Przejdź do treści

Domowa przyprawa korzenna

Domowa przyprawa korzenna
Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kampania Fundacji Arena i Świat
Wspaniałe bohaterki w kampanii „Badaj się i żyj pełną piersią. Nie daj się rakowi”
Agnieszka Hyży o macierzyństwie: wszystkie jedziemy na tym samym wózku!
Michał Lipa o dodatkowych kilogramach w ciąży. Ile może przytyć ciężarna?
Fryzjerka znalazła dziwną plamkę na jej głowie. Okazało się, że po 13 latach ma nawrót raka
szczepionka
Grypa – dlaczego się szczepimy?

Przyprawa korzenna domowej roboty jest idealna do wszelkich ciast, ciasteczek, pierników – w czasie świąt niezastąpiona. Jest naprawdę prosta do wykonania, a zapach świątecznych wypieków jest nie do podrobienia!

Można jej używać nie tylko do pieczenia. Idealnie sprawdzi się także do porannej owsianki, gorących napojów na zimowe wieczory, jako dodatek do kaszy jaglanej na słodko. Gotowa przyprawa korzenna może niestety zawierać chemiczne dodatki, z których spokojnie można zrezygnować. Naprawdę lepiej – i szybko! – można zrobić ją samemu. Szczelnie zamknięta w słoiczku na długo zachowa świeżość.

Jak zrobić domową przyprawę korzenną?

Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com

Składniki (30 g, ok. 6 łyżek):

– 3 łyżki mielonego cynamonu
– 1 łyżka goździków w całości (lub 1 łyżka mielonych)
– 1 łyżka mielonego imbiru
– 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego (lub 1 łyżeczka mielonego)
– 1 łyżeczka świeżo startej lub mielonej gałki muszkatołowej
– 1 gwiazdka anyżu w całości lub 1 łyżeczka mielonego
– 1 łyżeczka suszonej skórki pomarańczowej (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Najlepszy i najbardziej intensywny aromat uzyskamy, używając przypraw w całości, które zmielimy bezpośrednio przed użyciem. Ale oczywiście mieszanka wyjdzie dobrze także z już uprzednio zmielonych składników. Przygotowujemy wszystkie komponenty i mielimy. Wsypujemy całość do słoika i potrząsamy nim kilkakrotnie. Teraz nasza mieszanka jest już gotowa do użycia. Wspaniale sprawdzi się w ciastach i ciasteczkach, ale nada także ciekawy świąteczny aromat gorącej czekoladzie, kawie czy grzanemu winu.

Agata Dejafotografka, kulturoznawczyni, pasjonatka rękodzieła, kuchni roślinnej i filozofii DIY. Prowadzi bloga Food Porn, Vegan Style, na którym udowadnia, że kuchnia roślinna jest bardzo kreatywna, ciekawa, smaczna, kolorowa i zdrowa. Szczególnym uwielbieniem darzy kuchnię azjatycką i dania kuchni RAW.

 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Świąteczny barszcz na szybko

Świąteczne ciasteczka cynamonowe

6 świątecznych grzechów za stołem

Pełnoziarnisty wieniec makowy

Domowa skórka pomarańczowa

Terrina ‒ wegańska przekąska na święta

Jadalne prezenty: chrupiący chlebuś od Mikołaja

Jadalne prezenty: chrupiący chlebuś od Mikołaja

13 kreatywnych przepisów świątecznych

13 kreatywnych przepisów świątecznych

Keks bananowo-orkiszowy z bakaliami

Przepis na keks bananowo-orkiszowy z bakaliami

Wigilijny kompot z suszonych owoców

Wigilijny kompot z suszonych owoców

Wigilijne pierogi bezglutenowe

Wigilijne pierogi bezglutenowe

Jadalne prezenty: ciasteczka owsiane od Śnieżynki

Jadalne prezenty: ciasteczka owsiane od Śnieżynki