albo przyjaciół. W jedzenie oczywiście też!

Batonik zbożowy - to się da zrobić!

Podjadanie pomiędzy posiłkami, nocne wycieczki do lodówki czy jedzenie byle czego w pośpiechu. Brzmi...
Podjadanie pomiędzy posiłkami, nocne wycieczki do lodówki czy jedzenie byle czego w pośpiechu. Brzmi znajomo? Zamiast łapać sklepowego batona, złapcie coś sensownego. Samodzielnie przygotowane zbożowe batoniki można wsuwać bez skrupułów.

Marshmallow – zrób sobie pianki!

Jeśli jesteście fanami tego amerykańskiego kultowego przysmaku, na pewno ucieszy was wiadomość, że nawet...
Jeśli jesteście fanami tego amerykańskiego kultowego przysmaku, na pewno ucieszy was wiadomość, że nawet te pianki, które składają się z żelatyny i cukru, można zrobić w wersji zdrowszej. Naprawdę!