Przejdź do treści

Domowa chałwa

Domowa chałwa
Robimy chałwę w domu! Zdjęcie: masz.talerz
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
pączek
Co cukier robi z twoim mózgiem? Nie będziesz zadowolona
katar u dzieci
Katar i kaszel nie chcą zniknąć? Może to nie przeziębienie, ale alergia?
kobieta pijąca wodę
Masz problemy z nerkami? Może grozić ci cukrzyca. Wyjaśniamy niebezpieczny mechanizm
Rodzice ubierają dziecko
Te błędy najczęściej popełniamy, ubierając dziecko zimą. Ostrzega lekarz Monika Działowska
Kobieta podczas kąpieli w wannie
Częste mycie skraca życie? Ekspert Kosmetyczny tłumaczy, czy nadużywanie kąpieli szkodzi

Jeśli sięgając po słodycze, można dokonać zdrowego wyboru, to tym wyborem będzie chałwa. Zawdzięcza to zawartości sezamu, który jest skarbnicą wartości odżywczych. Oczywiście mowa tu o naprawdę dobrej i prawdziwej chałwie, a taką właśnie możecie zrobić sami!

Sezamowa chałwa

Sezamowy smakołyk, który leży na półkach w sklepach, zawiera niestety najczęściej cukier i substancje konserwujące. Dlatego właśnie warto chałwę zrobić samodzielnie, według zdrowego przepisu. Cukier zastąpimy niewielką ilością miodu. Bez konserwantów stanowczo się obejdzie. Przy wyborze dodatków można, a nawet należy poszaleć: orzechy, suszone owoce, cynamon, surowe kakao, kardamon, woda różana albo gorzka czekolada – co tylko chcecie!

Sezam biały ma większą zawartość żelaza niż sezam czarny, dlatego to właśnie jego warto użyć przy przygotowaniu chałwy. Zawiera substancje odżywcze, takie jak kwasy omega-6, witaminy, błonnik pokarmowy oraz flawonoidowe fenolowe przeciwutleniacze. Sezam powinien być nieodłącznym składnikiem diety wegetariańskiej. Zawiera mnóstwo białka, żelaza, cynku, wapna, magnezu i kwasu fitowego.

Oprócz tego te małe ziarenka obniżają poziom ciśnienia krwi, chronią przed zmianami miażdżycowymi, obniżają poziom złego cholesterolu i podnoszą poziom dobrego. Poza tym sezam wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Zawiera witaminę B1, która działa uspokajająco i wspomaga pracę układu nerwowego. Zawarte w sezamie przeciwutleniacze pomagają w oczyszczeniu skóry.

Tyle zalet plus niepowtarzalny smak – robimy sami wyśmienitą chałwę!

Domowa chałwa – składniki

– 300 g sezamu
– 5‒6 łyżek płynnego miodu
– 2 garści ulubionych orzechów (lub inne dodatki wymienione wyżej, wedle uznania)

 

Domowa chałwa – przygotowanie

Sezam podpraż na patelni, aż zacznie ładnie pachnieć i lekko się zarumieni. Trzeba go cały czas mieszać, bo gdy się przypali, chałwa będzie gorzka w smaku. Przesyp ziarna do blendera.

Zdjęcie: masz.talerz

Miksuj, aż się zmielą.

Zdjęcie: masz.talerz

Wsyp do miski, dodaj część płynnego miodu.

Zdjęcie: masz.talerz

Podpraż orzechy, posiekaj i dodaj do masy. Wymieszaj dokładnie. Chałwa powinna być plastyczna, zbita i masa nie powinna się kleić do dłoni. Jeśli jest taka potrzeba, dodaj więcej miodu.

Zdjęcie: masz.talerz

Uzyskaną masę ułóż w naczyniu ‒ najlepiej sprawdzi się foremka sylikonowa. Kiedy chałwa ostygnie, włóż ją do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Chałwę przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce.

 

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. 

 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Pieczone zimowe owoce

Wegańskie karmelki – idealne na święta

brownie

Co zjeść na deser? Ciasto batatowe

Guacamole. 3 proste przepisy na pastę z awokado

Guacamole. 3 proste przepisy na pastę z awokado

Fit dodatek do diety – kurkuma

Keks bananowo-orkiszowy z bakaliami

Keks bananowo-orkiszowy z bakaliami. Wypróbuj jego zdrowszą wersję

Jedzenie słodyczy / istockphoto.com

Chcesz skończyć z jedzeniem słodyczy? Zadaj sobie kilka pytań, a odpowiedzi spisz na kartce. To sposób dietetyczki Darii Rybickiej

Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!

Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!

dynia

Dynia to królowa metamorfoz. Tym razem proponujemy ją nafaszerować

lody malinowe

Deser bez cukru? Niemożliwe nie istnieje! Te 3 przepisy to niebo dla podniebienia

brokuł

Moc właściwości zdrowotnych ukryta w zielonej główce. Jak przygotować króla warzyw – brokuła?

Buraczkowe risotto z kozim serem: idealna kulinarna rozgrzewka na chłodne dni. Sprawdź sama!

Ciasto owsiane z orzechami i pigwą.

Ciasto owsiane z orzechami i pigwą. Uważaj, uzależnia!

jarmuż w sicie

Jarmuż – teraz ma swój czas! W sałatce z dynią, ciecierzycą i granatem zdobędzie twoje podniebienie!

Jessica Meinhard, autorka książki "Jak jeść słodycze i nie tyć"

„Często miałam łzy w oczach, kiedy rozmiarówka kończyła się na L, a ja nosiłam XXL. Do tego doprowadziłam się poprzez zajadanie smutków słodyczami” – mówi Jessica Meinhard, autorka książki „Jak jeść słodycze i nie tyć”

Galette - kruche ciasto z mąki razowej z dodatkiem złocistych gruszek

Razowe galette z gruszkami. Pyszne i zdrowe jesienne ciasto

Dlaczego często łapiemy infekcje?/Istock.com

Zielona herbata – napar, który warto pić! Dowiedz się, jak wybrać najlepszą i jak dobrze ją przygotować

Ryżowe sakiewki z pieczonym burakiem

Upiecz buraka i zamknij go w ryżowych sakiewkach – poznaj ten niebanalny przepis

Owsianka rządzi

Owsianka rządzi! Poznaj 3 przepisy z owsianką w roli głównej

Topinambur – nie wiesz, co z nim zrobić? Oto trzy świetne przepisy na dania z topinamburem

Przepis na makaron sojowy. Obłędnie smaczny!

Przepis na polewę czekoladową w wersji fit

Ciasto marchewkowe na nowo. Mamy dla ciebie 3 pyszne inspiracje

Muffiny z jabłkami

Jesienne patenty na słodkości. Poznaj trzy przepisy

Najpopularniejsze

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

Sandra Kubicka

Sandra Kubicka: nigdy już nie powiem, że jestem w stu procentach zdrowa, nawet jeśli kiedyś będę czuła się lepiej

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

para w łóżku

Fellatio, czyli oswajanie penisa. 7 najważniejszych zasad!

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

Zbliżenie oka z wadą wzroku

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.