Przejdź do treści

Domowa przyprawa 5 smaków

Domowa przyprawa 5 smaków
Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
para leżąca w łóku, on ją całuje w czoło
Innowacyjne prezerwatywy zabezpieczą przed infekcjami
Agnieszka Hyży
Agnieszka Hyży: nie oszukujmy siebie i całego świata słodkimi historyjkami jak z reklamy o pięknym bobasku
Joanna Kurowska o żałobie i wsparciu terapeutycznym. „To żaden wstyd, gdy człowiek szuka pomocy”
Meghan Markle i książe Harry
Meghan Markle podróżuje samolotem. Nasz ekspert odpowiada, czy latanie jest bezpieczne dla ciąży?
Główny Inspektor Sanitarny: teorie przeciwników szczepień to szarlataneria

Kultowa, dla miłośników kuchni orientalnej wręcz niezastąpiona. Przyprawa łącząca w sobie smaki: słodki, kwaśny, gorzki, ostry i słony.

Jeśli po nią sięgacie, najlepiej zrezygnujcie z gotowych mieszanek i zróbcie ją sobie sami – to banalnie proste!

Składniki (ok. 100 g):

– 5 łyżek mielonego cynamonu (25 g)
– 4 łyżki goździków w całości (20 g) lub 5 łyżek zmielonych
– 6 łyżek nasion kopru włoskiego (20 g) lub 5 łyżek mielonych
– ok. 12 dużych gwiazdek anyżu (20 g) lub 6 łyżek mielonego anyżu
– 4 łyżki pieprzu syczuańskiego w całości (12 g) lub 3 łyżki mielonego

Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com

Przygotowanie:

Odmierzamy wszystkie składniki. Delikatnie rozgrzewamy patelnię i podprażamy na niej chwilę nasiona kopru włoskiego i pieprz syczuański, odstawiamy do ostygnięcia.

W młynku do kawy lub przypraw mielimy goździki oraz anyż, wsypujemy je do miski, dodajemy cynamon i mieszamy. Następnie mielimy również nasiona kopru włoskiego wraz z pieprzem syczuańskim. Dodajemy do miski i dokładnie mieszamy. Dodatkowo można jeszcze wszystko dokładnie przesiać. Wsypujemy mieszankę do szczelnego słoika i przechowujemy w suchym i chłodnym miejscu do kilku miesięcy.

Odmierzamy wszystkie składniki. Delikatnie rozgrzewamy patelnię i podprażamy na niej chwilę nasiona kopru włoskiego i pieprz syczuański, odstawiamy do ostygnięcia.

W młynku do kawy lub przypraw mielimy goździki oraz anyż, wsypujemy je do miski, dodajemy cynamon i mieszamy. Następnie mielimy również nasiona kopru włoskiego wraz z pieprzem syczuańskim. Dodajemy do miski i dokładnie mieszamy. Dodatkowo można jeszcze wszystko dokładnie przesiać. Wsypujemy mieszankę do szczelnego słoika i przechowujemy w suchym i chłodnym miejscu do kilku miesięcy.

Agata Dejafotografka, kulturoznawczyni, pasjonatka rękodzieła, kuchni roślinnej i filozofii DIY. Prowadzi bloga Food Porn, Vegan Style, na którym udowadnia, że kuchnia roślinna jest bardzo kreatywna, ciekawa, smaczna, kolorowa i zdrowa. Szczególnym uwielbieniem darzy kuchnię azjatycką i dania kuchni RAW.

 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Zainteresują cię również:

Kubek kawy

Kawa a jakość plemników. Okazuje się, że jest zależność!

Angelina Jolie najpierw szokowała, teraz ratuje życie

Strach przed bólem gorszy niż ból

Strach przed bólem gorszy niż ból

6 badań, dzięki którym diagnozujemy nowotwory

Nie odkrywaj swojej pasji – stwórz ją

Zdenerwowany? Zjedz coś

Fitness na zdrowe jelita

Owoce i warzywa bez przemycania

Owoce i warzywa bez przemycania

Pies kontra upał. Jak pomóc zwierzakowi?

10 ekokosmetyków idealnych na lato

10 rzeczy, które czyścisz źle, za rzadko lub wcale

Mamo, mam coś w oku!