2 min.
Domowa przyprawa korzenna. Można jej używać nie tylko do pieczenia!

Domowa przyprawa korzenna Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com
Najnowsze
24.01.2021
Palisz papierosy? Oto, co powinnaś jeść
23.01.2021
Szybko czy wolno? Wyjaśniamy, jak jeść, żeby na dłużej zaspokoić apetyt
23.01.2021
Bruschetta z serem halloumi – oto prawdziwe śniadanie mistrzów
23.01.2021
Zatroszcz się o siebie zimą. Podpowiadamy, jak to zrobić
23.01.2021
Napoje energetyczne Monster i Burn wycofane ze sprzedaży. Przekroczono zawartość jednej z substancji dodatkowych
Przyprawa korzenna domowej roboty jest idealna do wszelkich ciast, ciasteczek, pierników – w czasie świąt niezastąpiona. Jest naprawdę prosta do wykonania, a zapach świątecznych wypieków jest nie do podrobienia!
Spis treści
Można jej używać nie tylko do pieczenia. Idealnie sprawdzi się także do porannej owsianki, gorących napojów na zimowe wieczory, jako dodatek do kaszy jaglanej na słodko. Gotowa przyprawa korzenna może niestety zawierać chemiczne dodatki, z których spokojnie można zrezygnować. Naprawdę lepiej – i szybko! – można zrobić ją samemu. Szczelnie zamknięta w słoiczku na długo zachowa świeżość.
Jak zrobić domową przyprawę korzenną?
Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com
Przyprawa korzenna – składniki (30 g, ok. 6 łyżek)
– 3 łyżki mielonego cynamonu
– 1 łyżka goździków w całości (lub 1 łyżka mielonych)
– 1 łyżka mielonego imbiru
– 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego (lub 1 łyżeczka mielonego)
– 1 łyżeczka świeżo startej lub mielonej gałki muszkatołowej
– 1 gwiazdka anyżu w całości lub 1 łyżeczka mielonego
– 1 łyżeczka suszonej skórki pomarańczowej (opcjonalnie)
Przyprawa korzenna – przygotowanie
Najlepszy i najbardziej intensywny aromat uzyskamy, używając przypraw w całości, które zmielimy bezpośrednio przed użyciem. Ale oczywiście mieszanka wyjdzie dobrze także z już uprzednio zmielonych składników. Przygotowujemy wszystkie komponenty i mielimy. Wsypujemy całość do słoika i potrząsamy nim kilkakrotnie. Teraz nasza mieszanka jest już gotowa do użycia. Wspaniale sprawdzi się w ciastach i ciasteczkach, ale nada także ciekawy świąteczny aromat gorącej czekoladzie, kawie czy grzanemu winu.
Agata Deja: fotografka, kulturoznawczyni, pasjonatka rękodzieła, kuchni roślinnej i filozofii DIY. Prowadzi bloga Food Porn, Vegan Style, na którym udowadnia, że kuchnia roślinna jest bardzo kreatywna, ciekawa, smaczna, kolorowa i zdrowa. Szczególnym uwielbieniem darzy kuchnię azjatycką i dania kuchni RAW.
Udostępnij
Zobacz także

„Gdy nadchodzą święta, jesteśmy zazwyczaj tak zmęczeni i sfrustrowani, że przestają nas cieszyć” – mówi psycholożka

„Nie mówcie im co będzie za rok, że będą święta, że ani się obejrzą, a dzieci pójdą do przedszkola, że jutro będzie lepiej. Jest tylko tu i teraz”

„Jeśli chodzi o obrażenia ciała, oparzenia, zatrucie alkoholem czy narkotykami, to Sylwester przebija każdy weekend”. Jak wygląda ostatni dzień roku okiem ratownika medycznego?
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

10.01.2021
„Bardzo chciałabym, aby każda z nas posiadła podstawową umiejętność tworzenia ziołowych lekarstw” – mówi Ruta Kowalska, zielarka

30.12.2020
Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

25.12.2020
Lara Gessler: Jeśli coś daje początek życiu, jest zalążkiem – to siłą rzeczy musi być wyposażone w bardzo wiele cudownych właściwości

24.12.2020