Przejdź do treści

Domowe wypieki dla początkujących. Wypróbuj nasze przepisy i przekonaj się, jakie to proste

Domowe wypieki dla początkujących
Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Patenty babci na bycie zero waste
7 sposobów naszych babć na bycie zero waste
Co jeść na śniadanie? / istock
7 rzeczy, których nie powinniśmy jeść na śniadanie
test ciążowy
„Okresu brak a wynik testu negatywny”. Ginekolog wyjaśnia, kiedy najlepiej wykonać test ciążowy
Kobyieta nalewa wodę do kubka z czajnika
Czy kamień, który osiada się w czajniku, jest groźny dla naszego zdrowia? Wyjaśnia Mama Chemik
Zakażenie pochwy – czy są na to skuteczne i bezpieczne domowe sposoby?

Jeśli wydaje wam się, że do pieczenia chleba trzeba rasowego piekarza, a drożdżowe ciasto uda się tylko wytrawnemu cukiernikowi, jesteście w błędzie. Wykorzystajcie nasze trzy przepisy na domowe wypieki i przekonajcie się, że to proste!

Świeże bułki i gazeta to stała część codziennych zakupów wielu z nas. Kupione o poranku pieczywo ma piękny zapach i dopóki jest ciepłe smakuje dobrze. Jednak już kilka godzin później jest twarde jak kamień i nadaje się do wyrzucenia. Nawet jeśli nie kupujemy bułek, tylko bochenek razowca ze słonecznikiem, rozczarowanie przychodzi już po ukrojeniu pierwszej kromki. Okazuje się, że chleb nieprzyjemnie się kruszy, jest barwiony kawą lub karmelem, a słonecznik ma tylko na wierzchu. Więc może zamiast narażać się na kolejne nieprzyjemności, warto poświęcić kilka chwil na upieczenie własnego chleba?

Gluten w zdrowej diecie – może być czy lepiej sobie darować?

Wbrew pozorom domowe wypieki to nie wyzwanie dla profesjonalistów. Pieczenie chleba, bułek czy ciasta drożdżowego we własnym piekarniku nie wymaga wiele zachodu, a opłaca się podwójnie. Po pierwsze, mamy pewność, że nie znajdują się w nich żadne niezdrowe dodatki. Po drugie, zyskujemy coś, czego nigdy nie da nam tuzin kupnych kajzerek: satysfakcję z upieczenia własnego chleba!

Domowe wypieki dla początkujących muszą bazować na najprostszych przepisach, bo inaczej łatwo się zniechęcić. Gdy wciągniecie się w pieczenie, z czasem zaczniecie rozbudowywać znane już receptury, poszukiwać bardziej skomplikowanych przepisów, a piekarnię będziecie omijać szerokim łukiem.

Fot: Unsplash

Razowiec-bezzakwasowiec na maślance

domowe wypieki

Zdjęcie: shutterstock

Składniki:

– 600 g pszennej mąki razowej (typ 2000)
– 500 ml naturalnej maślanki
– 40 g świeżych drożdży
– 2 łyżeczki soli
– 1 łyżeczka płynnego miodu
– 3 łyżki sezamu

Przygotowanie:

Maślankę lekko podgrzewamy, aby była letnia. ½ szklanki maślanki mieszamy z miodem, dodajemy pokruszone drożdże i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia.  

W robocie kuchennym mieszamy maślankę, 400 g mąki i drożdże – składniki mają się połączyć. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (na 30 minut).

Następnie dodajemy resztę mąki, 2 łyżki sezamu i wyrabiamy w robicie kuchennym (hakiem do wyrabiania ciasta drożdżowego) przez kilka minut, po czym odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Gdy ciasto podwoi objętość, wyrabiamy je raz jeszcze i przekładamy do wyłożonych papierem do pieczenia foremek, pozostawiając do wyrośnięcia na 30 minut. 

W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C. Wyrośnięte ciasto posypujemy pozostałym sezamem i pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 200 st. C, po czym studzimy na kratce.

Unsplash.com

Bułeczki śniadaniowe

Domowe wypieki dla początkujących

Składniki:

– 200 g mąki pszennej
– 200 g mąki pszennej razowej
– 370 ml lekko ciepłej wody
– 35 ml oleju
– 15 g świeżych drożdży
– 1 płaska łyżeczka cukru
– 50 g ziaren słonecznika (łuskanego)
– 1 łyżeczka soli 

Przygotowanie:

W misce robota kuchennego mieszamy mąkę, sól i ziarna słonecznika. Drożdże rozpuszczamy z cukrem w 1/4 szklanki wody i odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia.

