Przejdź do treści

Przepis na domową musztardę na lepsze trawienie

Domowa musztarda na lepsze trawienie
Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
istockphoto.com
Jesteś w ciąży, a urlop jeszcze przed tobą? Dermatolożki tłumaczą, dlaczego lepiej nie wystawiać się na słońce
istockphoto.com
7 czynników pogarszających objawy alergii
minipizze z żurawiną
Minipizze z żurawiną i camembertem. Domownicy będą prosili o dokładkę
Przeklinanie ma swoje korzyści. Nie wierzysz? Sprawdź
Czego nie robić podczas infekcji intymnej?

Smaczniej i zdrowiej jest przygotowywać jedzenie samemu, od podstaw. Przygotowaliśmy przepis na domową musztardę – potrzebujesz jedynie gorczycy, wody, octu, odrobiny soli i miodu. Dodatkowo możesz użyć świeżych ziół. Skorzystaj z przepisu.

Podstawą musztardy jest gorczyca. Ponieważ rozgrzewa, jej olejki wykorzystuje się przy produkcji maści i plastrów rozgrzewających. Ma też działanie bakteriobójcze, poprawia trawienie i dobrze wpływa na odchudzanie. Dlatego musztardę, jako dodatek do potraw, podjadać warto.

 

guacamole na białym talerzu

O czym warto pamiętać, przygotowując domową musztardę? Namocz porządnie gorczycę, dzięki temu napęcznieje i zmięknie – będzie łatwiej ją utrzeć. Każdy z nas lubi inne smaki. Dla jednego musztarda powinna być bardziej ostra, dla innego mniej. Jedni lubią bardziej gęstą, inni wolą rzadszą. Nie dodawaj więc od razu całej wody i octu. Rób to stopniowo i smakuj na bieżąco. Odstaw gotową musztardę na 12 godzin do lodówki, po tym czasie wszystkie składniki się przegryzą.

Składniki:

– 3 łyżek czarnej gorczycy
– 3 łyżek żółtej gorczycy
– pół łyżeczki miodu
– szczypty soli
– 9–10 łyżek wody
– 4–5 łyżek octu z białego wina
– 4 łyżek posiekanej kolendry

Dzień wcześniej przez parę minut upraż gorczycę na suchej patelni. Zalej 5 łyżkami wody i octem – odstaw na bok na noc.

Zdjęcie: masz.talerz

Następnego dnia gorczycę razem z wodą i octem wlej do moździerza, dodaj resztę wody, sól, kolendrę i miód.

Zdjęcie: masz.talerz

Utrzyj, aż uzyskasz pożądaną konsystencję.

Zdjęcie: masz.talerz

Zamiast ucierać w moździerzu, można zmiksować w blenderze. Musztardę odstaw do lodówki na 12 godzin. Gotowa do jedzenia jest od razu, ale po 12 godzinach będzie smaczniejsza. Taką musztardę przechowuj szczelnie zamkniętą w lodówce przez mniej więcej 2 tygodnie.

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. 

Chcesz mieć szybszy metabolizm?

Ciało kobiety cały czas się zmienia. Czasem chcemy mieć więcej przemiany, a mniej materii. Sprawdź jak WIMIN może Ci w tym pomóc

Sprawdź

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Zdrowy obiad za dychę

Przepisy na zdrowy obiad do 10 złotych!

Bulion, sałatka, a może stir-fry? Algożercy, szykujcie się na ucztę!

Raw bars - zdrowe mrożone batony

Raw bars – zdrowe mrożone batony

pieczony kalafior

Pieczony kalafior w sosie pomidorowym

Owocowe chutneye – lato zamknięte w słoiku

Woda smakowa – zrób ją sama!

bananowe ciasteczka owsiane

Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Ciasto na pizzę – zdrowe, bo razowe

Ciasto na pizzę – zdrowe, bo razowe

istockphoto.com

Domowa piekarnia – dwa przepisy na chleb, który zrobisz sama w domu!

Tagliatelle z porem i łososiem

Tagliatelle z porem i łososiem

borowiki

Sezon na borowiki trwa! Wypróbuj ten przepis

Razowe gofry z pomarańczami

Razowe gofry z pomarańczami

Domowe wypieki dla początkujących

Domowe wypieki dla początkujących. Wypróbuj nasze przepisy i przekonaj się, jakie to proste

kiszone ogórki

3 przepisy na kiszone ogórki. Dla początkujących, nieco wtajemniczonych i kiszonkowych wymiataczy

marmolada

Zrób sobie marmoladę z twistem

Przepis na domowe suszone pomidory. Świetne do kanapek, sałatek i jako przekąska

Ciastka z sezonowymi owocami. Zrobisz je w kilka minut

istockphoto

Szpinak w super sałatce

Śliwki z kremem kokosowym. Wykwintny smak z zapachem lata

Przepis na jaglany koktajl z malinami. Prawdziwa bomba witaminowa

Piekę… kaszę ze śliwkami. Obłędnie pyszna i zdrowa

Smoothie bowl ze śliwkami. Porcja energii na cały dzień

Ciastka jagodowe bez cukru. Nadają się na wycieczkę, plażę i do pracy!

owsianka

Przepis na owsiankę według White Plate. Pyszne i zdrowe śniadanie