Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Domowe suszone pomidory

Domowe suszone pomidory
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Pomidory, nasze ukochane, zaraz się skończą… Dlatego warto właśnie teraz je jeść i zamykać w słoikach, aby cieszyć się ich smakiem w zimowe dni. Możemy je ukisić, zrobić z nich sos albo…ususzyć. Kto z was przygotowywał domowe suszone pomidory? Mamy dla was naprawdę prosty przepis!

Kiedy kupujesz suszone pomidory w sklepie, nie masz pewności, skąd pochodzą warzywa ani jakiego użyto oleju. I czy przypadkiem nie dodano zbędnej chemii albo mnóstwa konserwantów. Tymczasem do przygotowania suszonych pomidorów potrzebujesz tylko pomidorów, oleju, octu i przypraw. Smakiem domowych pomidorów możesz się cieszyć, dodając je do past, sałatek, dań na gorąco, kanapek, czy nawet jeść je same jako przekąskę.

Dlaczego warto jeść pomidory? Są źródłem likopenu – jest to związek chemiczny o działaniu przeciwutleniającym. Likopen znajduje się w czerwonych i pomarańczowych warzywach i opóźnia procesy starzenia oraz korzystnie wpływa na pracę serca. Dobrą wiadomością jest, że likopen nie ginie podczas obróbki cieplnej, ba, jest go nawet więcej w przetworach. Suszone pomidory zawierają więcej likopenu, błonnika, magnezu, potasu wapnia i fosforu niż świeże!

Pomidory zawierają mnóstwo witaminy C. Potrzebujemy jej w szczególności teraz, w okresie jesiennym, bo dzięki niej wzmacniamy odporność organizmu. Są również bogate w witaminy A i E, które dobrze wpływają na wygląd skóry. Oprócz tego zawierają sporo potasu (który ma dobry wpływ serce), biotynę, kwas foliowy i beta karoten. Pomidory działają moczopędnie – to przez dużą zawartość wody. Badania wykazują, że regularne spożywanie pomidorów zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór szyjki macicy i prostaty. Jakby tego było mało, pomidory poprawiają trawienie, są niskokaloryczne, więc można je jeść podczas odchudzania. Zabieramy się do suszenia!

Składniki (na jeden słoik o pojemności 500 ml):

- 10–12 podłużnych pomidorów
- 300–400 ml oleju rzepakowego
- płaską łyżeczkę suszonego oregano
- płaską łyżeczkę suszonej bazylii
- szczyptę soli
- półtorej łyżki octu

Przygotowanie:

Pomidory umyj i przekrój wzdłuż.

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Za pomocą łyżki wydrąż z miąższu (nie wyrzucaj miąższu, dodaj go do sosu albo zupy).

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Pomidory rozłóż w foremce do pieczenia. Posyp solą. Piecz w piekarniku nagrzanym do 100 st. C przez 4–5 godzin. Użyj termoobiegu. Jeśli twój piekarnik nie ma takiej funkcji, to ustaw na pieczenie z góry i dołu oraz lekko uchyl drzwiczki piekarnika. Możesz użyć suszarki do suszenia grzybów – wtedy czas na pewno będzie krótszy. Pomidory są gotowe, kiedy się skurczą, pomarszczą i będą całkowicie suche. Olej wlej do rondelka i mocno podgrzej, ale nie doprowadź do wrzenia. Pomidory wyjmij z pieca, przełóż do wyparzonego słoika. Wsyp zioła i wlej ocet. Zalej olejem, zamknij słoik i odstaw do wystygnięcia.

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Po otwarciu przechowuj w lodówce.

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl



masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane Kroki do zdrowia

Przeżyj zdrowy tydzień

Długość trwania: 1 tydzień

najpopularniejsze artykuły

3 razy guacamole

Małgorzata Dzięgielewska

Powiązane artykuły

Pieczony kalafior w sosie pomidorowym

Wakacyjny okres powoli dobiega końca, jednak sezon na letnie warzywa nadal trwa. Na targach pełno pomidorów,...
Wakacyjny okres powoli dobiega końca, jednak sezon na letnie warzywa nadal trwa. Na targach pełno pomidorów, papryk i bakłażanów. Znajdziemy na nich jeszcze kalafiory! Zapieczony pod kołderką z pomidorów i ciecierzycy smakuje wybitnie.

Domowy ketchup

Ketchup – kto go nie zna? Kto go nie lubi? Idealny do śniadania, jako dodatek do niejednego obiadu i...
Ketchup – kto go nie zna? Kto go nie lubi? Idealny do śniadania, jako dodatek do niejednego obiadu i kolacji. Oto przepis na ten uniwersalny sos pomidorowy, bez dodatku sztucznych barwników i ulepszaczy smaku. Pyszny.

Pomidorowe love story

Podłużne i okrągłe, ostro czerwone, malinowe i żółte, te ogromniaste i te całkiem maleńkie. Kochamy je...
Podłużne i okrągłe, ostro czerwone, malinowe i żółte, te ogromniaste i te całkiem maleńkie. Kochamy je wszystkie! Bo jak tu nie kochać pomidorów?

Chutney pomidorowy

Chutney ‒ specjał kuchni indyjskiej. Przygotowuje się go z warzyw albo owoców, a podaje się z mięsem,...
Chutney ‒ specjał kuchni indyjskiej. Przygotowuje się go z warzyw albo owoców, a podaje się z mięsem, rybami lub daniami wegetariańskimi. My wykorzystamy pomidory, chili, maliny i jeszcze kilka innych smakołyków, by przyrządzić chutney, który jeszcze smakuje latem. Pycha!