Przejdź do treści

Przepis na domową musztardę na lepsze trawienie

Domowa musztarda na lepsze trawienie
Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Twoja przyjaciółka się kaleczy
Twoja przyjaciółka się kaleczy? Oto 5 rzeczy, które warto jej powiedzieć, a także 3, których mówić nie wolno
Jak schudnąć, gdy masz 20, 30, 40 lat?
Jak bezpiecznie i skutecznie się odchudzać, gdy masz 20, 30, 40 lat?
Wegetariańskie leczo - papryka górą!
Przepis na wegetariańskie leczo z papryką
Ćwiczenia na wzmocnienie pleców. Propozycje trenerki Kasi Bigos
chrapanie
Kilka faktów o chrapaniu. Sprawdź, czy to dotyczy twojego chłopaka albo ciebie

Smaczniej i zdrowiej jest przygotowywać jedzenie samemu, od podstaw. Przygotowaliśmy przepis na domową musztardę – potrzebujesz jedynie gorczycy, wody, octu, odrobiny soli i miodu. Dodatkowo możesz użyć świeżych ziół. Skorzystaj z przepisu.

Podstawą musztardy jest gorczyca. Ponieważ rozgrzewa, jej olejki wykorzystuje się przy produkcji maści i plastrów rozgrzewających. Ma też działanie bakteriobójcze, poprawia trawienie i dobrze wpływa na odchudzanie. Dlatego musztardę, jako dodatek do potraw, podjadać warto.

 

guacamole na białym talerzu

O czym warto pamiętać, przygotowując domową musztardę? Namocz porządnie gorczycę, dzięki temu napęcznieje i zmięknie – będzie łatwiej ją utrzeć. Każdy z nas lubi inne smaki. Dla jednego musztarda powinna być bardziej ostra, dla innego mniej. Jedni lubią bardziej gęstą, inni wolą rzadszą. Nie dodawaj więc od razu całej wody i octu. Rób to stopniowo i smakuj na bieżąco. Odstaw gotową musztardę na 12 godzin do lodówki, po tym czasie wszystkie składniki się przegryzą.

Składniki:

– 3 łyżek czarnej gorczycy
– 3 łyżek żółtej gorczycy
– pół łyżeczki miodu
– szczypty soli
– 9–10 łyżek wody
– 4–5 łyżek octu z białego wina
– 4 łyżek posiekanej kolendry

Dzień wcześniej przez parę minut upraż gorczycę na suchej patelni. Zalej 5 łyżkami wody i octem – odstaw na bok na noc.

Zdjęcie: masz.talerz

Następnego dnia gorczycę razem z wodą i octem wlej do moździerza, dodaj resztę wody, sól, kolendrę i miód.

Zdjęcie: masz.talerz

Utrzyj, aż uzyskasz pożądaną konsystencję.

Zdjęcie: masz.talerz

Zamiast ucierać w moździerzu, można zmiksować w blenderze. Musztardę odstaw do lodówki na 12 godzin. Gotowa do jedzenia jest od razu, ale po 12 godzinach będzie smaczniejsza. Taką musztardę przechowuj szczelnie zamkniętą w lodówce przez mniej więcej 2 tygodnie.

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. 

Chcesz mieć szybszy metabolizm?

Ciało kobiety cały czas się zmienia. Czasem chcemy mieć więcej przemiany, a mniej materii. Sprawdź jak WIMIN może Ci w tym pomóc

Sprawdź

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

„Zajęcia jogi śmiechu działają jak masaż twarzy, a przecież śmiech prostuje opadające kąciki ust. Po co myśleć o zmarszczkach? Ważniejsze jest życie pełne radości” – mówi Piotr Bielski, jogin śmiechu

„Ja nie lubię swojego brzucha. Mam sobie wmawiać, że jest zajebisty, jak nie jest? Ale nie jest tak słaby, żebym miała się go bardzo wstydzić i nie wychodzić na plażę” – mówi Ewa Zakrzewska, modelka plus size

„Jesteśmy w światowej czołówce, jeśli chodzi o spożywanie cukru. Jesteśmy jedną z najszybciej tyjących narodowości na świecie!” – mówi Agnieszka Wiśniewska, założycielka Fundacji Szczęśliwi Bez Cukru

„W pierwszej kolejności pobiera się serce, następnie płuca, wątrobę, trzustkę i na końcu nerki”. Panna Chirurg, czyli dziewczyna przy stole operacyjnym, opowiada jak wygląda procedura przeszczepiania

Zainteresują cię również:

Mrożone batony z malinami

Idealny na upał: napój herbaciany. Nawilży, schłodzi ciało i nasyci

Po co urozmaicać dietę?

Po co urozmaicać dietę?

Sałatka z pomidorów z melasą z granatów

Kisiel brzoskwiniowy z ksylitolem. Idealny na letnie wieczory

Pieczone brzoskwinie z marcepanem. Doskonałe na upały

Bruschetta z bobem i suszonymi pomidorami

Bruschetta z bobem i suszonymi pomidorami. Idealna przekąska na letni wieczór

Wegański jaglany sernik z malinami

Wegański jaglany sernik z malinami

Idealny na upał: koktajl brzoskwiniowy

Czas na desery w zimnej odsłonie. Wegański sernik na zimno z owocami to idealna propozycja na upalny dzień

Idealny na upał: napój arbuzowy

Lody zamiast… śniadania! Pogoda dopisuje, więc czemu nie

Mrożone tartaletki z awokado

Wegański chłodnik z botwinką. Bez mleka i jajek ale z zaskakującymi dodatkami

Krakersy – chrupnij sobie!

Przepis na domowe krakersy ziołowe. Chrupnij sobie na zdrowie!

Truskawkowo-malinowe smoothie bowl. Zafunduj sobie moc witamin na śniadanie!

Bruschetta z truskawkami

Bruschetta z truskawkami. Idealny sposób, aby dobrze zakończyć dzień!

Tajska zupa rybna z łososiem. Alternatywa dla rosołu

Przewodnik dla kawoszy: aeropress

Aeropress – zdrowa metoda parzenia kawy. Doskonale sprawdzi się i w domu, i w plenerze!

Pieczona młoda kapusta z sosem curry. W takiej wersji smakuje obłędnie!

Malinowe batony z kwaskową nutą. Przekąska idealna na śniadanie, na deser czy przejażdżkę rowerową

Poczuj miętę do surowej gryczanki! Jest idealna jako danie na wynos

Sałatkowy dream team: fasola i natka pietruszki

Sałatkowy dream team: fasola i natka pietruszki

Botwinka egzotyczna. Przepis na pyszny i sycący krem z buraków