Przejdź do treści

Przepis na domową musztardę na lepsze trawienie

Domowa musztarda na lepsze trawienie
Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Agnieszka Hyży
Agnieszka Hyży: nie oszukujmy siebie i całego świata słodkimi historyjkami jak z reklamy o pięknym bobasku
Joanna Kurowska o żałobie i wsparciu terapeutycznym. „To żaden wstyd, gdy człowiek szuka pomocy”
Meghan Markle i książe Harry
Meghan Markle podróżuje samolotem. Nasz ekspert odpowiada, czy latanie jest bezpieczne dla ciąży?
Główny Inspektor Sanitarny: teorie przeciwników szczepień to szarlataneria
Anja Rubik przekazuje 1000 książek „#SEXEDPL” do polskich szkół

Smaczniej i zdrowiej jest przygotowywać jedzenie samemu, od podstaw. Przygotowaliśmy przepis na domową musztardę – potrzebujesz jedynie gorczycy, wody, octu, odrobiny soli i miodu. Dodatkowo możesz użyć świeżych ziół. Skorzystaj z przepisu.

Podstawą musztardy jest gorczyca. Ponieważ rozgrzewa, jej olejki wykorzystuje się przy produkcji maści i plastrów rozgrzewających. Ma też działanie bakteriobójcze, poprawia trawienie i dobrze wpływa na odchudzanie. Dlatego musztardę, jako dodatek do potraw, podjadać warto.

O czym warto pamiętać, przygotowując domową musztardę? Namocz porządnie gorczycę, dzięki temu napęcznieje i zmięknie – będzie łatwiej ją utrzeć. Każdy z nas lubi inne smaki. Dla jednego musztarda powinna być bardziej ostra, dla innego mniej. Jedni lubią bardziej gęstą, inni wolą rzadszą. Nie dodawaj więc od razu całej wody i octu. Rób to stopniowo i smakuj na bieżąco. Odstaw gotową musztardę na 12 godzin do lodówki, po tym czasie wszystkie składniki się przegryzą.

Składniki:

– 3 łyżek czarnej gorczycy
– 3 łyżek żółtej gorczycy
– pół łyżeczki miodu
– szczypty soli
– 9–10 łyżek wody
– 4–5 łyżek octu z białego wina
– 4 łyżek posiekanej kolendry

Dzień wcześniej przez parę minut upraż gorczycę na suchej patelni. Zalej 5 łyżkami wody i octem – odstaw na bok na noc.

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Następnego dnia gorczycę razem z wodą i octem wlej do moździerza, dodaj resztę wody, sól, kolendrę i miód.

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Utrzyj, aż uzyskasz pożądaną konsystencję.

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Zamiast ucierać w moździerzu, można zmiksować w blenderze. Musztardę odstaw do lodówki na 12 godzin. Gotowa do jedzenia jest od razu, ale po 12 godzinach będzie smaczniejsza. Taką musztardę przechowuj szczelnie zamkniętą w lodówce przez mniej więcej 2 tygodnie.

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.masztalerz.tumblr.com

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

5 zaskakujących spowalniaczy metabolizmu

Jak zrobić tofu w domu

Kokosowe ciasto jaglane

Jaglane placki

Superkanapki z batata

Domowa ricotta – prosty przepis

Owsianka w batonach

Czarna soczewica z pomidorami

Ciastka z sezonowymi owocami

Kotleciki ze świeżej kolby kukurydzy

Marmolada z dzikich mirabelek

Mrożone tartaletki z awokado