Jeśli po nią sięgacie, najlepiej zrezygnujcie z gotowych mieszanek i zróbcie ją sobie sami – to banalnie proste!
Składniki (ok. 100 g):
- 5 łyżek mielonego cynamonu (25 g)
- 4 łyżki goździków w całości (20 g) lub 5 łyżek zmielonych
- 6 łyżek nasion kopru włoskiego (20 g) lub 5 łyżek mielonych
- ok. 12 dużych gwiazdek anyżu (20 g) lub 6 łyżek mielonego anyżu
- 4 łyżki pieprzu syczuańskiego w całości (12 g) lub 3 łyżki mielonego
Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com
Przygotowanie:
Odmierzamy wszystkie składniki. Delikatnie rozgrzewamy patelnię i podprażamy na niej chwilę nasiona kopru włoskiego i pieprz syczuański, odstawiamy do ostygnięcia.
W młynku do kawy lub przypraw mielimy goździki oraz anyż, wsypujemy je do miski, dodajemy cynamon i mieszamy. Następnie mielimy również nasiona kopru włoskiego wraz z pieprzem syczuańskim. Dodajemy do miski i dokładnie mieszamy. Dodatkowo można jeszcze wszystko dokładnie przesiać. Wsypujemy mieszankę do szczelnego słoika i przechowujemy w suchym i chłodnym miejscu do kilku miesięcy.
Odmierzamy wszystkie składniki. Delikatnie rozgrzewamy patelnię i podprażamy na niej chwilę nasiona kopru włoskiego i pieprz syczuański, odstawiamy do ostygnięcia.
W młynku do kawy lub przypraw mielimy goździki oraz anyż, wsypujemy je do miski, dodajemy cynamon i mieszamy. Następnie mielimy również nasiona kopru włoskiego wraz z pieprzem syczuańskim. Dodajemy do miski i dokładnie mieszamy. Dodatkowo można jeszcze wszystko dokładnie przesiać. Wsypujemy mieszankę do szczelnego słoika i przechowujemy w suchym i chłodnym miejscu do kilku miesięcy.
Agata Deja: fotografka, kulturoznawczyni, pasjonatka rękodzieła, kuchni roślinnej i filozofii DIY. Prowadzi bloga Food Porn, Vegan Style, na którym udowadnia, że kuchnia roślinna jest bardzo kreatywna, ciekawa, smaczna, kolorowa i zdrowa. Szczególnym uwielbieniem darzy kuchnię azjatycką i dania kuchni RAW.