Przejdź do treści

Przepis na domowe sezamki. To prostsze niż myślisz

Domowe sezamki
Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Joga na dobranoc
Joga na dobranoc. Wypróbuj, zanim pójdziesz spać!
Koniec zakochania: teraz pustka i rozstanie czy dojrzała miłość?
przeziębiona kobieta
8 rzeczy, które pogarszają objawy przeziębienia. Wyeliminuj, by nie chorować dłużej
Ty i telefon to nieodłączny duet? Zobacz 5 dolegliwości, które może wywołać smartfon
Azjatyckie smaki na talerzu. Przepis na bibimbap – ryż po koreańsku

Czy jest ktoś, kto nie lubi sezamków? Nie wierzymy! Ten przysmak z dzieciństwa możecie przygotować sami – to prostsze, niż myślicie. Skład jest wtedy pewny, a domowe sezamki ‒ palce lizać…

Sezamki nie mogą istnieć bez sezamu. To maleńkie ziarenka o wielkiej mocy. Zawierają mnóstwo żelaza, białka, błonnika i magnezu. Mają działanie antynowotworowe, poprawiają pracę jelit, wzmacniają serce i kości. Oprócz tego łagodzą stres oraz obniżają poziom złego cholesterolu.

Oprócz sezamu w przepisie znajdzie się też amarantus ekspandowany. Kto jeszcze nie spotkał się z amarantusem, powinien jak najszybciej się z nim zaprzyjaźnić, bo to kopalnia wartości odżywczych. Zawiera białko, węglowodany, nienasycone kwasy tłuszczowe, magnez, wapń, antyoksydanty, fosfor, miedź i żelazo. Amarantus nie zawiera glutenu, syci, ale nie tuczy. To dzięki zawartości błonnika. Przyspiesza przemianę materii i poprawia trawienie. Oprócz tego wspomaga pracę układu nerwowego i łagodzi skutki stresu. Nie przepadacie za amarantusem? Alternatywa to jagody goji albo wiórki kokosowe. Dzięki temu smak będzie nieco inny. Zadbaliśmy o to, aby nasze sezamki były zdrowsze od tych, które dostaniesz w sklepach. To dzięki temu, że zamiast cukru dodaliśmy miód.

Przygotowanie domowych sezamków wcale nie jest skomplikowane i czasochłonne ‒ wręcz odwrotnie. Nawet ci, którzy w kuchni mają dwie lewe ręce, spokojnie sobie poradzą!

Sezamki – składniki:

– 220 g sezamu
– 40 g amarantusa ekspandowanego
– 170 g miodu

Sezamki – przygotowanie:

Zacznij od podprażenia sezamu.

Zdjęcie: masz.talerz

Zagotuj miód.

Zdjęcie: masz.talerz

Połącz sezam z miodem i amarantusem.

Zdjęcie: masz.talerz

Wyłóż uzyskaną masę na papier do pieczenia. Przykryj drugą kartką papieru i rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm.

Zdjęcie: masz.talerz

Odstaw, aż masa stwardnieje, na mniej więcej 20 minut. Po tym czasie pokrój w kawałki.

Zdjęcie: masz.talerz

Sezamki przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku. Takie łakocie mogą czekać ok. 2 tygodni.

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

Barbara Falenta z książką "Mamy dla Mamy"

„Nie musisz gotować trzydaniowych obiadów, ani chodzić po domu w sukience i w szpilkach”. Barbara Falenta o macierzyństwie z dystansem i książce „Mamy dla Mamy”

„Nie kąp dziecka codziennie, bo będzie miało za cienką skórę”, „Nie obcinaj mu włosów, bo szybko wyłysieje”. Jak młode mamy powinny reagować na takie porady, wyjaśnia socjolożka

„Jak to możliwe, że nie mam rąk i nogi, a mam chłopaka i pracę, kiedy ona jest zdrowa i ładna, a tego nie ma” – mówi w rozmowie z Hello Zdrowie Aldona Plewińska, modelka inna niż wszystkie

„Miednica to nasze kobiece centrum dowodzenia”. Mięśnie Kegla potrzebują treningu, fizjoterapeutka wyjaśnia jak to robić i w jaki sposób ciało nam się odwdzięczy

Zainteresują cię również:

Chrup, chrup pora!

Zdrowe śniadanie do szkoły: orkiszowy omlet plus sok marchwiowy

Pomysł na małże

Masz ochotę na makaron? Spróbuj małży w towarzystwie koperku i białego wina

Bananowy sernik na zimno

Bananowy nie-sernik na zimno. Pyszny deser bez pieczenia

Mocno czekoladowe brownie z batatów i awokado – moc witamin i składników mineralnych

ryż i mango deser

Ryż kokosowy z mango. Pomysł na śniadanie idealne

Pasztet z czarnej fasoli. Jest o wiele mniej kaloryczny niż klasyczny mięsny

Gulasz vege to jest to!

Wegański gulasz na trzy sposoby. Wypróbuj przepisy od Kasi Bem

zupa rzodkiewkowa

Wiosenna zupa rzodkiewkowa. Róż na talerzu? Brzmi przepysznie

Wegańska sałatka z papają

Wegańska sałatka z papają. Orient na wyciągnięcie ręki!

Słodkie i zdrowe: pancakes z herbatą matcha

Sałatka z pieczoną rzodkiewką i orkiszem

Sałatka z pieczoną rzodkiewką i orkiszem. Pomysł na proste i smaczne śniadanie do pracy

Pieczone awokado z ostrą nutą. Wsadź do piekarnika dalekiego kuzyna popularnej gruszki!

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Miksujemy: koktajl na dobry sen

Cierpisz na bezsenność? Zmiksuj koktajl na dobry sen

Skorzystaj z mocy polskich jabłek. Oto przepis na gryczane galette z jabłkami i kozim serem

Bruschetta z pieczonymi warzywami

Bruschetta z pieczonymi warzywami. Aromatyczna przekąska, którą zrobisz w mig!

Zupa szczawiowa z jajkiem przepiórczym

Zupa szczawiowa z jajkiem przepiórczym w towarzystwie chipsa z szynki. Masz ochotę?

Sałatka owsiana z gruszką, kurczakiem i awokado – idealna na koniec zimy

Kurkuma – królowa alternatywnej medycyny indyjskiej. Spróbuj jej w połączeniu z polskimi warzywami

Superduet: topinambur z komosą ryżową

Superduet: topinambur z komosą ryżową. Skomplikowanie tylko brzmi

Makrela – tym razem pieczona

Skuś się na królową wśród ryb! Pieczona makrela z ziołowym aromatycznym kuskusem

W marcu króluje cebula dymka. Poznaj przepis na świetną zupę z dymką w roli głównej

pęczek rzodkiewki

Rzodkiewka – nie tylko do kanapki. Propozycja na obiad z tym warzywem w roli głównej