Przejdź do treści

Domowe wypieki dla początkujących

Domowe wypieki dla początkujących
Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Musimy przestać wierzyć w te medyczne mity! Wraz z ekspertami obaliliśmy 10 z nich
Flower photo created by freepik - www.freepik.com
Zastanawiałaś się kiedyś, jak to jest wybierać między ciepłym posiłkiem a komfortem podczas okresu? One tak. I postanowiły coś z tym zrobić!
łóżko para nóg
Jak wywabić plamy po seksie z pościeli? Poznaj kilka przydatnych trików
Które ćwiczenia na macie najlepiej wyrzeźbią twoje ciało? Odpowiada fizjoterapeutka Magdalena Mikołajczyk
Dieta a choroba tarczycy. O najczęściej popełnianych błędach pisze dietetyczka Anna Reguła

Jeśli wydaje wam się, że do pieczenia chleba trzeba rasowego piekarza, a drożdżowe ciasto uda się tylko wytrawnemu cukiernikowi, jesteście w błędzie. Wykorzystajcie nasze trzy przepisy na domowe wypieki i przekonajcie się, że to proste!

Świeże bułki i gazeta to stała część codziennych zakupów wielu z nas. Kupione o poranku pieczywo ma piękny zapach i dopóki jest ciepłe smakuje dobrze. Jednak już kilka godzin później jest twarde jak kamień i nadaje się do wyrzucenia. Nawet jeśli nie kupujemy bułek, tylko bochenek razowca ze słonecznikiem, rozczarowanie przychodzi już po ukrojeniu pierwszej kromki. Okazuje się, że chleb nieprzyjemnie się kruszy, jest barwiony kawą lub karmelem, a słonecznik ma tylko na wierzchu. Więc może zamiast narażać się na kolejne nieprzyjemności, warto poświęcić kilka chwil na upieczenie własnego chleba?

Wbrew pozorom domowe wypieki to nie wyzwanie dla profesjonalistów. Pieczenie chleba, bułek czy ciasta drożdżowego we własnym piekarniku nie wymaga wiele zachodu, a opłaca się podwójnie. Po pierwsze, mamy pewność, że nie znajdują się w nich żadne niezdrowe dodatki. Po drugie, zyskujemy coś, czego nigdy nie da nam tuzin kupnych kajzerek: satysfakcję z upieczenia własnego chleba!

Domowe wypieki dla początkujących muszą bazować na najprostszych przepisach, bo inaczej łatwo się zniechęcić. Gdy wciągniecie się w pieczenie, z czasem zaczniecie rozbudowywać znane już receptury, poszukiwać bardziej skomplikowanych przepisów, a piekarnię będziecie omijać szerokim łukiem.

Domowe wypieki: Razowiec-bezzakwasowiec na maślance

domowe wypieki

Domowe wypieki dla poczatkujących. Zdjęcie: shutterstock

Składniki:
– 600 g pszennej mąki razowej (typ 2000)
– 500 ml naturalnej maślanki
– 40 g świeżych drożdży
– 2 łyżeczki soli
– 1 łyżeczka płynnego miodu
– 3 łyżki sezamu 

Maślankę lekko podgrzewamy, aby była letnia. ½ szklanki maślanki mieszamy z miodem, dodajemy pokruszone drożdże i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia.  

W robocie kuchennym mieszamy maślankę, 400 g mąki i drożdże – składniki mają się połączyć. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (na 30 minut).

Następnie dodajemy resztę mąki, 2 łyżki sezamu i wyrabiamy w robicie kuchennym (hakiem do wyrabiania ciasta drożdżowego) przez kilka minut, po czym odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Gdy ciasto podwoi objętość, wyrabiamy je raz jeszcze i przekładamy do wyłożonych papierem do pieczenia foremek, pozostawiając do wyrośnięcia na 30 minut. 

W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C. Wyrośnięte ciasto posypujemy pozostałym sezamem i pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 200 st. C, po czym studzimy na kratce.

Domowe wypieki: Bułeczki śniadaniowe

Domowe wypieki dla początkujących

Składniki:
– 200 g mąki pszennej
– 200 g mąki pszennej razowej
– 370 ml lekko ciepłej wody
– 35 ml oleju
– 15 g świeżych drożdży
– 1 płaska łyżeczka cukru
– 50 g ziaren słonecznika (łuskanego)
– 1 łyżeczka soli 

W misce robota kuchennego mieszamy mąkę, sól i ziarna słonecznika. Drożdże rozpuszczamy z cukrem w 1/4 szklanki wody i odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia.

Do suchych składników dodajemy olej oraz drożdże i włączamy robot kuchenny na małe obroty. Mieszamy ciasto, dodając stopniowo wodę. Ciasto będzie kleiste (jeśli takie nie jest, należy dodać nieco więcej wody).

Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut. Po tym czasie raz jeszcze je wyrabiamy i przekładamy na posypaną mąką stolnicę. Formujemy bułeczki nieco mniejsze od piłki tenisowej. Każdą z bułeczek obtaczamy w ziarnach słonecznika i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, zachowując odstępy. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. W czasie gdy bułeczki rosną, nagrzewamy piekarnik do 190 st. C.

Bułki pieczemy 20 minut, podajemy po ostygnięciu.

Domowe wypieki: Drożdżowe dla laików

Domowe wypieki dla początkujących

Składniki:
– 400 g mąki pszennej
– 100 g mąki razowej
– 100 g masła, stopionego i ostudzonego
– 50 g świeżych drożdży
– 200 g cukru
– 250 ml letniego mleka
– szczypta soli
– 4 żółtka
– ½ szklanki rodzynek

Drożdże z 1 łyżeczką cukru i 2 łyżeczkami mąki mieszamy w połowie letniego mleka. Odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie ucieramy żółtka z 2 łyżkami cukru, zaś rodzynki zalewamy gorącą wodą, a gdy napęcznieją, odcedzamy je. 

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy wyrośnięte drożdże, utarte żółtka, sól, pozostały cukier i mleko. Mieszamy do połączenia składników, a następnie dodajemy przestudzone, roztopione masło. Wyrabiamy ciasto w robocie kuchennym przez mniej więcej 5 minut, aż będzie odstawało od ścianek miski. Na koniec dodajemy odcedzone rodzynki. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.

Wyrośnięte ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy i rozciągamy je na całą powierzchnię, by wypełniło formę (powinno sięgać do ¾ wysokości blaszki). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na kolejną godzinę.

Nagrzewamy piekarnik do 200 st. C i pieczemy ciasto przez ok. 45 minut. Przed podaniem studzimy na kratce.
 

Ania Włodarczyk – na co dzień prowadzi bloga Strawberries from Poland, na którym łączy swoje trzy największe pasje: pisanie, fotografię i kulinaria. I robi to po mistrzowsku.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

Dr Katarzyna Pogoda

„Wielką radość sprawia mi obserwowanie, jak kobiety po leczeniu świetnie się realizują, zmieniają podejście do życia, nabierają sił i energii do działania” – mówi dr Katarzyna Pogoda, onkolog kliniczny

„Nie polecam grup wsparcia, forów internetowych. Mam bardzo przykre doświadczenia z pacjentami, którzy zostali tam dotkliwie skrytykowani” – mówi Kamila Urbaniak, dietetyk i autorka bloga kreatorniazmian.pl

Laurie Penny

Laurie Penny: bez odwagi nasze pokolenie jest skazane na kolejną dekadę politycznego wykluczenia i gównianej muzyki

„Hormony działają na podstawie tego, co jemy. Jeśli nie jemy zgodnie ze swoim metabolicznym IQ, brak nam energii, koncentracji i mamy kłopoty z układem pokarmowym” – mówi health coach Agnieszka Pająk

Zainteresują cię również:

Kotleciki ze świeżej kolby kukurydzy

Sorbety warzywno-owocowe. Idealnie pomogą przetrwać upały!

Tort cytrusowo-szpinakowy

Tort cytrusowo-szpinakowy. Smak, którego nie sposób zapomnieć!

Malinowo – morelowa pyszność pod owsianą kruszonką

Letnia sałatka z kurkami. Odrobina lasu na talerzu

Jabłka na patyku. Uważaj, ten deser może uzależnić!

Sałatkowy dream team: marchewka i olej rzepakowy

Sałatkowy dream team: marchewka i olej rzepakowy

Pizza z kurkami

Orkiszowa letnia pizza z kurkami. Jedz bez wyrzutów sumienia!

wegańskie lody malinowo-porzeczkowe

Wegańskie lody porzeczkowo-malinowe. Smakują bosko!

Truskawkowe żelki. Doskonały smakołyk bez grama chemii

Kukurydziane ciasteczka z pigwą

Kukurydziane ciasteczka z pigwą

Komosa ryżowa zapiekana z brzoskwiniami

Drożdżówki z rabarbarem

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

nernik z brzoskwiniami

Przepis na brzoskwiniowy nernik na zimno. Letnia alternatywa dla tradycyjnego sernika

Wegańskie tarty z borówkami

Wegańskie tarty z borówkami

Przepis na creme brule

Jaglano-brzoskwiniowy crème brûlée z malinami

Przepis na aksamitny deser jaglany z jagodami i czereśniami

Unsplash

Kalarepa – schrup ją w sałatce!

Wegańska panna cotta z jeżynami. Bez żelatyny, śmietany i cukru

Marmolada z dzikich mirabelek

Daktyle nadziewane malinami i masłem orzechowym

Letni dżem z jagód. Bez cukru!

Letni dżem z jagód. Bez cukru!

Nie marnuj jedzenia! Cydr ze skórek gruszek

Nie marnuj jedzenia! Cydr ze skórek gruszek

Tian – warzywa w nowej odsłonie. Doskonale sprawdzi się na letnią kolację