Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Domowa tortilla

Domowa tortilla
Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
Może ci się wydawać, że samodzielne przygotowanie tortilli w domu jest skomplikowane. W końcu zawsze kupujesz w sklepie gotowe placki. Zaskoczymy cię! To łatwiejsze, niż myślisz. Domowe tortille będą zdrowsze i na pewno smaczniejsze od tych na sklepowych półkach.

Nasz przepis to wcale nie kolejna meksykańska propozycja. Pszenny placek przygotowany z mięsem i ostrymi dodatkami? Nie tym razem! Nie dość, że nasz pomysł jest wegetariański, to jeszcze sycący i lekki - idealne rozwiązanie na upalne dni. Użyliśmy sezonowych warzyw, takich jak szparagi i rzodkiewki. Awokado, seler i ser bryndza świetnie tutaj pasują. Sos będzie lekki, ziołowy - po prostu pyszny!

Składniki na placki (przepis na 3-4 osoby):

- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
- szczypta soli
- 2 łyżki płynnego oleju kokosowego
- 160 ml gorącej wody

Dodatki:

- pęczek rzodkiewek
- pęczek szparagów
- jedno awokado
- ser bryndza
- czarnuszka
- 5-6 łodyg selera
- 2 łyżki oleju kokosowego
- sól i pieprz do smaku

Na sos:

- pęczek kolendry
- pęczek mięty
- pęczek pietruszki
- pół pęczka dymki
- sok z jednej cytryny
- sól i pieprz do smaku
- jeden ząbek czosnku
- 5 łyżek oleju kokosowego
- kilka łyżek wody
- łyżeczkę syropu z agawy

Przygotowanie:

Aby przygotować placki tortilla, przesiej do miski obie mąki. Powoli wlewaj wodę, cały czas mieszając. Dodaj olej i sól. Zagnieć ciasto. Odstaw na bok, pod przykryciem na 20 minut. W tym czasie przygotuj sos. Do blendera wrzuć wszystkie zioła, dodaj sok z cytryny, przyprawy i olej. Miksuj na gładką konsystencję. Jeśli sos jest za gęsty, dodaj kilka łyżek wody. Sos wstaw do lodówki. Ciasto podziel na 8 kawałków. Każdy z kawałków rozwałkuj na cienki placek. Rozgrzej patelnię. Placki smaż z każdej strony przez ok. 30-40 sekund. Odstaw pod przykryciem. Dzięki temu utrzymają ciepło i zmiękną. Warzywa umyj i pokrój w cienkie plasterki. Odłam końcówki szparagów, przekrój je wzdłuż. Rozgrzej olej kokosowy na patelni i podsmaż szparagi przez 4 minuty, przerzucając je co jakiś czas, aby się nie przypaliły. Tortillę podawaj z warzywami, serem, czarnuszką i sosem. 

 

masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.masztalerz.tumblr.com

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane Kroki do zdrowia

Przeżyj zdrowy tydzień

Długość trwania: 1 tydzień

najpopularniejsze artykuły

3 razy guacamole

Małgorzata Dzięgielewska

Powiązane artykuły

Szparag daje radę!

Już są! Szparagi. Kiedyś to warzywo uchodzące za ekskluzywne, dostępne jedynie dla zamożnych, dziś jest...
Już są! Szparagi. Kiedyś to warzywo uchodzące za ekskluzywne, dostępne jedynie dla zamożnych, dziś jest jednym z najsmaczniejszych i najbardziej popularnych kulinarnych symboli wiosny. Połączymy je z tapenadą, dodamy do azjatyckiej sałatki, zrobimy z nimi zielone tagliatelle. Na majówkę w sam raz!

Tortilla z bobem i awokado

Niektórzy gotowanie potraw z bobem uważają za świętokradztwo. Bo bób w Polsce jada się od zawsze tak...
Niektórzy gotowanie potraw z bobem uważają za świętokradztwo. Bo bób w Polsce jada się od zawsze tak samo: świeżo ugotowany, najlepiej prosto z garnka. Tak smakuje świetnie, ale my nieco na przekór tradycji zapakujemy wyśmienity farsz z bobem w tortillę!

Lasagne odchudzona

Tej makaronowej zapiekanki nikomu nie trzeba przedstawiać. Wszyscy ją znamy, ale czy wiesz, że jej klasyczny...
Tej makaronowej zapiekanki nikomu nie trzeba przedstawiać. Wszyscy ją znamy, ale czy wiesz, że jej klasyczny skład jest bardzo ciężkostrawny? To za sprawą mięsa, dużej ilości sera żółtego i sosu z masłem oraz mąką. Proponujemy odchudzoną wersję, zdrowszą i taką, którą mogą jeść również wegetarianie. Oto lasagne w wersji fit!

Ależ Talerz 37: tortilla na spadek odporności

Jeśli odczuwacie skutki wiosennego przesilenia i zarazki wciąż są wam straszne...
Jeśli odczuwacie skutki wiosennego przesilenia i zarazki wciąż są wam straszne - sięgnijcie po tortillę, w której główne skrzypce grają ziemniaki, mające więcej witaminy C niż jabłka i dynie.