Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Domowa „jarzynka”

Domowa „jarzynka”

Jeśli korzystacie z gotowych przypraw typu „jarzynka”, koniecznie czytajcie skład i wybierajcie te bez polepszaczy, z największą zawartością warzyw. A jeszcze lepiej zróbcie sobie taką przyprawę sami – to banalne! 

Domowa „jarzynka” będzie mieć w składzie dokładnie to, co wykorzystacie do jej przygotowania. Zero polepszaczy, barwników, no i soli, której gotowe mieszanki lubią mieć w sobie tonę. Dobrze mieć słoiczek takiego specyfiku własnej produkcji pod ręką w kuchni, bo to uniwersalny dodatek – do zup, sosów, dań jednogarnkowych, makaronów. Zaopatrzcie się w dobrej jakości suszone warzywa oraz resztę składników i zabierajcie się do roboty!

Jak zrobić domową "jarzynkę"?

Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com

Składniki (średni słoik, 150 g):

- 100 g mieszanki suszonych warzyw (marchewki, pasternaku, pora i selera)
- 1 łyżka suszonej zielonej pietruszki
- 3 łyżki suszonej cebuli
- 15 małych ziarenek ziela angielskiego
- 15 ziaren czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka mielonej kurkumy
- 2 łyżki czosnku w płatkach
- 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka nasion kminku
- 6 suszonych liści laurowych
- 1 łyżka ziół prowansalskich (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Suszone warzywa, przyprawy w ziarnach oraz liście laurowe mielimy partiami w młynku do kawy lub przypraw. Przesiewamy przez sitko i przesypujemy do szczelnego słoika. Przechowujemy w suchym i chłodnym miejscu do 2 miesięcy. 

Używamy 2 łyżeczek na kubek rozgrzewającego rosołu do picia lub 1 łyżki na litr zupy, a w innych potrawach wedle własnego upodobania.


Agata Dejafotografka, kulturoznawczyni, pasjonatka rękodzieła, kuchni roślinnej i filozofii DIY. Prowadzi bloga Food Porn, Vegan Style, na którym udowadnia, że kuchnia roślinna jest bardzo kreatywna, ciekawa, smaczna, kolorowa i zdrowa. Szczególnym uwielbieniem darzy kuchnię azjatycką i dania kuchni RAW.


Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane Kroki do zdrowia

Przeżyj zdrowy tydzień

Długość trwania: 1 tydzień

najpopularniejsze artykuły

3 razy guacamole

Małgorzata Dzięgielewska

Powiązane artykuły

Domowa vegeta i kostka bulionowa

Przyprawy w wersji instant są kuszące – wrzucamy do wody kostkę bulionową, dosypujemy vegetę i rosołek...
Przyprawy w wersji instant są kuszące – wrzucamy do wody kostkę bulionową, dosypujemy vegetę i rosołek gotowy! Jest ekspresowo, ale nie jest zdrowo. A przecież i rosołki i vegetę można zrobić samemu – bez grama chemii!

Domowa chałwa

Jeśli sięgając po słodycze, można dokonać zdrowego wyboru, to tym wyborem będzie chałwa. Zawdzięcza to...
Jeśli sięgając po słodycze, można dokonać zdrowego wyboru, to tym wyborem będzie chałwa. Zawdzięcza to zawartości sezamu, który jest skarbnicą wartości odżywczych. Oczywiście mowa tu o naprawdę dobrej i prawdziwej chałwie, a taką właśnie możecie zrobić sami!

Rosołki – chemia w kostce

Zgotują nam nie tylko „bulion”, ale też migrenę, nadciśnienie i otyłość. Składają się głównie z soli....
Zgotują nam nie tylko „bulion”, ale też migrenę, nadciśnienie i otyłość. Składają się głównie z soli. Na próżno szukać w nich śladów warzyw czy mięsa – te są znikome. Za ich smak odpowiada wiele tajemniczych substancji – czysta chemia!

Domowa przyprawa korzenna

Idealna do wszelkich ciast, ciasteczek, pierników – w czasie świąt niezastąpiona. Przyprawa korzenna...
Idealna do wszelkich ciast, ciasteczek, pierników – w czasie świąt niezastąpiona. Przyprawa korzenna domowej roboty to naprawdę prosta sprawa, a zapach świątecznych wypieków jest nie do podrobienia!