Do suchych składników dodajemy olej oraz drożdże i włączamy robot kuchenny na małe obroty. Mieszamy ciasto, dodając stopniowo wodę. Ciasto będzie kleiste (jeśli takie nie jest, należy dodać nieco więcej wody).

Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut. Po tym czasie raz jeszcze je wyrabiamy i przekładamy na posypaną mąką stolnicę. Formujemy bułeczki nieco mniejsze od piłki tenisowej. Każdą z bułeczek obtaczamy w ziarnach słonecznika i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, zachowując odstępy. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. W czasie gdy bułeczki rosną, nagrzewamy piekarnik do 190 st. C.

Bułki pieczemy 20 minut, podajemy po ostygnięciu.

Drożdżowe dla laików

Domowe wypieki dla początkujących

Składniki:

– 400 g mąki pszennej
– 100 g mąki razowej
– 100 g masła, stopionego i ostudzonego
– 50 g świeżych drożdży
– 200 g cukru
– 250 ml letniego mleka
– szczypta soli
– 4 żółtka
– ½ szklanki rodzynek

Przygotowanie:

Drożdże z 1 łyżeczką cukru i 2 łyżeczkami mąki mieszamy w połowie letniego mleka. Odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie ucieramy żółtka z 2 łyżkami cukru, zaś rodzynki zalewamy gorącą wodą, a gdy napęcznieją, odcedzamy je. 

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy wyrośnięte drożdże, utarte żółtka, sól, pozostały cukier i mleko. Mieszamy do połączenia składników, a następnie dodajemy przestudzone, roztopione masło. Wyrabiamy ciasto w robocie kuchennym przez mniej więcej 5 minut, aż będzie odstawało od ścianek miski. Na koniec dodajemy odcedzone rodzynki. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.

Wyrośnięte ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy i rozciągamy je na całą powierzchnię, by wypełniło formę (powinno sięgać do ¾ wysokości blaszki). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na kolejną godzinę.

Nagrzewamy piekarnik do 200 st. C i pieczemy ciasto przez ok. 45 minut. Przed podaniem studzimy na kratce.


Ania Włodarczyk – na co dzień prowadzi bloga Strawberries from Poland, na którym łączy swoje trzy największe pasje: pisanie, fotografię i kulinaria. I robi to po mistrzowsku.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Miksujemy superfoods! Koktajl z młodym jęczmieniem

Miksujemy superfoods! Koktajl z młodym jęczmieniem

Rozgrzewająca zupa marchewkowa z nutą kokosową

Przepis na deser cytrynowy

Przepis na deser cytrynowy

tofu

Tofu – podkręcamy kultowy ser

Mąka jaglana / istock

Akcja bez glutenu: mąka jaglana

Domowa przyprawa 5 smaków

Domowa przyprawa 5 smaków

Domowa ricotta – jak ją zrobić? Potrzeba naprawdę niewiele

Masz ochotę na domowy budyń? Spróbuj tej pyszności z jabłkami!

Pasta „rybna” z fasoli – opcja dla wegan. Smakuje jak oryginał i ma wiele wartościowych składników

Wegański burger z tofu w bułce z… awokado!

Sylwestrowa przekąska na piątkę!

Przepis na szaszłyki z krewetkami. Sylwestrowa przekąska na piątkę!

Wegańskie przekąski na sylwestra

kompot z suszu

Kompot z suszu – dlaczego warto go pić?

Świąteczny barszcz na szybko. Prosty i pyszny!

Pełnoziarnisty wieniec makowy. Pełen mikroelementów i witamin

Jadalne prezenty: chrupiący chlebuś od Mikołaja

Jadalne prezenty: chrupiący chlebuś od Mikołaja

Wigilijny makowiec dla wybrednych

Wigilijny makowiec dla wybrednych

Owsiane pralinki

Owsiane pralinki – na święta idealne

Świąteczne ciasteczka cynamonowe

pierniczki

5 przepisów na pierniczki. Upiecz i poczuj magię świąt

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

Kiszone buraki. I moc jest z wami!

pijąca kobieta

Przemarznięta? Te napoje zimą rozgrzeją twój organizm skuteczniej niż herbata i kawa

Przepis na sernik dyniowy z orzechami pecan

Najpopularniejsze

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

Sandra Kubicka

Sandra Kubicka: nigdy już nie powiem, że jestem w stu procentach zdrowa, nawet jeśli kiedyś będę czuła się lepiej

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

kleszcze

Borelioza: objawy po wielu latach. Jak można wykryć chorobę?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

8 sposobów na podniesienie libido

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

8 rzeczy, za które pokocha cię twoja trzustka

8 rzeczy, za które pokocha cię twoja trzustka

Ropiejące oczy kobiety

Ropiejące oczy u dzieci i dorosłych – przyczyny i metody leczenia